Popularne artykuły

ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM
Diety

ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM 

Dzisiaj coś dla wielbicieli kuchni azjatyckiej. Aromatyczna zupa tajska z kurczakiem i warzywami, która powstaje jak większość moich zup na bazie rosołu. Przełamanie smaków ostrych i słodkich to zasługa mleczka kokosowego, chili, imbiru i limonki. Lekka, ale sycąca doskonała na co dzień, jak i od święta. Idealna  dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu i laktozy.

Składniki – zupa tajska z kurczakiem:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 150 g papryki czerwonej
  • 150 g pieczarek
  • 50 g cebuli
  • 20 g świeżego imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 limonka lub 20 ml (2 łyżki) soku z limonki
  • 10 ml (1 łyżka) sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 ml masła klarowanego , ghee czosnkowego lub  ziołowego bądź oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 l bulionu z przepisu na rosół
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sól himalajska lub kłodawska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 pęczek (ok 30 g posiekanego) szczypiorku

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Skropić połową soku z limonki i doprawić solą oraz pieprzem.

Papryczkę chili umyć, osuszyć, wydrążyć i drobno posiekać.

Cebulę obrać i pokroić drobno w kostkę.

Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać.

Imbir obrać i zetrzeć na drobnych oczkach lub również drobniutko posiekać.

Tłuszcz rozgrzać na patelni następnie podsmażyć na nim cebulę, czosnek, imbir i chili.

Gdy cebula się zeszkli dodać przygotowane mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.

W tym czasie umyć, osuszyć, wydrążyć i pokroić w kostkę paprykę oraz w plasterki pieczarki.

Warzywa dodać na patelnię i chwilę smażyć aż lekko zmiękną.

W garnku podgrzać bulion i mleko kokosowe a następnie dodać zawartość patelni i sos sojowy. Całość wymieszać i gotować ok 15 minut.

Doprawić pozostałym sokiem z limonki, solą i pieprzem do smaku.

Zupa tajska z kurczakiem znakomicie komponuje się ze świeżo pokrojonym szczypiorkiem. Osobiście podaję ją samą ale fajnie komponuje się także z makaronem konjac.

Smacznego!

BTW całości bez makaronu: 2395 g, 2404 kcal, B 169 g, T 195 g, W (całkowite) 41 g. W 100 g: 100 kcal, B  7 g, T 8g, W (całkowite) 2 g.

Related posts

1 Comment

  1. dodatki

    Ostatnio miałam przyjemność spróbowania u znajomej zupy tajskiej i tak mi zasmakowała, że postanowiłam również taką zrobić. Wielkie dzięki za przepis, dokładnie o coś takiego mi chodziło 🙂

Dodaj komentarz

Required fields are marked *