Popularne artykuły

jesienne racuchy dyniowo-kawowe z prażonym jabłuszkiem
Odchudzanie

jesienne racuchy dyniowo-kawowe z prażonym jabłuszkiem 

IMG_2449

Na chłodne jesienne dni polecam Wam przepis na pyszne grube placuszki z płatkami owsianymi (u mnie bezglutenowe) , dynią, cynamonem, kawą i jabłkiem.

Ostrzegam są bardzo sycące, a z mojej porcji 50g W, wyszły mi grube trzy racuchy:). Wraz z dodatkami w postaci orzechów, twarożkiem, masłem orzechowym lub innymi owocami, stanowią pełnowartościowy posiłek, zarówno przed- jak i po-treningowy.

Co potrzebujemy:

1 jajko i 3 białka (żółtka zostawcie sobie na kogel-mogel ;))

kawałek dyni surowej do starkowania - u mnie ok 3/4 szkl , miałam zieloną dynię

1/4 jabłka - obranego i pokrojonego w cienkie kawałki, podprażone na suchej patelni (do miękkości)

2 łyżeczki lub jedna kawy rozpuszczalnej (może być smakowa np orzechowa :))

1 łyżeczka cynamonu

płatki owsiane bezglutenowe 50g (albo Wasza porcja) od fitness-food.pl

słodzik

Co robimy:

Ja zawsze zaczynam od prażenia jabłuszek, na suchej patelni, a kiedy one się prażą- tarkuję dynię.

Odważone płatki owsiane mieszamy szybko trzepaczką z jajkami, startą dynią, kawą, cynamonem, słodzikiem. Na koniec dodajemy do masy jabłuszka i znów mieszamy.

IMG_2447

Na rozgrzaną patelnię popryskaną Cooking Sprayem lub posmarowaną olejem kokosowym nakładamy chochlą 1/3 część masy i przykrywamy pokrywką. Jeśli rzadsza część masy zaczyna Wam sie rozlewać po patelni, poczekajcie kilka sekund i łopatką zgarnijcie strugi do środka do placuszka, tak by uformowały się ładne kształtne racuchy.

Smażymy pod przykryciem z dwóch stron.

Na koniec możemy udekorować fit racuchy dowolnymi dodatkami. U mnie dziś twarożek, mus z kiwi oraz orzechy brazylijskie pokrojone w kawałki:).

IMG_2455 IMG_2456

IMG_2451 IMG_2453

IMG_2448 IMG_2450

Buziaki i smacznego!! <3

Karola Kocięda

 

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *