To co spożywamy ma znaczenie na to, jak wygląda nasza flora jelitowa. Nie tylko rzutuje na to dobór produktów, ale również i sposób ich obróbki. Coraz więcej badań to udowadnia, gdzie przykładem jest kolejny, cytowany eksperyment. W owym badaniu naukowcy doprowadzili do zmiany składu flory jelitowej poprzez samo podawanie pokarmów poddanych obróbce termicznej. Tym samym, bardziej zrozumiałe staje się, jak ewoluował mikrobiom człowieka na przestrzeni tysięcy lat.
W ostatnich latach prowadzone były intensywne badania na temat aspektów ludzkiego zdrowia i powiązania z florą jelitową. Takich zależności jest wiele, od przewlekłego stanu zapalnego po przybieranie na wadze.
Naukowcy sprawdzali jaki wpływ na mikrobiom mają różne modele diety – wegańskiej, tych opartych na mięsie i wielu innych. Postanowili jednak przyjrzeć się innej, fundamentalnej kwestii – jak flora jelitowa zmienia się w wyniku poddaniu żywności procesowi obróbki termicznej, jak np. gotowanie.
Zaczęli od badania na myszach, gdzie karmiono je, w zależności od przydzielonej grupy, gotowanym lub surowym mięsem i surowymi batatami lub gotowanymi. Surowe i gotowane mięso nie miało zauważalnego wpływu na florę jelitową zwierząt. Natomiast sprawa inaczej się miała w przypadku słodkich ziemniaków i tu forma – gotowane lub surowe – miała znaczący wpływ na skład flory. Co więcej, zmianie uległy wzorce aktywności genów drobnoustrojów i wytwarzane przez nie produkty metaboliczne.
W celu potwierdzenia wstępnych wyników, naukowcy w dalszym etapie rozszerzyli gamę warzyw. Karmili je batatami, ziemniakami, kukurydzą, grochem, marchwią i burakami – w formie gotowanej lub surowej.
Zaobserwowane zmiany mikrobiologiczne przypisano dwóm kluczowym czynnikom: gotowanie pokarmów pozwala nosicielowi flory wchłonąć więcej kalorii w jelicie cienkim, pozostawiając mniej treści pokarmowej drobnoustrojom w dalszych etapach jelita. Z drugiej strony, wiele pokarmów surowych zawiera silne związki przeciwdrobnoustrojowe, które bezpośrednio uszkadzają niektóre z nich.
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
Różnice były nie tylko spowodowane zmianą metabolizmu węglowodanów, ale również wynikać mogły z substancji zawartych w roślinach. Badacze przebadali dokładnie jakie zmiany chemiczne zaszły w każdej z roślin za sprawą obróbki termicznej, w związku z czym powstała lista związków, które mogą wyjaśnić, w jaki sposób żywność mogła wpłynąć na mikrobiom.
Warto dodać, że naukowcy spostrzegli również zależność pomiędzy spożywaniem surowych warzyw, a utratą wagi. Z początku badacze założyli, że jest to wynik zmian we florze jelitowej, ale po przeszczepie zmienionej flory myszom, które jadły gotowane produkty, te zaczęły tyć, co stanowi pewnego rodzaju paradoks, na który naukowcy wciąż szukają odpowiedzi.
Aby stwierdzić czy podobne zmiany flory jelitowej mogą wystąpić u ludzi za sprawą dodania/wykluczenia obróbki pokarmów, zespół wykonał taki test na grupie ochotników. Uczestnicy próbowali menu przetworzonego lub surowego przez trzy dni w losowej kolejności, a następnie przesłali próbki kału badaczom do analizy ich składu flory mikrobiologicznej. Badanie wykazało istotne zmiany w składzie flory uczestników, tak samo jak miało to miejsce we wcześniejszych badaniach na zwierzętach.
Specyfika zmian pomiędzy ludźmi a gryzoniami, w wyniku diety, była znacząca.
Zrozumienie, w jaki sposób dieta wpływa na mikrobiom ma ważne znaczenie dla poznania mechanizmów kontrolujących masę ciała i różne aspekty zdrowia ludzkiego. Badacze podkreślają, że mikrobiom ewoluował wraz ze zmieniającym się modelem żywienia człowieka, naszą kulturą żywieniową i może mieć wpływ na zdrowie współczesnego człowieka.
Ciekawą obserwacją jest to, że już 3 dniowa zmiana modelu żywienia wprowadziła u uczestników zmiany w składzie flory, tym samym mogąc wprowadzić zmiany w zdrowiu człowieka.
Jeśli spożywasz dłuższy czas określone pokarmy i czujesz się na nich dobrze, wiedz że wprowadzenie drastycznych zmian w modelu żywienia może nieść za sobą poważne zmiany w Twojej biochemii, jako iż zmianie ulegnie również Twój mikrobiom i związane z nim produkty metaboliczne. Może to być również odpowiedź na to, dlaczego nagłe zmiany żywieniowe powodują pewnego rodzaju dyskomfort ze strony układu pokarmowego u wielu osób.
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
Cooking shapes the structure and function of the gut microbiome. Nature Microbiology 30 September 2019 [/bg_collapse]
Patryk Iwanski
Related posts
Probiotyki i ciąża
Cukrzyca kocha brak ruchu
Cissus Quadrangularis – właściwości
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….