Ostryż długi popularnie zwany kurkumą (Curcuma longa L.) to rodzaj rośliny przyprawowej, należącej do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae), która jest powszechnie uprawiana w tropikalnym regionie południowej i południowo-zachodniej Azji. Od wielu lat kurkuma odgrywa ważną rolę w kuchniach narodowych takich krajów, jak: Indie, Malezja, Iran, Chiny, Tajlandia oraz Polinezja Francuska, w których często stosowana jest jako żółta przyprawa mająca istotny wpływ na charakter, kolor i smak rozmaitych potraw. Kurkuma jest również znana od wieków w Indiach i Chinach jako środek wspomagający leczenie problemów skórnych, infekcji, depresji oraz chorób związanych ze stresem [1].
Kurkumina – aktywny składnik kłączy ostryżu długiego
Pozytywny wpływ kurkumy na zdrowie człowieka wynika w głównej mierze z zawartości bioaktywnego związku polifenolowego, zwanego kurkuminą, który charakteryzuje się pomarańczowo-żółtą barwą oraz dużą lipofilnością (substancja rozpuszczalna w tłuszczach). Na podstawie wyników przeprowadzonych dotychczas badań zarówno przedklinicznych, jak i klinicznych wiadomo, że kurkumina wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwhiperlipidemiczne i przeciwnowotworowe, a także hepato-, kardio- oraz neuroprotekcyjne. Dzięki szerokiemu spektrum działania kurkumina może odgrywać ważną rolę w zapobieganiu oraz leczeniu różnych chorób, w tym autoimmunizacyjnych, nowotworowych, neurologicznych, sercowo-naczyniowych, a także cukrzycy. Należy jednak podkreślić, że wyjątkowo niska biodostępność kurkuminy po podaniu doustnym, utrudnia zastosowanie jej jako środka terapeutycznego w przypadku wielu wymienionych schorzeń, dlatego w ostatnich latach opracowano i zastosowano liczne technologie w celu przezwyciężenia tego ograniczenia, m.in.: liposomy, nanocząstki, micele polimerowe, mikroemulsje czy kompleks fosfolipidów [1, 2].
Czy suplementacja kurkuminy wspomaga proces odchudzania?
Systematyczna praca przeglądowa z 2018 roku, obejmująca 8 RCTs (randomizowanych, kontrolowanych badań klinicznych) ujawniła, że długotrwałe przyjmowanie kurkuminy w bardziej biodostępnej formie może przyczyniać się do zmniejszenia nadmiernego stopnia otłuszczenia ciała [3]. Z kolei niedawno w wysoko notowanym czasopiśmie naukowym „Critical Reviews in Food Science and Nutrition” ukazała się metaanaliza 11 RCTs o łącznej liczbie 876 uczestników (w tym 53 % kobiet), której celem była ocena wpływu suplementacji kurkuminy na masę ciała, wskaźnik BMI i obwód talii [4]. Rezultaty niniejszej metaanalizy wykazały znaczący wpływ stosowania kurkuminy na masę ciała (- 1,14 kg) i wskaźnik BMI (- 0,48 kg/m2), jednakże nie stwierdzono istotnego wpływu na obwód talii u badanych. Jak się bowiem jednak okazało po analizie podgrup, kurkumina miała znaczny wpływ na obwód talii u osób z nadwagą, przyjmujących co najmniej 1000 mg na dobę przez okres minimum 8 tygodni.
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
Zastosowanie kurkuminy u pacjentów z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby
Najświeższe doniesienia naukowe (dwie metaanalizy RCTs opublikowane na początku obecnego roku) ujawniły również, że suplementacja kurkuminy przez okres przynajmniej 8 tygodni może prowadzić do znaczącego zmniejszenia wskaźnika BMI (- 0.34 kg/m2) i obwodu talii (- 2,2 cm) u pacjentów z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby [5, 6]. Co więcej, regularne przyjmowanie kurkuminy przez pacjentów z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby zaowocowało znacznym zmniejszeniem stężeń we krwi takich parametrów, jak: AlAT, AspAT, cholesterol całkowity, glukoza i insulina na czczo oraz wskaźnik HOMA-IR [6].
Wnioski
Rezultaty przeprowadzonych do chwili obecnej RCTs wykazały, że systematyczne przyjmowanie kurkuminy w najbardziej biodostępnej formie może wspomagać proces odchudzania u osób z nadmiernym stopniem otłuszczenia ciała. Zgromadzone dowody naukowe sugerują, że co najmniej dwumiesięczna suplementacja kurkuminy w dawce od 500 do 1000 mg na dobę może mieć pozytywny wpływ na redukcję otyłości brzusznej oraz zawartości trzewnej tkanki tłuszczowej, które są silnie związane z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby.
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
- Kocaadam B., Şanlier N.: Curcumin, an active component of turmeric (Curcuma longa), and its effects on health. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Sep 2;57(13):2889-2895.
- Liu W., Zhai Y., Heng X., et al.: Oral bioavailability of curcumin: problems and advancements. J Drug Target. 2016 Sep;24(8):694-702.
- Hariri M., Haghighatdoost F.: Effect of Curcumin on Anthropometric Measures: A Systematic Review on Randomized Clinical Trials. J Am Coll Nutr. 2018 Mar-Apr;37(3):215-222.
- Mousavi S.M., Milajerdi A., Varkaneh H.K., et al.: The effects of curcumin supplementation on body weight, body mass index and waist circumference: a systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(1):171-180.
- Baziar N., Parohan M.: The effects of curcumin supplementation on body mass index, body weight, and waist circumference in patients with nonalcoholic fatty liver disease: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2020 Mar;34(3):464-474.
- Jalali M., Mahmoodi M., Mosallanezhad Z., et al.: The effects of curcumin supplementation on liver function, metabolic profile and body composition in patients with non-alcoholic fatty liver disease: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complement Ther Med. 2020 Jan;48:102283. [/bg_collapse]
Mateusz Durbas
Related posts
Trudne powroty.
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….