Popularne artykuły

W jaki sposób regularne picie kawy wpływa na płodność?
Aerial view of various coffee
Healthy Lifestyle

W jaki sposób regularne picie kawy wpływa na płodność? 

Według definicji przedstawionej w ostatnich latach przez Światową Organizację Zdrowia, niepłodność jest chorobą układu rozrodczego, która charakteryzuje się brakiem osiągnięcia ciąży klinicznej po okresie co najmniej 12 miesięcy odbywania regularnego niezabezpieczonego stosunku płciowego bez określonego powodu, takiego jak chociażby karmienie piersią lub krwawienie poporodowe [1].

Szacuje się, że około 13 % ogólnej populacji w wieku reprodukcyjnym ma problemy z płodnością, a czynniki męskie wydają się odpowiadać za nawet 30 % z nich [2]. Niewątpliwie, istnieje szereg czynników biologicznych i innych przyczyn, które mogą prowadzić do niepłodności, w tym takich, które mogą być leczone określonymi interwencjami medycznymi. Uważa się, że istotne znaczenie zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu niepłodności mają nawyki związane z codziennym stylem życia, które obejmują m.in.: sposób odżywiania, aktywność fizyczną, sen, odpoczynek, czynniki stresogenne, palenie tytoniu, spożycie alkoholu, kofeiny, jak również masa ciała.

Spożycie kofeiny a płodność

Wciąż relatywnie często można spotkać się w dzisiejszych czasach z twierdzeniem, iż kawa jest niezdrowa, co wzmaga występowanie obawy przed jej spożyciem, zwłaszcza w ilościach większych, aniżeli 2 filiżanki na dobę, co jest zjawiskiem obserwowanym również pośród par starających się o potomstwo, bowiem związek między konsumpcją kofeiny a płodnością był dotychczas szeroko badany, a wyniki w wielu przypadkach okazały się niespójne [3]. Kofeina jest antagonistą receptora adenozyny, który przyczynia się do pobudzenia ośrodkowego układu nerwowego i może również wpływać na męską i żeńską płodność poprzez stymulację owulacji, obniżenie stężenia estrogenu i progesteronu w fazie lutealnej cyklu miesiączkowego kobiety, a także zwiększenie ryzyka krótkich cykli menstruacyjnych trwających do 25 dni i oddziaływanie na jakość nasienia u mężczyzn.

Kofeina znajduje się naturalnie w powszechnie spożywanych na co dzień przez zdecydowaną większość mieszkańców globu ziemskiego płynach bezalkoholowych, takich jak: kawa, herbata, yerba mate, napoje energetyzujące oraz napoje typu cola, a także w kakao i jego przetworach. W prospektywnym badaniu kohortowym z udziałem 2135 kobiet planujących ciążę i 662 mężczyzn będących jednocześnie partnerami niektórych uczestniczek wykazano, że całkowite dzienne spożycie kofeiny u mężczyzn, natomiast nie u kobiet, może być związane ze zmniejszoną zdolnością zapłodnienia, niemniej jednak zależy ona przede wszystkim od rodzaju spożywanego napoju bogatego w kofeinę, albowiem w niniejszym studium odnotowano w szczególności odwrotną zależność między spożyciem napojów gazowanych typu cola i napojów energetyzujących, a męską płodnością [3].

Z kolei w systematycznej pracy przeglądowej z roku 2017, obejmującej 28 publikacji naukowych dotyczących wpływu spożycia kawy lub kofeiny na męskie parametry reprodukcyjne zaobserwowano, iż w większości badań obserwacyjnych spożycie kofeiny pochodzącej z kawy, herbaty lub kakao nie miało istotnego wpływu na parametry nasienia, natomiast w niektórych pracach poddanych analizie odnotowano negatywny wpływ napojów typu cola i innych popularnych napojów bezalkoholowych zawierających kofeinę na objętość nasienia oraz liczbę i DNA plemników, co może niekorzystnie oddziaływać na męskie funkcje rozrodcze [4]. W jeszcze innym stosunkowo świeżo opublikowanym badaniu kohortowym z udziałem 7574 kobiet w przedziale wiekowym 20 – 29 lat, zamieszkałych na co dzień w Danii, nie stwierdzono związku między konsumpcją kawy, herbaty lub całkowitym spożyciem kofeiny, a zwiększonym ryzykiem niepłodności pierwotnej u kobiet [5].

Podsumowanie

Mając na uwadze przytoczone w niniejszym artykule prace naukowe można dojść do wniosku, że umiarkowane spożycie kawy, herbaty i kakao, które są naturalnym źródłem kofeiny w diecie zdecydowanej większości osób nie ma negatywnego wpływu zarówno na żeńską, jak i męską płodność. Warto jednak podkreślić, że regularna konsumpcja napojów typu cola, napojów energetyzujących i innych wysoce przetworzonych płynów obfitujących w kofeinę może jak najbardziej niekorzystnie wpływać na parametry reprodukcyjne i utrudniać zajście w ciążę, dlatego należy zdecydowanie ograniczyć je w diecie do absolutnego minimum, aby zachować optymalne funkcjonowanie układu rozrodczego w przypadku obu płci.


[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]

  1. Cao H., Ren J., Feng X., Yang G., Liu J.: Is caffeine intake a risk factor leading to infertility? A protocol of an epidemiological systematic review of controlled clinical studies. Syst Rev. 2016 Mar 15;5:45. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4791877/
  2. Ricci E., Viganò P., Cipriani S., Somigliana E., Chiaffarino F., Bulfoni A., et al.: Coffee and caffeine intake and male infertility: a systematic review. Nutr J. 2017 Jun 24;16(1):37. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5482951/
  3. Wesselink A.K., Wise L.A., Rothman K.J., Hahn K.A., Mikkelsen E.M., Mahalingaiah S., et al.: Caffeine and caffeinated beverage consumption and fecundability in a preconception cohort. Reprod Toxicol. 2016 Jul;62:39-45. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4907331/
  4. Lyngsø J., Ramlau-Hansen C.H., Bay B., Ingerslev H.J., Hulman A., Kesmodel U.S.: Association between coffee or caffeine consumption and fecundity and fertility: a systematic review and dose-response meta-analysis. Clin Epidemiol. 2017 Dec 15;9:699-719. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5733907/
  5. Í Soylu L., Jensen A., Juul K.E., Kesmodel U.S., Frederiksen K., Kjaer S.K., et al.: Coffee, tea and caffeine consumption and risk of primary infertility in women: a Danish cohort study. Acta Obstet Gynecol Scand. 2018 May;97(5):570-576. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29364517 [/bg_collapse]

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *