Nie będę rozwodzić się na temat wszystkich możliwych słodzików, bo wielu nawet u nas nie dostaniemy, ale warto według mnie wspomnieć o tych trzech, które są już od jakiegoś czasu dostępne w wielu sklepach, są smaczne, mają mniej kcal, a niektóre przydają się też przy wypiekach - nie tylko przy słodzeniu kawy z rana 🙂
3 miejsce: STEWIA
Glikozydy stewiolowe to organiczne związki chemiczne, które odpowiadają za słodki smak liści stewii. Właśnie te związki są potocznie nazywane Stewią i pod tą nazwą kupujemy ją w sklepach pod różnoraką postacią. Są słodsze od normalnego cukru nawet o 300 razy. Podopiecznym z cukrzycą polecam stewię, bo nie wywołuje ona zmiany stężenia glukozy we krwi.
+ Nie mają kcal -> nie są przyswajane przez ludzki organizm, więc nie dostarczają nam żadnych kalorii
+ Wskazane przy cukrzycy i nadciśnieniu
+ Zdrowy, ale przede wszystkim naturalny zamiennik cukru
+ Pomaga utrzymać prawidłowy apetyt i trawienie
+ Działa antyseptycznie, dlatego dodawana jest również do kosmetyków, w tym maseczek do twarzy
- Gorzki posmak, który ja na przykład bardzo wyczuwam i przeszkadza mi. Niektórzy jednak są na niego obojętni. Kwestia gustu i smaku 🙂
- Nie nadaje się do wypieków (podobno kryształki są lepsze, bo są wymieszane z erytrytolem, ale mowa tu o czystej stewii). Nie zmienia się w karmel jak zwykły cukier, nie dodaje kruchości wypiekom i nie jest pożywką dla drożdży
- Cena
2 miejsce: KSYLITOL
Cukier otrzymywany z brzozy (ostatnio również z tańszej kukurydzy)
+ Nadaje się do wypieków
+ Ma o wiele mniej kcal niż cukier spożywczy
+ Smak jest dobry, nie jest gorzki jak stewia
+ Dobry dla diabetyków
+ Zwiększa przyswajanie wapnia, więc będzie dobry u osób dotkniętych osteoporozą
+ Ma działanie przeciwpróchnicze
- Nie jest bezkaloryczny, jego indeks glikemiczny wynosi 8
- Często wywołuje problemy trawienne w przeciwieństwie do np. erytrytolu
- Cena
1 miejsce: ERYTRYTOL
Osobiście używam tylko tego słodzika ze względu na smak i fakt, że nie ma kalorii. Wytwarzany jest on w procesie fermentacji. Występuje naturalnie między innymi w winogronach i gruszkach. Grzyby (przypominające drożdże) zamieniają glukozę w erytrytol. Po filtracji, krystalizacji i suszeniu otrzymujemy czysty produkt.
+ Nadaje się do wypieków, gotowania i słodzenia
+ Dobry w smaku
+ Równoważy również smak stewii, balansując gorycz po wymieszaniu.
+ Nie jest przyswajalny przez ludzki organizm, więc nie zawiera kcal i ma zerowy indeks glikemiczny
+ Nie powoduje próchnicy
+ Dobry dla diabetyków
+ Nie wywołuje efektu przeczyszczającego w przeciwieństwie do ksylitolu czy maltitolu
- Cena, innych minusów nie widzę 🙂
Do kupienia TUTAJ
PODSUMOWUJĄC
Słodziki to świetna alternatywa dla cukru, szczególnie kiedy uwielbiacie wszystko co słodkie, a jesteście na redukcji, ale też kiedy chcecie po prostu wyeliminować cukier, a zwracacie uwagę na to co jecie.
Są tak samo słodkie lub nawet słodsze niż zwykły cukier spożywczy, a niektóre nawet mają właściwości prozdrowotne, przeciwdziałają próchnicy, są dobre dla diabetyków, bezpieczne podczas ciąży i jedynym minusem jest w zasadzie cena.
Jakub Kola
Related posts
Ciasto figowe
BUŁKI Z KALAFIORA
1 Comment
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Takich informacji szukałem