Popularne artykuły

Korzyści zdrowotne wynikające z stosowania policosanolu
Healthy Lifestyle

Korzyści zdrowotne wynikające z stosowania policosanolu 

Polikosanol/ polikozanol, jest mieszaniną alkoholi izolowanych z wosku z trzciny cukrowej pochodzącej z Kuby. Zawiera on około 60 procent oktakozanolu. Inne nazwy polikozanolu obejmują: oktakozanol, 1-oktakozanol, N-oktakozanol i alkohol oktakozylowy.

Korzyści zdrowotne

Policosanol jest reklamowany przede wszystkim jako suplement diety, który może znacznie obniżyć poziom cholesterolu.

Chociaż niektóre badania sugerują, że polikozanol może pomóc w hamowaniu tworzenia się cholesterolu w wątrobie, większość badań na polikozanolu z trzciny cukrowej została przeprowadzona przez jedną grupę badawczą na Kubie, która jest zaangażowana w opatentowanie tej substancji.

Niezależne badanie nie potwierdziło żadnych korzyści wynikających ze stosowania polikozanolu, nawet w dużych dawkach, na poziom cholesterolu. Odkrycie to budzi poważne wątpliwości świata nauki co do wiarygodności kubańskich badań nad polikozanolem.

Niedawno w badaniu na zwierzętach opublikowanym w 2016 r. stwierdzono, że szczury karmione dietą o wysokiej zawartości cholesterolu i polikozanolem przez sześć tygodni doświadczyły znacznego obniżenia poziomu cholesterolu, cukru we krwi, triglicerydów, „złego” cholesterolu LDL i aktywności enzymatycznej w wątroba kontrolującą syntezę cholesterolu w porównaniu ze szczurami, którym nie podawano polikozanolu. Naukowcy doszli do wniosku, że polikozanol może mieć potencjał, aby stać się skuteczną metodą na zarządzanie zwiększeniem poziomu cukru we krwi i cholesterolu po posiłkach.

Inne badanie, w tym przegląd 22 badań z udziałem prawie 1900 osób, opublikowane w 2017 r., wykazało, że polikozanol z trzciny cukrowej może znacznie zmniejszyć całkowity cholesterol i cholesterol LDL i zwiększyć „dobry” cholesterol HDL; nie zaobserwowano jednak znaczącego wpływu na triglicerydy i masę ciała. Naukowcy doszli do wniosku, że ze względu na różnice w projektowaniu  badań, znacząco lepsze efekty leczenia obserwowane w badaniach na Kubie i niespójny związek między dawką a reakcją, potrzebne są dalsze badania kliniczne, aby potwierdzić skuteczność polikozanolu w obniżaniu wysokiego poziomy cholesterolu.

Możliwe efekty uboczne

Chociaż kwestionuje się wiarygodność badań kubańskich naukowców, zgłaszane w próbach działania niepożądane polikozanolu były na ogół łagodne i krótkotrwałe. Obejmowały one niestrawność, wysypkę skórną, bóle głowy, bezsenność i utratę wagi.

Polikozanol może nasilać działanie leków, które zakłócają krzepnięcie krwi, takich jak aspiryna, warfaryna, heparyna, klopidogrel, tiklopidyna lub pentoksyfilina lub suplementy takie jak czosnek, miłorząb lub wysoka dawka witaminy E.

Polikozanol może nasilać działanie i skutki uboczne lewodopy, leku stosowanego w chorobie Parkinsona.

Należy również pamiętać, że kwestie przyjmowania tych suplementów u kobiet w ciąży, matek karmiących, dzieci i osób cierpiących na choroby lub przyjmujących leki nie zostały przebadane.

Dawkowanie i przygotowanie

Typowa dawka polikozanolu stosowana w badaniach wynosiła od 5 do 10 miligramów dwa razy dziennie. Badania generalnie pokazują, że zauważenie korzyści można zauważyć po ok. 2 miesiacach regularnego stosowania.

Po jaki suplement sięgnąć? Na co zwrócić uwagę?

Najbardziej przebadana forma polikozanolu pochodzi z trzciny cukrowej. Inne formy polikanolu, takie jak pochodzące z wosku pszczelego lub kiełków pszenicy, nie zostały dobrze zbadane.

