Potrzebujecie opakowanie słupków migdałowych za około 6 złotych - ja wykorzystałam 100 g słupki KRESTO, dwie szklanki wody źródlanej lub filtrowanej. Zalewacie wodą na noc migdały (zimną - to ważne bo w gorącej migdały tracą wartości odżywcze), rano wszystko dokładnie miksujecie w blenderze kielichowym, przelewacie płyn przez sitko z założoną na nie czystą ściereczką, odsączacie mleko. Warto starannie odcisnąć ze ściereczki jak najwięcej mleka, wtedy masa migdałowa będzie zwarta i sucha. Przelejcie mleko do szklanego pojemnika (może stać w lodówce 3-4 dni), a masę przełóżcie do miski. Jeśli połączycie masę z owocami i jogurtem otrzymacie wspaniały serek migdałowy, tak jak napisałam wcześniej możecie go dodać ją również do omletów lub wypieków pół na pół z mąką - gwarantuję że się nie zawiedziecie.
Mleko możecie przygotować również bez namaczania (tzw. aktywowania migdałów), ale ma ono wówczas dużo mniejszą wartość odżywczą.
Related posts
Fro-Yo Granola Bites (na zimno)
ciasteczka śniadaniowe low carb
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
hej 🙂 świetny pomysł z tym mlekiem, a powiedz mi czy w tych migdałach po odsączeniu jest jeszcze jakieś makro ??
Migdały dzięki temu, że nie zostały poddane żadnej obróbce termicznej nie tracą właściwie niczego na swoich wartościach odżywczych. Unikałabym przepisów typu zalej gorącą wodą, albo włóż do piekarnika (całe migdały) by pozbyć się brązowej skórki. Takie mleko nie będzie zawierało niczego co w migdałach jest najcenniejsze i stąd pomysł na słupki i zimną wodę. Jedna uwaga, znika bardzo szybko bo jest pyszne!
a ile wody?