Popularne artykuły

Orzechy brazylijskie i ich właściwości
Ciekawostki kulinarne

Orzechy brazylijskie i ich właściwości 

Orzechy są prawdopodobnie jednym z najbardziej pożywnych zdrowych produktów i z pewnością są podstawą odpowiednio zbilansowanej diety. Niestety nadal wśród wielu osób pokutuje mit, jakoby były zbyt tłuste i zbyt kaloryczne na stały element lekkiego menu. Postaramy się dziś obalić ten mit i zrobimy to na przykładzie moich ulubionych, orzechów brazylijskich.

Orzechy brazylijskie pochodzą z Ameryki Południowej, głównie z rejonów Brazylii, Paragwaju, Boliwii i Wenezueli. Nie są one rośliną uprawną a wszystkie ich zbiory pochodzą dziko rosnących drzew, przy czym w ciągu roku z jednego drzewa można uzyskać od 220 do 440 kg nasion tych orzechów.

Te wyjątkowe orzechy charakteryzuje znaczna zawartość selenu będącego obok witaminy E doskonałym przeciwutleniaczem. Garść orzechów brazylijskich kilkukrotnie przekracza dzienną dawkę tego pierwiastka, na którego szczególną uwagę powinny zwrócić kobiety w ciąży.  Co więcej, na pozytywne właściwości orzechów brazylijskich powinni zwrócić uwagę także mężczyźni. Selen wpływa bowiem również na poprawę jakości nasienia, i zapewnia siłę i odpowiednią szybkość poruszania się plemników.

Te pyszne orzechy są również bogatym źródłem fosforu, mającego pozytywny wpływ na budowę zębów i kości. Ponadto należy pamiętać, że regularne włączanie tych orzechów do diety  poprawia odporność organizmu oraz korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego.  Charakterystyczny rozkład tłuszczów w orzechach brazylijskich obniża poziom złego cholesterolu i poprawia ciśnienie tętnicze.

Orzechy brazylijskie, zawierają również argininę czyli aminokwas, mający silne właściwości rozszerzające naczynia krwionośne i hamujący agregację płytek krwi. Te zalety powinni docenić szczególnie sportowcy trenujący na siłowni, arginina jest bowiem popularnym składnikiem wielu tzw. suplementów przed treningowych nadających mięśniom tak zwanej "pompy".

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *