Jeszcze 15 lat temu syrop glukozowo-fruktozowy był promowany jako tani zamiennik "niezdrowego" cukru. Obecnie jest głośno o odpowiedzialności tego produktu za epidemie otyłości, wywoływanie cukrzycy typu II czy otłuszczania wątroby.
Syrop glukozowo-fruktozowy powstał w Stanach Zjednoczonych jako alternatywa dla drożejącego cukru. Producenci szukając tańszego zamiennika dla sacharozy, chcąc zachować popyt na słodycze i napoje, rozpoczęli w latach 70-tych stosowanie syropu...
Można go spotkać wszędzie, w każdym produkcie spożywczym np:
- Soki i napoje słodzone, likiery
- Kolorowe napoje gazowane
- Jogurty, desery i galaretki, dżemy
- Słodycze (ciastka, batoniki)
- Lody, wyroby cukiernicze
- Przetworzone produkty zbożowe (musli. słodkie płatki śniadaniowe)
Cukier, promowany jako zło tego świata jest lepszym produktem niż syrop glukozowo-fruktozowy. Nie ze względu na wartości odżywcze, ponieważ są one niemalże identyczne, chodzi o proces produkcji oraz o ilość fruktozy.
Syrop składa się z najczęściej z 55% fruktozy, 42% glukozy i 3% wyższych sacharydów. Proporcje w tej substancji słodzącej, zależnie od przeznaczenia mogą się różnić o kilka %. Cukier, którym słodzimy w domu składa się w 50% z glukozy oraz identycznej ilości fruktozy.
Syrop obecnie jest produkowany ze skrobi kukurydzianej. Poddana procesom chemicznym (działanie kwasów oraz enzymów), zamienia się w gęstą oleistą ciecz.
Jako ciecz jest dużo lepszym dodatkiem do produktów spożywczych ponieważ ma płynną postać (unikamy czasochłonnego procesu topienia cukru), nie ulega krystalizacji, zapewnia większą wilgotność, dzięki czemu wydłuża przydatność jedzenia.
Długa droga procesu produkcji sprawia, że jako silnie przetworzony produkt nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Wysoce przetworzona fruktoza podnosi poziom wolnych kwasów tłuszczowych znajdujących się we krwi. Zwiększona ilość upośledza lub w długotrwałej sytuacji uszkadza komórki β w trzustce wytwarzające insulinę. Taki mechanizm prowadzi przez insulinooporność do cukrzycy typu II!
Ponadto fruktoza podnosi poziom greliny, która warunkuje nasz apetyt. Dużo greliny = duży apetyt.
Otyłość, zaburzenia lipidogramu, nadciśnienie tętnicze oraz insulinooporność prowadząca do cukrzycy typu II to najczęstsze skutki spożywania wysoce przetworzonej żywności.
Poświęćmy kilka minut dziennie na przyjrzenie się etykiecie produktów kupowanych w sklepie, wybierajmy te, w których nieprzeważa syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS).
Jako alternatywe używajmy np. erytrolu.
Related posts
Osteoporoza obawia się probiotyków
Pregnenolon cz. 2 – Mózg na sterydach
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….