Dziś chcę Was przekonać do spożywania tranu. Też macie traumę z dzieciństwa;P? Chyba jednak musimy być ponad to. Ponieważ dziś żywność ma coraz mniej Omega 3 w swojej naturalnej postaci, nie mówiąc już o tym, że ciężko o dobrej jakości rybę:/. Spotkałam się nawet z takim stwierdzeniem, że tran jest jedzeniem nie suplementem, ponieważ brak jego zamiennika. Właściwie wystarczyłoby spożywać 2-3 razy w tygodniu pyszną rybkę, tym samym dostarczając sobie odpowiednie ilości kwasów tłuszczowych, przy okazji oszczędzając na suplach. Niestety dziś hodowla ryb odbywa się najczęściej w zanieczyszczonych wodach, gdzie tłuszcz i wątroba ryb akumulują metale ciężkie, które później my razem z nimi przyswajamy. Fakt jedni to wydalą, ale inni, już nie, co może bardzo negatywnie wpłynąć na ich zdrowie. Ryby są hodowane sztucznie, karmione często modyfikowanymi zbożami i mączkami. Niestety również popularny łosoś nie jest już źródłem Omega 3, a raczej tylko Omega 6 i toksyn:/
Nasze zapotrzebowanie na kwas tłuszczowy, Omega 3, jest duże. Zarówno Omega 3, jak i Omega 6, są to tłuszcze podstawowe, egzogenne. Pamiętacie, to tak jak przy niektórych aminokwasach - pisałam o nich TU, nasz organizm nie jest w stanie ich sam wyprodukować; musimy je dostarczać z pożywieniem!.
OK, tylko po co nam one?
Karola Kocieda
Related posts
Krem z dyni z pomarańczą
8 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
no to dałaś mi do myślenia *zerkam spodełba znad łososia* haha;) coż, lecę po iskial, mozliwe że moje złe samopoczucie i ostatnie ciągłe miniprzeziębianie się wynika z braku złotej proporcji:) dzięki Karola, że dzielisz się z nami wiedzą:*
Nie ma problemu, do usług:) walczę o zdrowie na świecie;) 😀 XP Bardzo się ciesze, że choć w taki sposób mogę komuś pomóc.
[…] ostatnim artykule o Omega-3, wiele osób zainteresowało się tematem łososia i nie mogło uwierzyć, ze ten […]
[…] omega 3 dla wszystkich , bez wyjątku!!! Bo jak niestety wiecie, chociażby z mojego artykułu TU, dzisiejsza żywność jest przeładowana Omega 6 i ten stosunek z reguły u nas wynosi ok 1:20!! […]
Olej z wątroby rekina to nie jest najlepsza opcja, rekin to duża ryba i długo żyje, a co za tym idzie akumuluje więcej metali ciężkich no i zjada inne ryby które również je zawierają,lepsza opcja to z płaszczki lub dorsza. Poza tym tekst w porządku:)
A co z chia? Zawiera sporo omega 3, można się nią suplementować?
Dobry tran bez wątpienia powinien znajdować się w diecie.
Czytałam niedawno ciekawą pracę naukową, gdzie udowodniono, że niestety tran, który można kupić ma niewiele kwasów omega 3 ze względu na sposób przechowywania. Niektóre trany już dzień po przelaniu w butelkę kompletnie ich nie posiadają. Ja akurat suplementuję Gold Omega 3, czyli DHA i widzę pozytywny wpływ działania tych kwasów na swój organizm, a zdecydowałam się na to po tym jak butelkowany tran kompletnie nic mi nie dawał, a kupowałam z najwyższej półki w teorii najlepszy.