W mojej diecie i przepisach nie znajdziecie cukru, tłuszczy trans, laktozy czy glutenu (3 miesiące temu wyszło, ze mam nietolerancję).
Dla większości osób zmiana diety wydaje się trudna, zbyt "inna", drastyczna i ..droga. Z obawy przed tym, nie są w stanie zmienić swoich nawyków żywieniowych. I nie mówię tu, że każdy powinien przestać jeść np gluten (choć Jakub Mauricz mówi, ze wszystkim szkodzi, a ja mu wierze;)) czy laktozę. Nikogo do tego nie będę namawiać; jest to bardzo indywidualne, ja swój punkt widzenia przedstawiłam Wam w moich poprzednich artykułach. Bardziej mówię o takich oczywistych, trujących nas składnikach, typu pszenica, cukier, czy tłuszcze trans. Większość z nas, jest przecież świadoma, że to zło, tak jak i żarcie w Mcdonaldzie, a jednak ilość osób które jedzą to, najlepiej obrazują dłuuuuugie kolejki w fast-foodach.
Jeśli chodzi o mnie, ja nie mogę jeść ani glutenu ani nabiału z laktozą, bo mi szkodzą. O ile gluten wpływa na moje zdrowie, to poprzez obserwację, zauważyłam, że laktoza źle działa na moją sylwetkę i skutecznie spowalnia mój progres. To nie znaczy, że tak samo będzie miał każdy.
Jednak jak słyszę, że ktoś boryka się z problemem zrzucenia tkanki tłuszczowej, a nie jest w stanie wyrzucić z domu pszenicy i białego cukru, bo zamienniki są za drogie, a później kupuje w aptece różne odchudzające tabletki, które są nie tanie, a tak naprawdę g**o dają, to mnie krew zalewa.
A teraz do tych co się nie zgadzają z moimi poglądami, wyborami, przepisami: pamiętajcie, że są wśród nas również osoby z celiakią i nietolerancją mleka i zanim coś napiszecie, to się zastanówcie dwa razy i najlepiej zaznajomcie z tematem. Ja mega się cieszę, że moje przepisy, pomagają wielu osobom, czy na reducji w uzyskiwaniu formy, czy w życiu codziennym przy zmaganiach z poważną chorobą. Po co tyle nienawiści, czy to serio wpływa jakoś negatywnie na Wasze życie, że ktoś lubi zjeść lody z warzywa (nie dość, że złamany system, mało węgli, to do tego nam smakuje, Tobie nie musi;)), albo ktoś podjął decyzję, że nie będzie jadł zbóż, bo istnieje ryzyko, że mu szkodzą albo co gorsza wie, że mu szkodzą.
Po co tworzyć nienawiść, lepiej w tym czasie stworzyć coś pożytecznego, np upiec fit ciasto;P (chyba mam swój slogan reklamowy;P).
Ok wróćmy do tematu;).
Dziś chcę Wam zdradzić parę sposobów, by ułatwić życie tym wszystkim, którzy chcieliby wyeliminować ze swojej diety wyżej wymienione składniki, ale nie wiedzą jak zacząć i co czym zastąpić.
CO POWINNA/MOŻE MIEĆ W KUCHNI PER(fit)KCYJNA PANI DOMU albo PAN DOMU:
1. MĄKA
jeśli w ogóle jesteście zainteresowani tym artykułem i bierzecie do serca moje rady, to przejdźcie się w tej chwili do kuchni i wywalcie mąkę pszenną do śmieci. Dlaczego? Bo dzisiejszą pszenicę porównuje się już do plastiku. Poczytajcie na ten temat. Uwierzcie mi, możecie spokojnie zastąpić ją inną mąką, np. mąką z tapioki, która zagęszcza i wiąże, dlatego nadaje się do wypieków chleba. Pół szklanki mąki z tapioki zastępuje szklankę mąki pszennej. W moich przepisach używam jej mało (łączę z innymi mąkami np ryżową), bo ma sporo węgli, zatem myślę, że warto zainwestować w opakowanie (ok 6,90zł ), które starczy Wam na długo.
Jakie stosować mąki bez glutenu:
TANIO. Idealne do omletów, naleśników, placków, ciast (występują często w moich przepisach).
