Popularne artykuły

Wpływ czosnku na cholesterol
Garlic bulb and garlic cloves on the wooden table in the garden.
Healthy Lifestyle

Wpływ czosnku na cholesterol 

Czosnek jest popularnym produktem spożywczym stosowanym w wielu kuchniach. Charakteryzuje się wszechstronnymi właściwościami prozdrowotnymi. Jest określany m.in. jako “naturalny antybiotyk”, wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Oprócz tego, jeśli spoglądamy na badania, czosnek okazuje się być potencjalnie korzystny w walce o właściwy profil lipidowy. Takie działanie wynika głównie z zawartości aminokwasu allicyny oraz siarczków w czosnku.

Czosnek:


Obniża poziom całkowitego cholesterolu oraz frakcji LDL

Przeprowadzono badanie z udziałem 34 mężczyzn z hipercholesterolemią. Suplementacja wyciągiem z czosnku w 9 dawkach dziennie po 800 mg po 5 miesiącach obniżyła poziom cholesterolu średnio o 7%. Co więcej, poziom frakcji LDL zmniejszył się aż o 10% [1]. Kolejne badanie wykazało podobny wpływ suplementacji na cholesterol u osób z jego niewłaściwym poziomem. Sześciotygodniowe zażywanie wyciągu z czosnku w dwóch dawkach po 400 mg każda obniżyła poziom całkowitego cholesterolu o 12%, a poziom LDL o 17% [2]. Ciekawe wyniki zostały przedstawione w metaanalizie już w 1993 roku. Zauważono, że osoby z wyższym cholesterolem niż 5.17 mmol/L (200 mg/dL) spożywające połówkę lub cały ząbek czosnku (lub jego odpowiednik w postaci sproszkowanej) były w stanie obniżyć poziom całkowitego cholesterolu o 9% stosując tylko ten zabieg [3]. Inna metaanaliza obejmowała 39 różnych badań. Kolejnym razem potwierdziła się skuteczność redukcji poziomu cholesterolu oraz frakcji LDL, średnio o odpowiednio o 17 mg/dL i 9 mg/dL. Podkreślano również, że redukcja cholesterolu o 8% zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowych aż o 38% u osób powyżej 50r. życia [4].

Może podwyższać poziom frakcji HDL

Obniżenie całkowitego cholesterolu, frakcji LDL to nie wszystko, co gwarantuje dobry profil lipidowy. Nadal jest brak dostatecznych dowodów na to, że czosnek może obniżać poziom trójglicerydów, niemniej jednak są one już zauważalne w przypadku zwiększania frakcji HDL, która to często jest zbyt niska u osób z zaburzonym profilem. Jedno z badań, w którym podawano 800 mg wyciągu z czosnku po 6 tygodniach zauważono wzrost HDL o 15% [5]. W innym eksperymencie, chociaż składającym się z dość małej grupy badawczej (23 osoby z hipercholesterolemią), zanotowano analogiczne wnioski po czteromiesięcznej suplementacji ekstraktem z czosnku [6].

Trwałość efektu suplementacji/spożywania czosnku

Powyższe badania dowodzą, że czosnek zarówno w naturalnej postaci, jak i w formie sproszkowanego ekstraktu (suplementu) działa korzystnie na profil lipidowy. Jednak nie wystarczy przeprowadzić jednorazowej kuracji trwającej kilka tygodni po to, by cieszyć się do końca życia dobrym cholesterolem. Okazuje się, że zdrowotny efekt czosnku nie trwa długo, czego potwierdzeniem jest metaanaliza obejmująca 13 badań [7]. Tym sposobem pojawiło się mnóstwo wątpliwości co do skuteczności działania czosnku. W jednym eksperymencie, gdy podawano czosnek i kontrolowano poziomy LDL oraz poziom całkowitego cholesterolu, zauważono ich spadek po 8 i 12 tygodniach suplementowania. Niestety, eksperci odnotowali również, że po 6 miesiącach od przeprowadzonego badania niemalże nie było śladu po przeprowadzonej kuracji wyciągiem. Poziomy całkowitego cholesterolu i frakcji LDL wróciły niemalże do wartości początkowych [8].

Czosnek może nie działać na każdego

Jest to nadal w fazie badań, jednak eksperci zauważyli, że wspomagające działanie czosnku celem uzyskania właściwego profilu cholesterolowego jest zauważalne u osób z podwyższonym cholesterolem, ale nie po przekroczeniu jego wysokich wartości. W jednym badaniu z udziałem osób z cholesterolem przekraczającym 200 mg/dl zauważono, że przyjmowanie czosnku w postaci tabletek w dawce 800 mg wydaje się wykazywać najlepsze działanie obniżające poziom cholesterolu, niż u tych, których początkowy poziom cholesterolu całkowitego wynosił między 250 a 300 mg/dl [9].

