Popularne artykuły

Kawa z grzybami leczniczymi – Mushroom Cofee
Healthy Lifestyle

Kawa z grzybami leczniczymi – Mushroom Cofee 

Jeśli należysz do grona osób, które uwielbiają aromat czarnego trunku o poranku, lub też doszukują się w nim wsparcia dla swojej produktywności umysłowej w ciągu dnia, to wielce prawdopodobne, że zainteresuje Cię odmieniona wersja kawy z oferty Apollo’s Hegemony, która to została wzbogacona w 2 naturalne, wysoce efektywne składniki zwiększające potencjał Twojego ulubionego napoju. I nie jest mowa wyłącznie o poprawie własności nootropowych kawy, ale również i tych prozdrowotnych, co tylko stanowi o kompletności omawianej kompozycji.


Kawa z grzybami leczniczymi i korzyści z jej stosowania

Kawa w tym wypadku została wzbogacona o ekstrakty z 2 grzybów, znanych ze swoich witalizujących właściwości. Mowa o grzybie lion’s mane (soplówka jeżowata; Hericium erinaceus) oraz chaga (błyskoporek podkorowy; Inonotus obliquus), których wysoce skoncentrowane ekstrakty znajdziesz w omawianej grzybowej kawie. Po takiej mieszance spodziewać się możesz nie tylko urozmaicenia aromatu czarnego napoju – do którego można przez lata spożycia trochę przywyknąć – ale również otwarcia ścieżki do całkowicie nowych odczuć, jakie wypływają z filiżanki.

Energergetyzująca kompozycja - Lions Mane, Chaga i kawa

Pierwszym składnikiem energetyzującej, grzybowej kawy jest… kawa. Znana jest bardzo powszechnie ze swoich zwiększających poziom energii własności, głównie za sprawą kofeiny, która blokując w mózgu receptory adenozyny [1] znosi uczucie zmęczenia i intensyfikuje szlaki dopaminy, co poprawia nastrój, motywuje do działania oraz wzmaga koncentrację.
Nie każdy jednak wie, że za pobudzający efekt kawy odpowiadają również inne substancje w niej zawarta, takie jak polifenole, które wzmacniają oddziaływanie kofeiny na mózg [2]. Wspomniane polifenole usprawniają krążenie krwi mózgowej, co pozwala efektywniej usuwać toksyczne produkty przemian komórkowych – które obciążają mózg i redukują jego produktywność [3] – oraz intensyfikują napływ glukozy, tlenu i składników odżywczych do komórek mózgu, co potęguje wspomniany wcześniej witalizujący efekt kofeiny.

Lion’s mane – ten grzyb znany jest szczególnie ze swoich właściwości wspierających funkcje poznawcze mózgu, co doskonale komponuje go z cechami kawy. Kawa, oddziałując dopaminergicznie, pobudza, wzmacnia chęć do działania, natomiast soplówka jeżowata uzupełnia ten efekt o poprawę efektywności zarządzania pamięcią. Skutek ten podyktowany jest zwiększaniem aktywności białka NGF w mózgu, które to stymuluje wzrost i utrzymanie neuronów [4]. Co więcej, czynniki neurotroficzne, do których należy białko NGF, związane są również z prewencją chorób neurodegeneracyjnych, więc korzyści ze stosowania lion’s mane są nie tylko „tu i teraz”, ale również odłożone w czasie. Sprzyjać wydajności mózgu mogą też własności antyoksydacyjne grzyba [5], poprzez mechanizm neuroprotekcji – co pokrywa się z właściwościami kawy zawartej w tej mieszance i świadczy o tym, jak przemyślany został jej skład.