- mąka ryżowa - W Carrefour kupicie za 3,99 zł opakowanie. Jednak jak macie młynek do mielenia spokojnie możecie zmielić swój ryż na mąkę. Możecie mieszać ulubione odmiany: basmati z brązowym;) Idealna jako dodatek do chlebów.
- mąka jaglana - samą mąkę w sklepie ciężko dostać. Jednak najbardziej opłaca się ją zrobić samemu, na wzór ryżu: młynek +kasza i macie własną mąkę oraz świadomość że jecie to co chcecie;).
- mąka gryczana - kupna lub zrobiona samemu:) - patrz wyżej. Najlepiej się sprawdza do pierogów,, chleba wraz z ryżową.
- mąka z amarantusa - świetny do wypieków. Ma lekko orzechowy smak, podnosi jakość wypieków, spulchnia ciasto. Jest super jako panierka do mięs i ryb. Warto wspomnieć o poppingu, bo nie trzeba go gotować i może stanowić dodatek do ciast (1/3 mąki możemy zastąpić poppingiem).
* do pieczenia chlebów z mąkami bezglutenowymi warto dodać gumę guar lub ksantanową (wystarczy łyżeczka), które pomagają wiązać składniki.
Kolejne mąki, są trochę droższe, ale starczają na długo i mają mało węgli. Powodują, że nasze wypieki nie dość, że są zdrowsze, to jeszcze wyjątkowe w smaku. Warto raz na jakiś czas zainwestować dla naszych kubków smakowych oraz dla sprawiania przyjemności i zaskakiwania bliskich 😉 XD.
- mąka kokosowa – zawiera bardzo dużo błonnika (a mało węglowodanów) i bardzo chłonie wodę, więc świetnie nadaje się do wszystkich potraw i wypieków zawierających dużo wilgoci – piernik, sernik itp. Mąka kokosowa pęcznieje, gdy wchłonie płyny, więc stosujemy jej mniej więcej 4x mniej niż mąki pszennej. Koszt 11,90 zł za 500g
- mąka migdałowa – zawiera dużo tłuszczu i mało węgli i stanowi jeden z podstawowych zamienników mąki pszennej w proporcji 1:1 . Często występuje w sklepach on-line w odtłuszczonej wersji. Jest stosunkowo droga, ok 15,9 zł/250g. Mąka ta idealnie nadaje się do pieczenia chleba , wielu ciast, pizzy, ale niestety nie da się z niej zrobić pierogów ani makaronu.
- mąka kasztanowa - dość słodki i dobrze wiążący zamiennik mąki migdałowej, można znaleźć w bardziej przystępnej cenie. Nadaje oryginalny smak potrawom i kolor.
- mąka z plantanów (bananów warzywnych) – trudno dostępna, ale bardzo dobrze wiążąca mąka, która może zastąpić mąkę pszenną w stosunku 1:1.
A teraz pomyślcie ile normalny Kowalski wydaje kasy na słodycze tygodniowo. Czy nadal uważacie, ze kupienie pół kilo takiej mąki się nie opłaca dla kilku fit deserów?
Pamiętajmy tylko, że
- Wiele z wymienionych powyżej typów mąk jest dość słodkich i ma swój charakterystyczny smak i zapach, więc nie wszystkie będą pasować do każdej potrawy
- Niektóre z nich zawierają kwas fitowy ! UWAGA: migdałowa (i siemię lniane- tak przy okazji). Napiszę o tym w przyszłym artykule. Najlepiej spożywać nie więcej niż od 100 do 300 mg dziennie (nie ma wówczas negatywnego wpływu na nasze zdrowie; oczywiście zależnie od genów i flory bakteryjnej układu pokarmowego)
- Większość z powyższych mąk jest dość tłusta ; np kokosowa zawiera dobre tłuszcze nasycone. Niestety u prawie wszystkich profil tłuszczy omega 6 do omega 3 nie jest zbyt właściwy. Dlatego uzupełniajcie swoją dietę w tran (omega 3).
A czym zastąpić panierkę?
- wiórki kokosowe, mąka kokosowa
- sezam (także czarny), czarnuszka
- płatki migdałowe, mielone migdały
- mielone siemię lniane
- mielone orzechy
- tapioka
oraz kombinacje wszystkich powyższych:)
Nie używam/nie polecam: mąki kukurydzianej i wszystkich przetworzonych mąk bezglutenowych, z których gluten został "zabrany" technologicznie.