Ciemna strona czosnku

Występują skutki uboczne spożywania czosnku, z tym, że niektóre wykluczają możliwość jego spożywania. Spożycie czosnku generuje charakterystyczny zapach i nieświeży oddech, co skutecznie może odstraszać współrozmówców. To jest jednak “znośne”, podczas, gdy zgaga, wzdęcia i problemy żołądkowe są wystarczającym minusem, by tego czosnku nie zażywać. W takim przypadku warto spróbować suplementacji ekstraktu zamkniętego w kapsułce, chociaż to też nie jest gwarancja uniknięcia problemów trawiennych. Nie sposób także nie wspomnieć o możliwych interakcjach z innymi lekami, co powinno być zawsze rozważane przed włączeniem jakiegokolwiek suplementu czy leku do planu dietetyczno-zdrowotnego. Ekstrakt z czosnku może wchodzić w interakcje z lekami o działaniu przeciwzapalnym, przeciwzakrzepowym. Czosnek ma właściwości hamujące agregację płytek krwi, co w prostych słowach oznacza, że krew będzie dłużej krzepnąć, a więc w przypadku wystąpienia krwawienia proces ten będzie wydłużony i trudniejszy do opanowania [10].

Czy wystarczy sam czosnek, by obniżyć cholesterol?

Wątpliwe jest, że sama suplementacja czosnkiem jest wystarczająca, by uzyskać pożądany profil lipidowy. Dowody wciąż nie są dostatecznie twarde, a brak wpływu na trójglicerydy dodatkowo wzmacnia wątpliwości działania czosnku. Chociaż rezygnacja z zaproponowanego leczenia przez lekarza na rzecz samego czosnku jest niewłaściwa, to warto rozważyć włączenie i sprawdzenie na sobie, bo może okazać się przydatną suplementacją uzupełniającą. Warto pamiętać, że hipercholesterolemia (wysoki poziom cholesterolu) może wiązać się ze zwiększonym stanem zapalnym w organizmie, który będzie oddziaływał na wiele organów. W tym przypadku czosnek może być dobrym środkiem wspomagającym obniżanie stanu zapalnego, gdyż ta właściwość została udowodniona wielokrotnie [11].

 

[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]

[1] Yeh, Yu-Yan, and Lijuan Liu. “Cholesterol-lowering effect of garlic extracts and organosulfur compounds: human and animal studies.” The journal of nutrition 131, no. 3 (2001): 989S-993S.

[2] Kojuri, Javad, Amir R. Vosoughi, and Majid Akrami. “Effects of anethum graveolens and garlic on lipid profile in hyperlipidemic patients.” Lipids in Health and Disease 6, no. 1 (2007): 5.

[3] Warshafsky, Stephen, Russell S. Kamer, and Steven L. Sivak. “Effect of garlic on total serum cholesterol: a meta-analysis.” Annals of internal medicine 119, no. 7_Part_1 (1993): 599-605.

[4] Ried, Toben, Fakler, Effect of garlic on serum lipids: an updated meta-analysis, Nutrition Reviews, Volume 71, Issue 5, 1 May 2013, Pages 282–299, https://doi.org/10.1111/nure.12012

[5] Kojuri, Javad, Amir R. Vosoughi, and Majid Akrami. “Effects of anethum graveolens and garlic on lipid profile in hyperlipidemic patients.” Lipids in Health and Disease 6, no. 1 (2007): 5.

[6] Durak, Ilker, Mustafa Kavutcu, Bilal Aytaç, Aslıhan Avcı, Erdinç Devrim, Hanefi Özbek, and Hasan Serdar Öztürk. “Effects of garlic extract consumption on blood lipid and oxidant/antioxidant parameters in humans with high blood cholesterol.” The Journal of nutritional biochemistry 15, no. 6 (2004): 373-377.

[7] Stevinson, Clare, Max H. Pittler, and Edzard Ernst. “Garlic for treating hypercholesterolemia: a meta-analysis of randomized clinical trials.” Annals of internal medicine 133, no. 6 (2000): 420-429.

[8] Ackermann, Ronald T., Cynthia D. Mulrow, Gilbert Ramirez, Christopher D. Gardner, Laura Morbidoni, and Valerie A. Lawrence. “Garlic shows promise for improving some cardiovascular risk factors.” Archives of internal medicine 161, no. 6 (2001): 813-824.

[9] Mader, F. H. “Treatment of hyperlipidaemia with garlic-powder tablets. Evidence from the German Association of General Practitioners’ multicentric placebo-controlled double-blind study.” Arzneimittel-Forschung 40, no. 10 (1990): 1111-1116.

[10] Gardiner, Paula, and Kathi J. Kemper. “Herbs in pediatric and adolescent medicine.” Pediatr Rev 21, no. 2 (2000): 44-57.

[11] Arreola, Rodrigo, Saray Quintero-Fabián, Rocío Ivette López-Roa, Enrique Octavio Flores-Gutiérrez, Juan Pablo Reyes-Grajeda, Lucrecia Carrera-Quintanar, and Daniel Ortuño-Sahagún. “Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds.” Journal of immunology research 2015 (2015). [/bg_collapse]

Related posts

2 Comments

  1. Katarzyna

    Mąż bierze romazic. Czy spożywanie czosnku pomoże mu zmniejszyć jeszcze LDL

    1. Jakub Kola

      Tak, może pomóc

Dodaj komentarz

Required fields are marked *