Chaga nie jest wymieniana bezpośrednio jako suplement nootropowy, jednakże za jej spożyciem idzie wyraźny przypływ energii, zbliżony wg raportów użytkowników do tego, jaki daje filiżanka kawy, ale bez skutków niepożądanych, jak roztrzęsienie. Prawdopodobnie wynika to z wysokiego ładunku antyoksydantów, mierzonego skalą ORAC [6], jaki oferuje ekstrakt z błyskoporka podkorowego, a także zdolności do zwiększania koncentracji neuroprzekaźnika acetylocholiny za sprawą inhibitowania aktywności enzymu – acetylocholinoesterazy [7] - który rozkłada ten neuroprzekaźnik ściśle związany z obszarami pamięci i logicznego myślenia. Z cytowanej pracy naukowej wiemy, że myszy, które przyjmowały ekstrakt z grzyba chaga przez 7 dni miały poprawioną zdolność uczenia się i zapamiętywania względem gryzoni z grupy kontrolnej. We krwi tych gryzoni zauważono zwiększony poziom dysmutazy ponadtlenkowej i glutationu – silnych antyutleniaczy - co poza dodatnim wpływem na procesy poznawcze prowadzi nas też do innych własności omawianych składników grzybowej kawy.

Więcej na temat: Chaga - siła natury.

Benefity prozdrowotne

Kawa, choć powszechnie znana jest ze swoich właściwości pobudzających, daje również masę korzyści zdrowotnych, takich jak zapobieganie gromadzeniu się beta-amyloidu w mózgu [1], który to ściśle jest związany z rozwojem choroby Alzheimera. Wg prac naukowych ryzyko wspomnianej choroby może być zredukowane o ponad 60% w przypadku osób często pijących kawę [8, 9]. Ryzyko innej choroby mózgu – Parkinsona – również ulega zredukowaniu o 30-60% [10, 11] i co ciekawe, kawa bezkofeinowa już tych benefitów nie wykazuje. Poza tym, kawa znacząco redukuje ryzyko rozwoju cukrzycy i jak wynika z pewnej meta-analizy [12] – każda filiżanka koreluje z niższym o 7% ryzykiem tej choroby. Co więcej, regularne spożycie kawy obniża ryzyko zawału serca nawet o 20% [13, 14].

Lion’s mane rozszerza cechy prozdrowotne kawy z grzybami witalnymi o kilka aspektów. Między innymi, zapobiega spadkowi funkcji psychicznych u pacjentów z chorobą Alzheimera, ale wyłącznie na czas trwania suplementacji [15]. W kontekście psychiki, również warto wspomnieć, że soplówka może być pomocna w przypadku depresji, jak wykazały modele zwierzęce prac naukowych [16, 17], co synergicznie współgra z analogicznym wpływem kofeiny zawartej w kawie z grzybami. W przypadku uszkodzeń neuronalnych, jakie mają miejsce w wyniku udaru mózgu – lion’s mane również wykazuje korzyści przyspieszając powrót do zdrowia [18]. Jeśli wspomniane własności są mało zaskakujące, to warto dodać, że soplówka jeżowata chroni również przed powstawaniem wrzodów żołądka w wyniku spożycia alkoholu [19] i to bez żadnych skutków ubocznych (nie ma interakcji), co w bardzo ciekawy sposób poszerza spektrum zastosowania grzybowej kawy. Pod kątem układu pokarmowego grzyb pomaga też osobom z wrzodziejącym zapaleniem okrężnicy [20] (ale nie w przypadku choroby Crohn’a [21]), a w badaniu na ludziach jego zastosowanie na tego typu pacjentach znacząco złagodziło objawy choroby. Układ sercowo-naczyniowy również otrzymuje wsparcie od soplówki, bowiem jeden z jej aktywnych składników hamuje agregację płytek krwi, co zmniejsza ryzyko zawału serca [22]. Wzmacnia też układ odpornościowy przez budowę komórek immunologicznych sIgA w jelitach, co zapobiega dostawaniu się patogenom tą drogą [23].

Chaga bardzo dobrze wkomponowuje się w zakres aktywności biologicznej powyższych składników, bowiem podobnie jak wspomniana soplówka wspiera odporność, a to za sprawą stymulacji produkcji białych krwinek [24 ,25], czego rezultatem jest lepsza odporność na infekcje i skrócenie czasu przebiegu choroby. Wpływ na układ odpornościowy błyskoporka tu się nie kończy, bowiem ten wykazuje zdolność redukowania stanów zapalnych w przypadku nadmiernego wytwarzania cytokin prozapalnych [26]. Chaga słynie przede wszystkim z właściwości antyoksydacyjnych [27] i pod tym względem posiada wyjątkową skuteczność, bowiem badania komórkowe wykazały, że wiele typów nowotworów ulega działaniu chagi [27]. Efektywnie wspiera też zdrowie metaboliczne i pomaga unormować wartości cholesterolu (podnosi nawet frakcję HDL, gdy tej wartość jest obniżona) [28, 29].

