Ryba jest dobra na wszystko. Na takie hasło często można trafić w telewizji, prasie i internecie. To bardzo dobrze, że powstają takie kampanie, bo jako naród jemy zdecydowanie za mało ryb. Być może statystyki te wzrastają latem, kiedy nadmorskie smażalnie przeżywają oblężenie a zapach smażonego dorsza roznosi się po okolicy... ach, byle do urlopu 😉
Ale do rzeczy. Do trójki moich ulubionych ryb, na przyrządzenie których przepisy poznacie niebawem należy z pewnością tuńczyk. Świeży tuńczyk, nie taki z puszki. Przygotowanie steku z tuńczyka to prawdopodobnie najprostszy sposób na przygotowanie jakiejkolwiek ryby. A jak to zrobić, dowiecie się z tego właśnie przepisu.
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki 1 stek
- stek z tuńczyka o grubości 2 cm
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kawałki ryby smarujemy z obu stron oliwą z oliwek. Dodajemy świeżo mielony czarny pieprz oraz sól i odkładamy na 20 min. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) i smażymy steki z każdej ze stron. Dla dobrze wysmażonego steku powinno trwać to nie więcej niż 3 minuty z każdej ze stron, dla steków średnio wysmażonych i krwistych odpowiednio mniej. Podajemy ze świeżymi lub grillowanymi warzywami. Prawda, że proste.
Warto zaznaczyć, że 100g świeżego tuńczyka (w zależności od gatunku) zawiera ok 22 g pełnowartościowego białka, co jest bardzo dobrym wynikiem jeśli chodzi o ryby właśnie. Więcej podobnych dietetycznych przepisów znajdziecie na fitness-food.pl
Related posts
Ciasteczka Jaglano-Kokosowe
Orkiszowe ciasto jabłkowo-cynamonowe
PROTEINOWE KULKI ORZECHOWE
Płatki ryżowe na mleku kokosowym
ZUPA CYGAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….