2. Czym zastąpić zboża - CO WOLNO:
kasza jaglana, gryka, quinoa, amarantus, ryż, nasiona chia
Staram się unikać skrobi, jak muszę wybieram tapiokę (głównie do pieczenia).
Czym zastąpić owsiankę?
Płatki owsiane można zastąpić płatkami jaglanymi. Możecie również zrobić jaglankę z ugotowanej na słodko kaszy jaglanej lub amarantusiankę - ugotować amarantus:).
Czym zastąpić płatki śniadaniowe z mlekiem?
Kupcie płatki ryżowe lub grykę preparowaną, zalejcie mlekiem roślinnym, dodajcie szczyptę ksylitolu lub odżywkę białkową:). Możecie zrobić również swoje własne płatki śniadaniowe, łapcie przepisy na fit "Cini Minis" lub "Nesquik".
Nie wyobrażasz sobie życia bez pieczywa czy bułek? Upiecz swoje, bez drożdży i zaczynów:) to bardzo proste, zobacz TU, TU i TU.
3: Cukier
Niestety, tutaj zamienniki nie kosztują tak tanio jak biały cukier, ale jest to Inwestycja, bo chodzi o Wasze zdrowie i Wasz progres. Czy oszczędzanie jest tutaj warte przyszłych chorób i pieniędzy wydanych na ich leczenie? No i może warto powoli odzwyczaić się od słodzenia kawy czy herbaty, bo pewnie na to najwięcej idzie słodzidła;)
Używajmy zamienniki, które nie podnoszą poziomu cukru we krwi, z niskim ig: ksylitol - słodki jak cukier, więc nie trzeba używać dużo, ok 16,5 zł za 250g (uwaga nadmiar spożycia grozi przeczyszczeniem, ale jest super na nasze ząbki), erytrol - mniej słodki niż cukier, ale nie ma węglowodanów, przez co moga go stosować cukrzycy. Koszt 17,90 zł za pół kilo. Stewia - nawet w Carrefour znajdziesz stevię, ok 11zł, ale wybieraj tą w połączeniu z erytrolem a nie maltodekstryną! Najlepszą stewię, jednak znajdziecie w sklepach eko on line, od 16 zł w górę.
Poza tym ciasta często można dosłodzić owocami suszonymi typu daktyle, morele oraz bananem.
Świetnie się sprawdzają, np do słodzenia omletów, naleśników , ale także w ciastach - odżywki białkowe smakowe;) Dodatkowo zastępują aromaty.
A w następnym poście:
- c.d. (tłuszcze, przyprawy, dodatki do ciast, słodycze i inne).. m.in. czym zastąpić proszek do pieczenia, który najczęściej ma gluten.
* Wszystkie ceny pochodzą ze sklepu hewps.pl, w którym robię zakupy już od dawna i mogę z całego serca polecić. Teraz mają przerwę urlopową, więc na wszystkie zamówienia, które w czasie urlopu złożycie- dostaniecie dodatkowy rabat 7%:) KOD: URLOP15
Buziaki!!
Życzę wszystkim dużo zdrowia i wymarzonej formy!
Karola Kocięda <3
Karola Kocieda
Related posts
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Fajny wpis, bardzo przydatny.
Choć nie podejrzewam u siebie nietolerancji glutenu, inspirują mnie twoje przepisy. Lubię różnorodność w kuchni, nowe smaki, zależy mi na zdrowym i fit jedzeniu, więc w mojej kuchni są również inne zboża…owszem z glutenem, ale o niebo zdrowsze od pszenicy, jadamy owies, gryke, jęczmień, żyto, proso…
Z nabialem eksperymentuje, to wciąż dla mnie zagadką że po jogurtach, kefirach źle się czuje, zawierają one mało laktozy przez proces fermentacji, a mi szkodzą, może to mleko w proszku wszechobecne mi szkodzi nie wiem. Póki co nie jem, nie tykam i czuje się lepiej.
Czekam na kolejną serię zdrowszych zamienników.
Odkryłam u siebie sklepik ze zdrową żywnością, istny raj 🙂 wiele rzeczy miele sama w młynku, tylko przy ryżu gładko nie idzie;) więc zakupie gotowa mąkę.
Pozdrawiam.
Bardzo fajne podejście 🙂 Życzę Ci wszystkiego dobrego, a niedługo wrzucę artykuł z podsumowaniem makroskładnikó właściwych wyborów produktowych