Oszalałam na punkcie smaku tej masy batatowej! Mogłabym ją wyjadać łyżką! 😀 A stanowi ona pyszne słodkie nadzienie naszych "batoników" proteinowych, które powstają bez pieczenia. Jedynie wcześniej należy ugotować batata.
Do tego batoniki są polane domowej roboty zdrową czekoladą. Mają super makro, duuużo białka i nawet kwasy omega 3 ;).
Skład:
Nadzienie:
1 dużej wielkości batat
pół szklanki odżywki białkowej, u mnie TA o smaku lodów waniliowych:D
1 łyżka czubata ksylitolu
1 łyżka mąki kokosowej
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki mleka migdałowego bez cukru
Polewa czekoladowa:
pół tabliczki czekolady bez cukru ( i fajnie jak jest i bez laktozy)
lub home-made:
4-5 łyżki oleju kokosowego
1,5 łyżki masła orzechowego
2 łyżki kakao lub karobu
1 łyżka słodzika i łyżka odżywki białkowej smakowej(u mnie: whey czekolada-masło orzechowe)
(lub 2 łyżki słodzika)
dwie-trzy łyżki mleka migdałowego
Plan działania:
1. Blendujemy ze sobą wszystkie składniki na batoniki.
2. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy z masłem orzechowym. Dodajemy do nich kakao i słodzik (ewentualnie odżywkę białkową czekoladową). Po czym czekoladę wlewamy do foremek ok 1/3 masy na spód. Na to nadzienie z batata i zalewamy resztą czekolady.
3. Batoniki wkładamy do zamrażarki na minimum 60 minut. Najlepiej zjeść je po paru godzinach.
P.S. Dla ciekawostki powiem Wam, że nie wykorzystałam całej masy, (heh sporo jej podjadłam;P), a resztę wstawiłam do piekarnika na 20minut w silikonowej foremce w kształcie gwiazdki. Oczywiście również polałam nadzienie warstwą czekolady. Zrobiłam to dla eksperymentu, a w wersji pieczonej wyszło również całkiem dobre;) Mniam! Ilościowo batoników wyjdzie Wam dużo, nie podaję dokładnej ilości, bo wszystko zależy od wielkości Waszych foremek;). Aaa i najlepiej by foremki były silikonowe do mrożenia.
Tutaj gwiazdka pieczona kontra mrożona - obie pyszne! choć pieczoną należy zjeść szybciej. Chłodzone, należy trzymać w lodówce.
zdjecie nr : II - pieczone, III - mrożone:)
I jeszcze makro na całosć:
Smacznego!!
Karola Kocieda
Related posts
Czym jest dieta pegan?
Zdrowy dżem truskawkowy
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Lody z kalafiora, batoniki z batata… czego ta Karolina nie wymyśli 🙂 Miodzio :))
Hehe 🙂 a widziałaś już ciasto bez węgli z cukinii;) Ale mam w planach coś jeszcze ciekawego;) buziak:D