Hummus to mieszanka gotowanej, zmiażdżonej ciecierzycy, cytryny, oliwy z oliwek, pasty sezamowej oraz soli i czosnku. Traktowany jest przede wszystkim jako „dip” lub dodatek do pieczywa. Jego pochodzenie nie jest do końca określone. Wiele osób uważa że jest to produkt stworzony w Egipcie, równie wielu sądzi, że pochodzi z Bliskiego Wschodu. Produkt ten jest szczególnie popularny wśród osób nie spożywających mięsa. Jest dobrym źródłem manganu, żelaza oraz witaminy C. Posiada znaczne ilości kwasu foliowego i witaminy B6 wpływające na działanie układu nerwowego i wzmacniające odporność organizmu. Ponadto zawarte w nim jednonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i ułatwiają redukcję tkanki tłuszczowej z najbardziej opornych miejsc.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
- 5 łyżek pasty sezamowej (tahina)
- 250g ciecierzycy z puszki
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie
Przygotowanie Hummus nie należy do specjalnie trudnych. Wszystkie składniki należy zmiksować lub porządnie utrzeć w moździerzu. Jeśli wychodzi zbyt gęsty możemy dodać nieco oliwy z oliwek. Przyprawiamy wedle uznania i podajemy z pieczywem, obsypany pietruszką lub słodką czerwoną papryką.
Hummus możecie jeść z wszelkimi warzywami - pokrójcie je w słupki i maczaj w przygotowanej paście. Dodatkowo dla urozmaicenia smaków hummus możesz posypać czarnuszką, orzeszkami pinii lub aby dodać pikantności - papryczkami chili. Idealnie nadaje się również do smarowania pieczywa oraz wafli ryżowych. Jest również świetnym dodatkiem do mięs.
Wartości odżywcze
Białko: 44g
Węglowodany: 60g
Tłuszcz: 66g
Kalorie: 1010 kcal
Related posts
Jak usmażyć pożywny omlet
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….