Przeciwwskazania do stosowania

  • alergicy i osoby z zaburzeniami metabolizowania histaminy (związek mastocytów i NGF [30])
  • SIBO (polisacharydy z grzybów mogą zaszkodzić)
  • arytmia [31]
  • choroba refluksowa przełyku (kawa potęguje dolegliwości)
  • interakcja z lekami rozrzedzającymi krew
  • przygotowywanie się do operacji

Dla kogo jest kawa z grzybami witalnymi?

Czytając jak szerokie spektrum praktycznego zastosowania ma grzybowa kawa, może być ciężko dać wiarę, jaka moc drzemie w kompozycji tylko 3 składników, ale to wynika z tego, że tak naprawdę mamy tu do czynienia z bogactwem wielu naturalnych i wysoce aktywnych związków. Od własności poprawiających produktywność umysłową, antydepresyjnych, po cechy prozdrowotne wykraczające poza odporność, a nawet zabezpieczanie przed skutkami nadmiernego spożycia alkoholu. Czy kawa z ekstraktem z grzybów leczniczych oferuje zatem kompletne wsparcie dla organizmu? Bardzo możliwe i być może stanowi odpowiedź na to skąd się wzięła globalna popularność takiej mikstury.

[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]

https://doi.org/10.1038/s41598-020-69660-1

doi: 10.1007/s11357-012-9509-4

https://doi.org/10.1101/347963;

https://doi.org/10.1186/2047-9158-1-14

doi: 10.1155/2012/464238.

https://doi.org/10.1002/pca.1225

DOI: 10.1039/c1fo10037h

https://doi.org/10.1046/j.1468-1331.2002.00421.x

DOI: 10.3233/JAD-2010-091387

https://doi.org/10.1002/ana.10277

https://doi.org/10.1002/ana.1052

doi: 10.1001/archinternmed.2009.439.

doi: 10.1161/STROKEAHA.111.677500.

doi: 10.1093/aje/kwr226.

doi: 10.1002/ptr.2634.

doi: 10.1016/j.pbb.2015.06.012

doi: 10.3390/ijms19020341.

doi: 10.3390/ijms150915073.

doi: 10.1155/2013/492976.

doi: 10.1371/journal.pone.0150191

doi: 10.1371/journal.pone.0159288

doi: 10.1016/j.phymed.2010.05.004

doi: 10.1039/c7fo00071e.

doi: 10.4489/MYCO.2005.33.3.158

doi: 10.1016/j.jep.2011.07.024.

doi: 10.1016/j.jep.2012.07.008

doi: 10.1007/s11418-016-1002-4.

doi: 10.1016/j.jep.2008.02.030.

doi: 10.1016/j.biopha.2017.09.104.

doi: 10.1073/pnas.91.9.3739.

doi: 10.1161/01.HYP.0000120965.63962.93.

[/bg_collapse]

Related posts

4 Comments

  1. Michał

    Mam pytanie odnośnie picia grzybowej kawy a mianowicie czy można je stosować gdy nie ma się żadnych problemów związanych z ich braniem kiedy staram się z żoną o dziecko czy raczej lepiej je odstawic na jakiś czas ?

    1. Jakub Kola

      Nie powinno być problemów.

  2. Hanna

    Bardzo ciekawa propozycja, z chęcią skorzystam z takich grzybów w kawie – uwielbiam eksperymenty 🙂

  3. Magdalena

    Bardzo zaintrygował mnie ten wpis. Nie słyszałam w ogóle o takich grzybach leczniczych. Trzeba się zainteresować 🙂

Dodaj komentarz

Required fields are marked *