Popularne artykuły

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe
Healthy Lifestyle

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe 

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach jagodowych, winogronach i czerwonym winie, a także orzechach arachidowych, nasionach soi oraz azjatyckiej herbacie Itadori [1]. Ten dobrze znany związek polifenolowy jest również zaliczany do fitoaleksyn, czyli substancji o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, które wytwarzane są przez rośliny w odpowiedzi na takie bodźce zewnętrzne jak infekcje mikrobiologiczne, promieniowanie UV oraz stresory chemiczne [2].

Warto zauważyć, że resweratrol występuje w dwóch postaciach izomerycznych (trans i cis), niemniej jednak zdecydowana większość badań nad tym związkiem chemicznym dotyczy izomeru trans, ze względu na jego naturalną obecność w winogronach oraz wyraźnie większą stabilność [2]. Izomer trans resweratrolu znajduje się w skórkach owocowych większości odmian winogron, a jego synteza jest stymulowana przez promieniowanie ultrafioletowe, uszkodzenia i infekcje grzybicze.

Resweratrol jest powszechnie znany ze swoich właściwości przeciwutleniających jako zmiatacz reaktywnych form tlenu, choć wykazuje również potencjalne działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe oraz przeciwnowotworowe [1 - 3]. Ponadto, na podstawie dotychczas przeprowadzonych badań klinicznych sądzi się, że resweratrol jest ogólnie bardzo dobrze tolerowany przez ludzi i tylko duże dawki doustnie przyjmowanego resweratrolu (2000 mg dwa razy na dobę) dotąd powodowały łagodne lub umiarkowane objawy żołądkowo-jelitowe u zdrowych ochotników [1].

Przekonanie, że resweratrol może być korzystny dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego człowieka zrodziło się z danych pochodzących z badań epidemiologicznych oraz odkrycia zjawiska tzw. „francuskiego paradoksu” [1, 4]. Zgodnie z tymi spostrzeżeniami populacja francuska, pomimo wysokiego spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie ma raczej niskie ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, a działanie ochronne w tej materii przypisano relatywnie wysokiej częstotliwości konsumpcji czerwonego wina, obfitującego między innymi w resweratrol. W późniejszych badaniach resweratrol został określony jako substancja tylko częściowo odpowiedzialna za ten efekt kardioprotekcyjny, bowiem jego stężenie w różnych rodzajach czerwonego wina może być niewystarczające, aby przeciwdziałać negatywnym skutkom stresu oksydacyjnego [4, 5].

Wyniki wielu dotychczas przeprowadzonych badań klinicznych wykazały, że za ewentualne zmniejszenie ryzyka schorzeń układu sercowo-naczyniowego w przypadku odpowiedniej i długotrwałej podaży resweratrolu odpowiedzialne są różne mechanizmy, które obejmują m.in.: obniżenie stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego, zwiększenie intensywności procesów metabolicznych, wzrost syntezy tlenku azotu przez komórki śródbłonka naczyniowego, hamowanie proliferacji komórek mięśni gładkich naczyń krwionośnych oraz nasilanie procesu autofagii [1, 3, 5]. Ponadto, korzystny wpływ resweratrolu jako bioaktywnego związku polifenolowego na poprawę zdrowia kardiometabolicznego, w tym ciśnienia tętniczego krwi został głównie zaobserwowany w przypadku stosowania wysokiej dziennej dawki (co najmniej 300 mg na dobę) i u pacjentów z cukrzycą [6, 7].

Pomimo powszechnego przekonania, że ​​resweratrol może znacznie zmniejszyć stężenie lipidów w osoczu krwi, wyniki dotąd przeprowadzonych randomizowanych i kontrolowanych badań klinicznych oceniających wpływ tego związku polifenolowego na profilu lipidowy krwi są niejednoznaczne [8]. W ubiegłorocznej systematycznej pracy przeglądowej i metaanalizie, uwzględniającej 21 randomizowanych, kontrolowanych badań klinicznych nie stwierdzono wyraźnego wpływu resweratrolu na stężenia: cholesterolu całkowitego, lipoprotein frakcji LDL i HDL oraz triglicerydów we krwi. Na domiar tego, w kilku badaniach klinicznych, upublicznionych w ostatnich latach zauważono wręcz wzrost stężenia całkowitego cholesterolu i lipoprotein o niskiej gęstości w surowicy krwi u uczestników otrzymujących duże dawki resweratrolu [3]. Konieczne są tym samym dalsze dobrze zaprojektowane badania kliniczne koncentrujące się na markerach stanu zapalnego, poprawie ciśnienia tętniczego i lipidogramu krwi w celu oceny rzeczywistych przeciwzapalnych i kardioprotekcyjnych efektów resweratrolu u ludzi.

[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]

  1. Breuss J.M., Atanasov A.G., Uhrin P.: Resveratrol and Its Effects on the Vascular System. Int J Mol Sci. 2019 Mar 27;20(7). pii: E1523. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6479680/
  2. Cicero A.F.G., Ruscica M., Banach M.: Resveratrol and cognitive decline: a clinician perspective. Arch Med Sci. 2019 Jul;15(4):936-943. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6657254/
  3. Ruiz-León A.M., Lapuente M., Estruch R., Casas R.: Clinical Advances in Immunonutrition and Atherosclerosis: A Review. Front Immunol. 2019 Apr 24;10:837. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6491827/
  4. Pastor R.F., Restani P., Di Lorenzo C., et al.: Resveratrol, human health and winemaking perspectives. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(8):1237-1255. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29206058/
  5. Liberale L., Bonaventura A., Montecucco F., Dallegri F., Carbone F.: Impact of Red Wine Consumption on Cardiovascular Health. Curr Med Chem. 2019;26(19):3542-3566. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28521683/
  6. Fogacci F., Tocci G., Presta V., Fratter A., Borghi C., Cicero A.F.G.: Effect of resveratrol on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized, controlled, clinical trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(10):1605-1618.
  7. Liu Y., Ma W., Zhang P., He S., Huang D.: Effect of resveratrol on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr. 2015 Feb;34(1):27-34.
  8. Haghighatdoost F., Hariri M.: Effect of resveratrol on lipid profile: An updated systematic review and meta-analysis on randomized clinical trials. Pharmacol Res. 2018 Mar;129:141-150. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29305228 [/bg_collapse]

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *