To co jemy ma przełożenie nie tylko na to, jak się czujemy, ale również na to, jakie efekty przynoszą nam nasze treningi oraz jakimi parametrami sprawnościowymi się odznaczamy. I jak się okazuje, już kilka dni żywienia obfitującego w składniki odżywcze, a nie jedynie puste kalorie czy nawet związki powodujące stres oksydacyjny (które osłabiają nasz organizm) już przyczynia się do poprawy parametrów wysiłkowych.
Po tym, jak grupa całkiem zdrowych, młodych osób (studentów) została poproszona o spożywanie przez 4 dni żywności uznawanej za zdrową, osiągnęli oni wyraźnie lepsze czasy w biegu na dystansie 5 km, aniżeli po 4 dniach posiłkowania się w standardowy sposób, który uwzględniał pewną ilość produktów o wysokim stopniu przetworzenia. W ten sposób naukowcy z uniwersytetu w Saint Louis porównali krótkoterminowy wpływ na zdolności wysiłkowe w wyniki stosowania diety śródziemnomorskiej względem typowej diety zachodniej.
Badanie opierało się na grupie 11 osób, które przebiec miały dystans na bieżni równy 5 km w dwóch różnych warunkach wynikających z odmiennej metody żywieniowej. Zatem za pierwszym razem testu sprawnościowego dokonano, gdy osoby te posiłkowały się modelem diety zachodniej, uznawanym powszechnie za niezdrowy. Drugiego pomiaru dokonano po kolejnych 4 dniach, gdzie te same osoby posiłkowały się tym razem modelem diety śródziemnomorskiej, obfitującym w takie produkty jak warzywa, oliwa z oliwek, orzechy itd, a więc produktami, które korzystnie wpływają na funkcje energetyczne komórek (antyoksydanty, kwas tłuszczowy omega-9 itp.). Aby podsumować różnice pomiędzy modelami żywieniowymi wypiszę w cyklach 4 dniowych:
Dieta śródziemnomorska:
- oliwa z oliwek (min. 60 ml)
- orzechy (min. 4 porcji)
- min. 2 porcje warzyw na każdy dzień
- min. 3 porcje owoców na każdy dzień
- min 2 porcje ryb
- napój gazowany - 1 na dzień
- słodycze i wyroby przetworzone – mniej niż 2 porcje w przeciągu 4 dni
- białe mięso zamiast czerwonego.
Jak więc widać, dieta śródziemnomorska wcale aż tak restrykcyjna nie była dopuszczając małe „grzeszki”, ale jednocześnie bazowała na produktach wysokoodżywczych, choć wcale nie w przesadnych ilościach.
A teraz jak wyglądał model diety zachodniej:
- warzywa – mniej niż 2 porcje na dzień
- owoce – mniej niż 2 porcje na dzień
- orzechy – 1 lub 0 porcji w przeciągu 4 dni
- zboża (z czego co najmniej połowa nie była pełnymi ziarnami, a zatem o niższej wartości odżywczej): co najmniej 6 porcji na dzień
- minimum 3 porcje na dzień przetworzonego czerwonego mięsa zamiast białego mięsa
- olej inny niż oliwa z oliwek – min. 60 ml w przeciągu 4 dni
- min. 200g cukru na dzień
- minimum 20g tłuszczy nasyconych na dzień (tu najbardziej problematyczne są połączenia ze skrobią i formy trans tych tłuszczy)
- duża zawartość sodu (min 2,5g na dzień)
Po przeanalizowaniu różnic w czasie pokonania dystansu 5km przez te same osoby na różnych modelach diety odnotowano średnio 6% lepszy czas po 4 dniach stosowania diety śródziemnomorskiej.
Autorzy eksperymentu zakładają wiele potencjalnych przyczyn, z których wynikać mogą różnice w sprawności fizycznej. Dieta śródziemnomorska potencjalnie obfituje w znacznie większą ilość antyoksydantów (np. z warzyw i owoców), co zmniejsza stany zapalne, które negatywnie wpływają na sprawność komórek produkujących energię. Tym samym większa ilość antyoksydantów zwiększa możliwości komórek w wytwarzaniu energii. Kolejnym potencjalnym wytłumaczeniem jest również to iż dieta obfita w warzywa i owoce obfituje w azotany, które usprawniają transport tlenu do komórek. Również warto mieć na uwadze, że dieta śródziemnomorska obfitowała znacznie bardziej w kwasy tłuszczowej, jak kwas oleinowy, które poprawiają produkcję energii w komórkach.
Choć powyższe badanie nie wskazuje bezpośrednio na konkretne produkty, które mogłyby poprawiać zdolności wysiłkowe, tak dość klarownie pokazuje, że zdrowy styl żywienia ma wpływ na naszą sprawność. Niekoniecznie musimy całkowicie bazować na modelu diety śródziemnomorskiej, wystarczy, że zadbamy o odpowiednio dużą podaż warzyw, nieco owoców w diecie, zmniejszymy udział prooksydacyjnych cukrów rafinowanych w diecie, będziemy dbać o profil kwasów tłuszczowych dostarczanych z pożywienia (czyli np. stawianie na oliwę z oliwek względem innych tłuszczy, zwłaszcza tych trans czy utlenionych z żywności przetworzonej!) czy zadbamy o to aby produkty zbożowe były pełnoziarniste (mniejsze skoki cukru, większa zawartość mikrolementów).
I co ważne, wcale nie trzeba popadać w skrajność, gdyż powyższy model „zdrowej” diety uwzględniał również pewną ilość napojów gazowanych, słodyczy i produktów przetworzonych… jednak z rozsądnym umiarem.
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
- https://doi.org/10.1080/07315724.2019.1568322
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14694216 [/bg_collapse]
Patryk Iwanski
Related posts
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….