Bez cienia wątpliwości, niewłaściwy sposób odżywiania jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, nowotwory, schorzenia układu oddechowego, czy cukrzyca, które według danych przedstawionych przez Światową Organizację Zdrowia stanowią przyczynę, aż 70 % wszystkich zgonów na całym świecie, a w niektórych krajach takich jak Australia nawet 90% [1].
Dlaczego warto jeść warzywa?
Istnieje wiele dowodów potwierdzających realną potrzebę zwiększania podaży warzyw w diecie, bowiem stanowi ona absolutną podstawę podejścia dietetycznego do pierwotnej profilaktyki wspomnianych chorób przewlekłych. Niemniej jednak, pomimo rozpowszechnionych i długotrwałych komunikatów promujących zdrowy sposób odżywiania w celu między innymi właśnie zwiększenia konsumpcji świeżych warzyw w społeczeństwie, większość ludności na świecie ma wciąż niskie spożycie warzyw [1].
Warto podkreślić, że aktualne wytyczne żywieniowe sugerują ogólny wzrost spożycia wszystkich warzyw, bowiem opierają się głównej mierze na wynikach dotychczas przeprowadzonych badań epidemiologicznych, które łączą diety bogate w warzywa z mniejszą częstością występowania chorób przewlekłych i wskazują, że poszczególne składniki odżywcze występujące obficie w warzywach mają działanie ochronne w tej materii [1]. Jak się jednak okazuje, niektóre warzywa mogą przynosić znacznie większe korzyści zdrowotne w porównaniu z innymi, co oznacza, że nie wszystkie warzywa mają taki sam wpływ na organizm człowieka.
Jakie działanie wywierają substancje znajdujące się w warzywach?
Warzywa zawierają wiele wartościowych składników odżywczych i fitochemicznych, m.in.: błonnik pokarmowy, magnez, potas, witaminę C, witaminę K, azotany, flawonoidy, karotenoidy, związki siarki organicznej, które według licznych doniesień naukowych, w tym opublikowanych metaanaliz mają pozytywny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego [1]. Wykazano, iż wspomniane substancje zawarte w warzywach mogą przyczyniać się do prewencji chorób układu krążenia za pomocą szeregu mechanizmów, które obejmują:
- modulację aktywności enzymów,
- zmianę ekspresji genów i szlaków sygnałowych,
- regulację ciśnienia tętniczego krwi,
- regulację metabolizmu lipidów i glukozy,
- właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwpłytkowe,
- wpływ na funkcję śródbłonka naczyń,
- osłabienie uszkodzenia mięśnia sercowego,
- redukcję stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego,
- zwiększenie regionalnego przepływu krwi,
- rozluźnienie mięśni gładkich naczyń krwionośnych,
- hamowanie adhezji leukocytów do powierzchni śródbłonka naczyń.
Zielone warzywa liściaste – krótka charakterystyka
Warzywa można sklasyfikować na różne sposoby, a jednym z nich jest klasyfikacja w oparciu o kolory, która odzwierciedla z jednej strony barwniki roślin warzywnych, jak również z drugiej strony obecność określonych fitochemikaliów, takich jak chociażby β-karoten (barwa pomarańczowa), antocyjanidyny (barwa czerwona) i chlorofil (barwa zielona). Ponadto, uważa się, iż liście warzyw są najbardziej aktywne metabolicznie oraz są zarazem najbardziej odżywczą częścią warzyw, bowiem stanowią dobre źródło folianów, karotenoidów (luteina, β-karoten), witaminy C, E, K, flawonoli (kwercetyna, kaempferol), azotanów, żelaza, cynku, wapnia i magnezu [1].
Spożycie zielonych warzyw liściastych a choroby sercowo-naczyniowe
W wielu dużych badaniach obserwacyjnych stwierdzono dotychczas odwrotne powiązanie między konsumpcją zielonych warzyw liściastych, a ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym choroby niedokrwiennej serca oraz udaru mózgu [1]. Ponadto w metaanalizie autorstwa Pollock R. z 2016 roku, uwzględniającej 8 badań opublikowanych jedynie przez czasopisma recenzowane i naukowe stwierdzono, że wysokie dzienne spożycie zielonych warzyw liściastych znacznie zmniejsza częstość występowania schorzeń układu krążenia [2]. Co ciekawe, w prospektywnym badaniu populacji liczącej łącznie 45 411 chińskich zdrowych mężczyzn i kobiet w przedziale wiekowym 45 – 74 lat, całkowite spożycie warzyw, w tym zielonych warzyw liściastych oraz warzyw krzyżowych, nie było istotnie związane z ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 [3].
W niniejszym studium, zaobserwowano natomiast, że konsumpcja warzyw była powiązana z niższym ryzykiem rozwoju choroby niedokrwiennej serca. Chociaż nie ma wątpliwości, że odpowiednia podaż warzyw jest kluczowym elementem zdrowej diety, to jednak wyższe spożycie warzyw liściastych może nie gwarantować takich samych korzyści zdrowotnych jeśli chodzi o obniżenie ryzyka cukrzycy typu 2, jakie zaobserwowano dotychczas w przypadku chorób sercowo-naczyniowych, bowiem dowody z metaanalizy dostępnych badań kohortowych nie są na ten moment przekonujące.
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
- Blekkenhorst L.C., Sim M., Bondonno C.P., Bondonno N.P., Ward N.C., Prince R.L., et al.: Cardiovascular Health Benefits of Specific Vegetable Types: A Narrative Review. Nutrients. 2018 May 11;10(5). pii: E595. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986475/
- Pollock R.L.: The effect of green leafy and cruciferous vegetable intake on the incidence of cardiovascular disease: A meta-analysis. JRSM Cardiovasc Dis. 2016 Aug 1;5:2048004016661435. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4973479/
- Chen G.C., Koh W.P., Yuan J.M., Qin L.Q., van Dam R.M.: Green leafy and cruciferous vegetable consumption and risk of type 2 diabetes: results from the Singapore Chinese Health Study and meta-analysis. Br J Nutr. 2018 May;119(9):1057-1067. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29457582 [/bg_collapse]
Mateusz Durbas
Related posts
POMYSŁY NA ZDROWE I PYSZNE ŚNIADANIA
Omlet kokosowo-bananowy
Regeneracja po treningu
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….