Popularne artykuły

Jak przestałem jeść słodycze
Ciekawostki kulinarne

Jak przestałem jeść słodycze 

jak przestałem jeść słodycze

Dziś polecamy artykuł pochodzący z bloga fitness-food.pl - Artykuł w całości poświęcony motywacji i sprawdzonym sposobom na pozbycie się problemu słodyczy, czyli po prostu recepta na to jak przestać jeść słodycze:

[quote]Często znajomi pytają mnie jak zacząć się zdrowo odżywiać. Jednym z pierwszych pytań jakie wtedy ja zadaję im, jest pytanie o ich przykładowe dzienne menu. Nie będzie przesadą jeśli napiszę, że 80% z nich, jako składnik swojego codziennego odżywiania wymienia drożdżówkę, batonika, wafelka itp. Prawie każdy je słodycze. Codziennie! Kiedyś miałem podobnie, ale to za chwilę…

Za nagłe napady ochoty na słodkie odpowiedzialna jest insulina (a dokładniej jej gwałtowny spadek) oraz glukagon. Zdrowy tryb życia i odpowiednio zbilansowana dieta zapewnia równowagę między tymi dwoma hormonami. Gdy Twoja dieta jest nieodpowiednia (czytaj spożywasz za dużo cukru), trzustka produkuje duże ilości insuliny zmniejszając przy tym produkcję glukogenu, co powoduje obniżenie zdolności do spalania tłuszczu. Gwałtowne wahania poziomu cukru we krwi są między innymi powodem napadów ochoty na słodycze. Jeśli uda Ci się skonstruować odpowiednią dietę, która nie będzie przyczyniała się do gwałtownych wahań cukru we krwi i sprawi, że trzustka będzie produkowała zarówno insulinę jak i glukagon, zapewnisz sobie stałe dostawy energii i równocześnie umożliwisz spalanie tłuszczu.
W całym tym procesie ważną role pełni również serotonina, czyli tak zwany hormon szczęścia. Niewielkie wahania w jego poziomie oznaczają jedynie niewielkie wahania w odczuwaniu sytości lub apetytu. Niestety bardzo łatwo jest tą sytuację zaburzyć. Gwałtowne podniesienie cukru we krwi, które następuje np. po zjedzeniu czegoś słodkiego podnosi znacznie poziom serotoniny powodując mocne uczucie sytości. Niestety poziom cukru spada wówczas równie gwałtownie jak wzrósł, co oznacza spadek poziomu serotoniny a w konsekwencji pogorszenie samopoczucia i wzrost apetytu. Znowu mamy ochotę na słodkie i kółko się zamyka.

 

Jeszcze 3 lata temu, kiedy nie prowadziłem tzw. zdrowego trybu życia sam borykałem się z „problemem słodkiego”. Drożdżówka z makiem była stałym punktem każdego przedpołudnia. Udało mi się jednak z nim poradzić. W jaki sposób? Zastosowałem te 5 prostych kroków:

1. Zlikwidowałem wszystkie słodkości które zalegały w domu lub w biurku w pracy. Pozbyłem się tej pokusy. Słodkie przekąski zastąpiłem orzechami, bakaliami i świeżymi owocami (w niedużej ilości).

2. Zwiększyłem ilość spożywanego białka. Sprawdź tą metodę również na sobie. Zwiększaj stopniowo spożycie protein i obserwuj swój organizm oraz to jak zmienia się ochota na słodkie. Jest to ze sobą ściśle powiązane. Sam zobaczysz.

3. Dołożyłem do diety suplement w postaci chromu (stabilizuje poziom cukru we krwi) i magnezu (jego brak zwiększa apetyt na czekoladę).

4. Zacząłem jeść regularnie. Opuszczenie jednego posiłku powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi, co w konsekwencji zwiększa ochotę na słodycze.

5. Przetrwałem pierwsze 3 dni, później tydzień a następnie dwa. Tu jest jak z rzucaniem palenia. Dalej już szkoda było wracać do nałogu po tak długim okresie bez drożdżówek. Od czasu do czasu jednak, średnio raz na dwa tygodnie, w ramach tzw. cheat meals lub cheat day (oszukany posiłek) pozwalam sobie na małego wafelka lub drożdżówkę. Nie wracam jednak do podjadania słodyczy regularnie. To forma nagrody za wytrwałość lub też forma psychicznego zresetowania się. Zresztą nt. cheat meal pojawił się już u nas kiedyś odrębny artykuł.[/quote]

źródło: https://hewps.pl/blog/2013/jak-przestalem-jesc-slodycze/

keep-calm-and-stop-eating-sweets-1

 

Related posts

1 Comment

  1. Bartek

    Ja wciąż z tym walczę… Są okresy, że mam silną wolę, ale przychodzą okresy załamania 😀

Dodaj komentarz

Required fields are marked *