Mleko bez laktozy to popularny produkt ostatnimi czasy - coraz więcej osób cierpi na nietolerancję laktozy i szuka rozwiązań. Czy warto je pić? Ile kcal ma mleko bez laktozy? Czy mleko bez laktozy ma wysokie IG? Dlaczego mleko bez laktozy jest słodkie?
Co oznacza - mleko bez laktozy?
Mleko bez laktozy to produkt pozbawiony cukru mlecznego, jakim jest właśnie laktoza. Laktoza składa się z glukozy i galaktozy i dopiero po rozłożeniu jej na te cukry proste, jest strawna. Za rozbijanie laktozy na cukry proste, odpowiedzialna jest laktaza - czyli enzym, produkowany w jelitach. Gdy laktazy jest zbyt mało, laktoza w niezmienionej formie jest transportowana do jelita grubego i tam, przy udziale bakterii jelitowych, może być rozkładana. Niestety, w tym procesie powstają gazy, które powodują wzdęcia, bóle brzucha, przelewanie się i biegunki. To typowe objawy nietolerancji laktozy, które wielu z nas może u siebie zauważyć. Właśnie w takich przypadkach powstają produkty, a zwłaszcza mleko bez laktozy.
Jak powstaje mleko bez laktozy?
Mleko bez laktozy różni się od zwykłego mleka tym, że zawiera enzym, rozkładający laktozę - czyli laktazę. Jest on dodawany na etapie produkcyjnym, a czasem bezpośrednio do produktu, co można zauważyć na opakowaniu (w składzie występuje laktaza). I tutaj można wywnioskować, dlaczego mleko bez laktozy jest słodkie. Enzym laktaza rozkłada laktozę na galaktozę i glukozę - cukry proste - dlatego więc takie mleko będzie odczuwalnie słodsze w smaku. Skład mleka bez laktozy to po prostu mleko, choć czasami występuje również "laktaza".
Kto powinien pić mleko bez laktozy?
Kiedy mleko bez laktozy będzie odpowiednie? Na pewno w przypadku, gdy mocno nie tolerujesz laktozy, natomiast nie masz jednocześnie alergii na białka mleka (jak np. kazeina) i problemów z gospodarką cukrową. Z racji tego, że w tym mleku znajdują się cukry proste, IG mleka bez laktozy jest wysokie i nie jest to odpowiedni produkt dla osób, które mają zaburzenia gospodarki cukrowej organizmu (cukrzyca, insulinooporność, cukrzyca ciężarnych, hipoglikemia itp.). Warto również zwrócić uwagę na inne aspekty, jak alergie pokarmowe oraz inne schorzenia, które mogą wykluczać spożywanie nabiału w diecie (i nie chodzi tu o laktozę).
Gdzie kupić mleko bez laktozy?
Mleko bez laktozy dostępne jest praktycznie wszędzie - od mniejszych sklepów, przez różne drogerie, aż po większe markety. Nie jest problemem, aby je znaleźć, wystarczy jedynie pobuszować po regałach. Stoją one zazwyczaj koło zwykłych mlek na widoku.
Suplementy na nietolerancje laktozy
Z nietolerancją (nie alergią!) mleka można sobie poradzić. Rozwiązaniem tutaj będzie enzym laktaza, dostępny jako suplement. Wtedy nie są już potrzebne specjalne mleko czy produkty, bo suplement poradzi sobie z tym w taki sam sposób.
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
Podsumowanie
Mleko bez laktozy będzie dobre dla osób z nietolerancją laktozy, bez żadnych dodatkowych schorzeń. Z racji na jego wysokie IG, trzeba raczej na nie uważać i pamiętać o tym, że silniej na nie zareaguje nasza gospodarka cukrowa. Rozwiązaniem dla innych produktów, ale i też mleka, będą suplementy zawierające enzym laktazę, który rozłoży laktozę w jelitach.
Sylwia Lelonek
Related posts
Probiotyki dobre dla jelit
7 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Mleko bez laktozy ma wysoki IG – wysoki czyli jaki?
Konkretne liczby nie są podawane, należy wziąć pod uwagę fakt, że do mleka bez laktozy najczęściej dodawana jest laktaza, która rozkłada laktozę na glukozę i galaktozę, czyli cukry proste.
oki, a jak dodaje mleko bez laktozy do kawy, to jak wpływa to na IG?
Mleko również niesie ładunek glikemiczny. Niewielki, ale niesie
Papierosy i wódka też szkodzą a ludzie palą i piją a na Śląsku bez mleka nie da się żyć.Jestem cukrzykiem ale cukrzyca nie wywodzi się z nadmiaru cukru a tym bardziej z mleka.
A co to za różnica dla poziomu IG czy laktaza rozłoży laktozę w kartonie czy w organizmie. Nie rozumiem co to ma wspólnego z IG. Na koniec dnia czy to w kartonie czy w organizmie mamy glukozę i galaktozę.
Ogromna różnica. Bo takto organizm musi rozłożyć dwucukier, i się z tym pomęczyć. A takto dostaje cukry proste od razu,i natychmiast trafiają do krwi. To tak jakby ktoś ci przynosił zakupy ze sklepu, efekt ten sam, zakupy w domu a jednak jak sam przyniesiesz to ty pochodziłes, podzwigales itd. gdyby nie było różnicy to wielocukry miałyby ten sam ig co cukry proste,bo finalnie przecież zawsze mamy w organizmie cukier prosty. Pozdrawiam, chemik