Należy pamiętać, że suplementy nie zostały przetestowane pod kątem bezpieczeństwa ich stosowania, a ponieważ suplementy diety są w dużej mierze nieuregulowane prawnie, zawartość niektórych substancji może różnić się od podanej na etykiecie produktu. Analiza sześciu suplementów polikozanolowych wykazała, że ​​wszystkie produkty zawierały deklarowane ilości, co jest zgodne z dawką stosowaną w badaniach klinicznych.

Podsumowując

Ze względu na brak dowodów potwierdzających jest zbyt wcześnie, aby jednoznacznie zalecać polikozanol do leczenia wysokiego poziomu cholesterolu. Jeśli zastanawiasz się nad jego użyciem, najpierw porozmawiaj ze swoim lekarzem pierwszego kontaktu. Samodzielne próby leczenia poważnych schorzeń za pomocą suplementów diety mogą być szkodliwe dla zdrowia!

 

[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]

  1. Arruzazabala ML, Molina V, Mas R, Fernandez L, Carbajal D, Valdes S, Castano G. Antiplatelet Effects of Policosanol (20 and 40 Mg/Day) in Healthy Volunteers and Dyslipidaemic Patients. Clinical and Experimental Pharmacology & Physiology. 2002. 29(10):891-7.

https://doi.org/10.1046/j.1440-1681.2002.03746.x

  1. Berthold HK, Unverdorben S, Degenhardt R et al. Effect of Policosanol on Lipid Levels Among Patients With Hypercholesterolemia or Combined Hyperlipidemia: a Randomized Controlled Trial. 2006. 295:2262-9.

http://dx.doi.org/10.1001/jama.295.19.2262

  1. Castaño G, Mas R, Fernandez L, Illnait J, Mendoza S, Gamez R, Fernandez J, Mesa M. A Comparison of the Effects of D-003 and Policosanol (5 and 10 Mg/Day) in Patients With Type II Hypercholesterolemia: a Randomized, Double-Blinded Study. Drugs Under Experimental and Clinical Research. 2005. 31 Suppl:31-44.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16444910

  1. Castaño G, Mas R, Fernandez L, Illnait J, Gamez R, Alvarez E. Effects of Policosanol 20 Versus 40 Mg/Day in the Treatment of Patients With Type II Hypercholesterolemia: a 6-Month Double-Blind Study. International Journal of Clinical Pharmacology Research. 2001. 21(1):43-57.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11708574

  1. Castaño G, Mas R, Gamez R, Fernandez J, Illnait J, Fernandez L, Mendoza S, Mesa M, Gutierrez JA, Lopez E. Concomitant Use of Policosanol and Beta-Blockers in Older Patients. International Journal of Clinical Pharmacology Research. 2004. 24(2-3):65-77.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15689053

  1. Castaño G, Mas R, Gamez R, Fernandez L, Illnait J. Effects of Policosanol and Ticlopidine in Patients With Intermittent Claudication: a Double-Blinded Pilot Comparative Study. Angiology. 2004. 55(4):361-71.

http://dx.doi.org/10.1177/000331970405500403

  1. Gong Jing, et al. Efficacy and safety of sugarcane policosanol on dyslipidemia: A meta‐analysis of randomized controlled trials. Molecular Nutrition and Food Research. Volume 62, Issue 1.

https://doi.org/10.1002/mnfr.201700280

  1. Lee Jung-Yun, et al. Effects of long-term supplementation of policosanol on blood cholesterol/glucose levels and 3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme a reductase activity in a rat model fed high cholesterol diets. Food Sci Biotechnol. 2016; 25(3): 899–904.

http://.dx.doi.org/10.1007/s10068-016-0147-y

  1. Lin Y, Rudrum M, van der Wielen RP, Trautwein EA, McNeill G, Sierksma A, Meijer GW. Wheat Germ Policosanol Failed to Lower Plasma Cholesterol in Subjects With Normal to Mildly Elevated Cholesterol Concentrations. 2004. 53(10):1309-14.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15375787 [/bg_collapse]

Related posts

1 Comment

  1. Piotr

    i teraz jest pytanie , brać , czy nie brac wspomagająco. Jestem po zatorze tętniczym i operacyjnym usunięciu zatoru. Statyny maja skutki uboczne i przydałoby sie je ograniczać. Co robic , co brać.

Dodaj komentarz

Required fields are marked *