Syntezą białek jest tworzenie nowych mięśni szkieletowych. Gdy to nastąpi na dużą skalę, jest znane jako przerost mięśni szkieletowych (wzrost), czyli proces, dzięki któremu nasze mięśnie stają się większe. przedstawimy więc czym jest i jak działa aminokwas znany jako leucyna.
Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych
W serii skomplikowanych badań uczeni chcieli zbadać bezpośrednio syntezę białek mięśniowych po podaniu zwierzętom różnych preparatów zawierających aminokwasy i porównano je po spożyciu glukozy. Gdy pełne białko (który zawiera wszystkie aminokwasy) zostało zużyte, synteza białka trochę wzrosła. Gdy zostały wykorzystane tylko aminokwasy z grupy BCAA, nie było takiego samego zwiększenia syntezy białek. Wreszcie, gdy tylko leucyna została zużyta, synteza białka wzrosła jeszcze do tej samej wielkości. Te odkrycia dostarczyły mocnych dowodów, że leucyna była siłą napędową do zdolności białka w diecie aby stymulować syntezę.
Mechanizm ten działa przez zmniejszenie stężenia leucyny, które sygnalizuje mTOR, że nie ma wystarczającej ilości białka w diecie, wtedy następuje synteza nowych białek mięśni szkieletowych.
W innym badaniu, naukowcy z Columbia University badali szczury, które były karmione wysoką zawartością tłuszczu w diecie. Następnie podano suplementy zawierające leucynę, ich masa tłuszczowa zmniejszyła się o 25%. Leucyna wykazywała również wpływ na lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi i zmniejszenie całkowitego "złego" cholesterolu. Leucyna zwiększa metabolizm spoczynkowy poprzez zwiększenie poziomów UCP3 (niezwiązane białko 3), co powoduje, że organizm traci dostarczaną energię z pożywienia w postaci ciepła, zamiast magazynować ją jako tkanka tłuszczowa.
Istnieje coraz więcej dowodów wskazuje, że zwiększenie spożycia leucyny może mieć wiele korzyści. Stanowi ona ważny budulec dla białek mięśniowych, aktywizuje najważniejsze działania w skomplikowanym procesie syntezy białek, zwiększa utratę wagi, poprawia skład ciała i koryguje zaburzenia metaboliczne, takie jak podwyższony poziom glukozy i cholesterolu.
Optymalna ilość leucyny jest przedmiotem dyskusji, gdy badano pojedyncze dawki, spożywanie zaledwie 2,5 g leucyny stymuluje syntezę białek. W badaniach długotrwałych, dawki dzienne leucyny wynoszące 8 lub więcej gram są zalecane w podzielonych dawkach, aby około 2,5 g leucyny znajdowało się w każdym posiłku.
Warto zaopatrzyć się w produkty leucynowe będące monopreparatami:
Leucine Powder
Related posts
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
https://www.muscle-zone.pl/bcaa-inne-dodatki/bcaa-plus400g
nada się to bcaa zamiast samej leucyny? czy moze cos innego?
Witam,
są „bcaa” z większą ilością leucyny jak np: bcaa 2:1:1 (https://www.muscle-zone.pl/bcaa-w-kapsulkach-lub-tabletkach/bcaa-2-1-1-150-tab)
Produkt w artykule cechuję się świetną przyswajalnością i niewygórowaną ceną za dużą ilość prochu, myślę że jest wart uwagi.
Pozdrawiam
Leucine to świetny środek do ochrony i rozbudowy mięśni, dlattego stosuje czystą formę okołotreningowo (i na masie i na redukcji) albo bcaa, stosuje to przez cały rok, są to idealne aminokwasy do rozbudowy mięśni i ochrony, nie sluchajcie bzdur ze bcaa nie jest na mase, to tak jakby powiedziec ze białko nie buduje miesni hahahahaha