Produkty powszechnie uznawane za zdrowe, nie zawsze muszą iść w parze z lepszymi wynikami w sporcie. I choć za zdrowe produkty uznaje się te, które obfitują w związki dla nas niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, jak np. kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA czy mikroelementy, to matka natura wyposażyła żywność również w substancje, które mogą przyczyniać się do obniżenia potencjału sportowego, jak np. parametr wytrzymałości tlenowej. Przykładem takich produktów, których sportowcy wytrzymałościowi powinni unikać w okresie np. przedstartowym, który przygotowuje ich do finalnej próby, są orzechy pistacjowe, cebula, soja, otręby owsiane czy fasola.
Powyżej wymienione produkty spożywcze oczywiście zawierają mnóstwo potrzebnych do efektywnego funkcjonowania organizmu składników odżywczych, jednakże zawierają też składnik, który, jak wynika z przeprowadzonego badania, zmniejszać może potencjał wytrzymałościowy sportowca, a jest nim rafinoza oligosacharydowa, która jest rodzajem węglowodanu. Badanie zostało przeprowadzone na 20 sportowcach z doświadczeniem w swojej dyscyplinie, w tym wypadku kolarstwie. Tak więc badanie o tyle bardziej wiarygodne, że obiektami badania były osoby, które mają już pewną sprawność wyrobioną i można było ustalić punkt odniesienia.
W eksperymencie 20 kolarzy spożywało 85g pistacji przez 2 tygodnie. Pistacje obfitują w rafinozę oligosacharydową, którą lubią odżywiać się bakterie jelitowe. Następnie po tych 2 tygodniach przystąpili oni do testu sprawnościowego, którego celem było jak najszybsze pokonanie dystansu 75 km na rowerze stacjonarnym, będąc jednocześnie na czczo. W kolejnym etapie ochotnicy przez 2 tygodnie nie spożywali pistacji i po tym czasie ponowiono test sprawnościowy.
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
W ostatecznym efekcie spożywanie pistacji przed testem sprawnościowym doprowadziło do pogorszenia wyników o prawie 5% względem pomiaru kontrolnego.
We krwi kolarzy, w okresie spożywania dużej ilości pistacji, odnotowano wysoki poziom sacharozy i rafinozy. Prawdopodobnie był to wynik mniejszej sprawności układu pokarmowego przy obciążeniu wysiłkiem fizycznym o wysokiej intensywności, przez co do krwi dostały się substancje, które normalnie by się nie przedostały do niej.
Poziom rafinozy korelował z poziomem (12Z)-9,10-Dihydroxyoctadec-12-enoate (9,10-DiHOME) (tak, trudna nazwa). Związek ten jest uwalniany gdy dochodzi do reakcji układu odpornościowego na komórki uznane za intruzów w organizmie. Substancja ta może prowadzić do samozniszczenia komórek oraz zmniejszać sprawność pieców energetycznych, czyli mitochondriów. Badacze uważają, że tu tkwi przyczyna obniżenia sprawności sportowców w wyniku spożycia pistacji.
To odkrycie może prowadzić do wprowadzenia nowych wytycznych dla sportowców wytrzymałościowych w kontekście diety przygotowującej ich do startu w zawodach. Ograniczenie spożycia rafinozy w produktach spożywczych może wpłynąć na osiągnięcie lepszych wyników, czasów w sportach wytrzymałościowych. Te doniesienia będą wymagały potwierdzenia przez kolejne badania w tej materii. Nie mniej warto mieć w pamięci już teraz, że produkty bogate w rafinozę, jak orzechy pistacjowe, otręby owsiane, cebula, fasola czy soja mogą wpływać niekorzystnie na finalne wyniki sportowców dyscyplin wytrzymałościowych, stąd korzystnym może być ograniczenie ich spożycia na kilka dni przed zawodami.
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25409020 [/bg_collapse]
Patryk Iwanski
Related posts
Zdrowie a styl życia
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….