Po lekturze części pierwszej wiemy już skąd bierze się głód i sytość i jaka jest ich podstawowa rola. Wiemy także dlaczego, o zgrozo, tak często komplikują nasze plany. Dziś obiecana kontynuacja tematu – jak funkcjonują ścieżki sygnalizacyjne i co na nie wpływa?
Dla przypomnienia wyróżniamy 4 główne ścieżki sygnalizacyjne:
- Motoryczną
- Metaboliczną
- Hormonalną
- Termiczną
Każda z nich reaguje odmiennie i tylko czeka na swoją rolę.
Sygnały motoryczne, jak sama nazwa sugeruje, odpowiadają na „ruch”. Za ich odbiór odpowiedzialne są przede wszystkim mechanoreceptory zlokalizowane w ścianach żołądka, które to odbierają jego rozciąganie i kurczenie się. W skrócie można by to przedstawić nieco schematycznie:
- Posiłek (spożycie) -> rozciąganie ścian żołądka -> odebranie sygnału przez mechanoreceptory -> sygnał „pełności” -> hamowanie odczuwania głodu
- Brak posiłku/niewystarczająca ilość pokarmu -> obkurczanie się ścian żołądka -> odebranie sygnału przez mechanoreceptory -> sygnał „pustki” -> pobudzanie odczuwania głodu (poszukiwanie pokarmu)
Sygnalizacja termiczna opiera się na supresyjnym wpływie podwyższonej temperatury na odczuwanie głodu. O termogenezie poposiłkowej z pewnością słyszała większość – spożycie pokarmy powoduje wzrost wydatkowania energii pod wpływem ciepła. Ośrodek sytości zdaje się być pobudzany właśnie poprzez podniesioną termogenezę. Termoreceptory odpowiedzialne za supresję głodu znajdują się oczywiście nie tylko w skórze, ale także wewnątrz ciała!
Mając na uwadze powyższe koniecznym wydaje się by zaznaczyć, iż nie tylko ilość, ale także jakość spożywanego pokarmu w istotny sposób wpływa na odczuwanie sytości! Dla przypomnienia – białko to najbardziej termogenny ze składników pożywienia. Termogennie wpływają także intensywne korzenne i/lub ostre przyprawy.
Powyższy mechanizm wydaje się pomagać tłumaczyć wpływ wysokiej temperatury otoczenia oraz podwyższonej ciepłoty ciała (gorączki) na spadek łaknienia.
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
Sygnały metaboliczne odpowiadają na zmienne poziomy składników odżywczych pochodzących z pokarmu. Odbierane są przez neurony podwzgórza, a sam mechanizm tłumaczony jest przez 3 odmienne teorie (pamiętajcie, to tylko teorie!)
Teoria glukostatyczna (powstała w 1953 roku!) wg której odczuwanie głodu/sytości jest ściśle związane ze stężeniem glukozy w krwioobiegu. Wśród prac odnaleźć można także głosy mówiące o wpływie poziomu wypełnienia rezerw glikogenowych (w mięśniach i wątrobie) na aktywację ośrodków głodu/sytości.
Po raz kolejny powołując się na schematyczne przedstawienie zależności możemy przedstawić ową teorię w taki sposób:
- Posiłek (spożycie) -> wzrost stężenia glukozy we krwi -> sygnał „pełności” -> hamowanie odczuwania głodu
- Brak posiłku/niewystarczająca ilość pokarmu -> obniżenie poziomu glukozy we krwi -> sygnał „pustki” -> pobudzanie odczuwania głodu (poszukiwanie pokarmu)
Teoria ta wydaje się mieć całkiem silne (choć często pośrednie) wsparcie w literaturze. Jednocześnie, zapoznawszy się z nią trudno uznawać diety oparte na węglowodanach za „zło wcielone”, jak miało to miejsce na przestrzeni ostatnich paru lat.
Teoria lipostatyczna (z 1957), analogicznie jak powyższa, mówi o zależności odczuwania głodu od jednego ze składników odżywczych. W tym wypadku mowa jednak o wolnych kwasach tłuszczowych, a w sumie zależności między nimi a glukozą. Schematycznie wyglądać to będzie tak:
- Posiłek (spożycie) -> wzrost stężenia glukozy we krwi + obniżenie stężenia kwasów tłuszczowych we krwi -> sygnał „pełności” -> hamowanie odczuwania głodu
- Brak posiłku/niewystarczająca ilość pokarmu -> obniżenie poziomu glukozy we krwi + wzrost stężenia kwasów tłuszczowych we krwi -> sygnał „pustki” -> pobudzanie odczuwania głodu (poszukiwanie pokarmu)
Po odkryciu leptyny w 1994 poznano molekularne podstawy mogące świadczyć o autentyczności powyższej teorii.
Teoria aminostatyczna (z 1956) natomiast, co z pewnością nie zaskoczy nikogo – mówi o wpływie poziomu aminokwasów na odczuwanie głodu/sytości. Regulacja tych odczuć odbywać się ma dzięki zdolności mózgu do ciągłego monitorowania stężenia wspomnianych aminokwasów. By nie zanudzać Was kolejnym schematem – z pewnością wiecie jak by to wyglądało.
Głównymi neurotransmiterami, które modulują odczuwanie głodu i sytości są serotonina, dopamina, noradrenalina oraz GABA, natomiast hormonalnie główne zaangażowane związki to glukoagonopodobny peptyd 1 (GLP-1), cholecystokinina (CCK), leptyna, insulina, peptyd YY (PYY), polipeptyd trzustkowy (PP) o których postaram się napisać parę słów w kolejnym tekście, a także inne, mniej poznane, nad którymi postaram się zbytnio nie rozwodzić.
Część 1
Część 3
Część 4
Część 5
Część 6
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/view/35390 http://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-fa9f0068-5dca-45d2-9487-361dbd00f6c6/c/fulltext256.pdf https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19002144 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK453149/
[/bg_collapse]
Related posts
Sen – rób to dobrze! [cz. 2]
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….