Popularne artykuły

Naturalne źródła magnezu
Healthy Lifestyle

Naturalne źródła magnezu 

Magnez o niezwykle ważny minerał, którego nigdy nie powinno zabraknąć z naszej diecie. Jest on elementem wielu reakcji chemicznych w organizmie i pomaga utrzymać go w zdrowiu. Niestety, wielu z nas nie dostarcza jego odpowiednich ilości i cierpi potem na nieprzyjemne skutki niedoborów magnezu. Skąd czerpać magnez?

Warto przede wszystkim zadbać o odpowiednią dietę, która będzie zawierać odpowiednie ilości tego minerału. U kobiet zapotrzebowanie na magnez to 320 mg dziennie, natomiast u mężczyzn to 420 mg dziennie. U sportowców, osób chorych czy kobiet ciężarnych zapotrzebowanie będzie wyższe! Jak zacząć dbać o odpowiednią ilość magnezu w diecie?

Pij odpowiednią ilość zmineralizowanej wody (najlepiej tej wysokozmineralizowanej), która pokryje część Twojego zapotrzebowania na magnez. Będzie to dobra baza do diety i dalszych działań. Pamiętaj, że dziennie powinieneś wypijać co najmniej 2-2,5 litrów wody. Jakie pokarmy zawierają magnez?

Ciemna czekolada

To na pewno ucieszy wielu z nas. Gorzka czekolada jest bardzo bogata w magnez i zawiera ok. 64 mg magnezu w 28 gramach, czyli ok. 3 kostkach! Warto dodać, że ciemna czekolada z wysoką zawartością kakao jest również bogata w żelazo, miedź i mangan, które również wspierają pracę organizmu.

Czekolada ma również dużo antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, co ogranicza proces starzenia się organizmu i niszczenia komórek.

Awokado

Awokado to jeden z najlepszych owoców, które możemy zjeść. Zawiera niesamowitą ilość wspaniałych składników, a między innymi magnez, którego potrzebujemy. Średnie awokado dostarcza aż 58 mg magnezu!

Dodatkowo, awokado jest również bogate w potas, witaminę K i witaminy z grupy B. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do pracy naszego organizmu. W awokado znajdzie się również błonnik, regulujący pracę jelit.

Sprawdź najlepsze formy magnezu, które możesz dla siebie wybrać.

Orzechy

Orzechy to kolejny bogaty pokarm, którego zdecydowanie nie powinniśmy sobie odmawiać. Oczywiście warto kontrolować ich ilość, ale to ze względu na kilokalorie, które zawierają i kwasy tłuszczowe omega 6.

Przykładowo, ok. 30 gramów orzechów nerkowca zawiera aż 82 mg magnezu! Dodatkowo, zawierają również błonnik, witaminy z grupy B i inne minerały.

Strączki

Rośliny strączkowe to świetne źródło magnezu, błonnika i białka (w odpowiedniej kompozycji). Porcja czarnej fasoli zawiera aż 120 mg magnezu, potas, żelazo i inne minerały.

Strączki są również bogate w błonnik, przez co mają niski indeks glikemiczny, mają pozytywny wpływ na cholesterol i regulują stężenie cukru we krwi.

Pestki i nasiona

Ta grupa to nie tylko przepyszna przekąska, ale również źródło wartościowych mikroelementów. Len, pestki dyni i chia to świetne źródło magnezu. Pestki dyni w około 30 gramach zawierają 150 mg magnezu! Dodatkowo, pestki zawierają również żelazo, kwasy tłuszczowe niezbędne dla organizmu oraz oczywiście błonnik.

Pestki mają również sporo antyoksydantów, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym.

Podsumowanie

Jak się okazuje, to właśnie nasze ulubione przekąski zawierają duże dawki magnezu. Warto włączać je do naszej diety, pijąc do tego wysokozmineralizowaną wodę. Dzięki temu z pewnością zapewnisz sobie dzienną porcję magnezu. W razie dużych niedoborów, odpowiednim rozwiązaniem będzie suplementacja, która wesprze pracę Twojego organizmu.

 

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *