Popularne artykuły

Kofeina może zmniejszyć częstość występowania trądziku różowatego
Aerial view of various coffee
Healthy Lifestyle

Kofeina może zmniejszyć częstość występowania trądziku różowatego 

Kofeina i trądzik różowaty są ze sobą powiązane, ale związek ten w dużej  mierze zależy od źródła kofeiny. Naukowcy odkryli wyjątkowy związek między kawą i zaczerwienieniem twarzy.

Głębokie zaczerwienienie twarzy, obrzęk i wypryski pryszczowe - to główne objawy osób z trądzikiem różowatym. Trądzik różowaty jest przewlekłą chorobą skóry, która jest wywoływana przez dietę, środowisko, ćwiczenia, hormony i układ odpornościowy. Jest tak powszechny, jak światowa miłość do kawy. Jak na ironię, spożycie kofeiny jest związane z trądzikiem różowatym. Badania nie określiły wyraźnie, co oznacza ta korelacja - czy kofeina powoduje gorszy trądzik różowaty? Czy redukuje nasilenie? Jakie źródła kofeiny są lepsze lub gorsze w przypadku tej choroby?

W październiku naukowcy z Uniwersytetu Browna w Stanach Zjednoczonych chcieli zrozumieć, w jaki sposób nawroty trądziku różowatego i spożycie kofeiny są ze sobą powiązane. Łącznie 822,737 kobiet z Nurses 'Health Study II (NHS II) zostało zwerbowanych do tego badania. Przez cztery lata zgłaszały one swoje spożycie kofeiny za pomocą rocznych ankiet. Dane te obejmowały częstotliwość przyjmowania kofeiny i spożywane napoje zawierające kofeinę. Pacjenci, którzy doświadczyli trądziku różowatego zostali zidentyfikowani i poddani dalszej ocenie pod względem różnic rasowych, historii choroby i stosowania leków.

Kofeina z kawy wiązała się z mniejszą częstością nawrotów trądziku różowatego

Opublikowany w JAMA Dermatology, badanie wykazało, że kofeina z kawy była związana z mniejszą częstością nawrotów trądziku różowatego. Inne źródła kofeiny, takie jak herbata, czekolada i pop, nie miały takiego efektu. Kawa bezkofeinowa również nie zmniejszała ryzyka.


Im więcej filiżanek kawy, tym większy efekt ochronny przeciw trądzikowi różowatemu. Zakłada się, że jest to spowodowane wpływem kofeiny na naczynia krwionośne. Powoduje, że naczynia na powierzchni twarzy zwężają się i zmniejszają przepływ krwi. W związku z tym redukują się zaczerwienienia.

Kofeina ma również pewien wpływ na układ odpornościowy, powodując stłumienie jego reaktywności. Różnice rasowe oraz te dotyczące stylu życia (palenia, wysiłku fizycznego) i wskaźniku masy ciała nie zmieniły tego założenia. Proces, w którym kofeina zmniejsza trądzik różowaty, musi być dalej badany.

Zgłoszone przez siebie kwestionariusze mogą być obarczone błędem

Każdy kwestionariusz z własnym raportem jest obarczony ryzykiem błędu. Mogą występować nieścisłości w przywoływaniu informacji i raportowaniu przez podmiot, zwłaszcza w przypadku raportowania tylko raz w roku. Powszechność typowych objawów trądziku różowatego może również pozostawić miejsce dla złej interpretacji stanu; uczestnicy mogli błędnie zgłaszać, że mają trądzik różowaty, gdy ich doświadczenia mogły być pojedyncze przypadki. Zespół badawczy był w stanie zweryfikować tylko niewielką liczbę diagnoz leczonych z powodu trądziku różowatego, pozostawiając miejsce na nieco wypaczoną analizę. Nie możemy również zignorować faktu, że pokarmy mogą zawierać inne niezwiązane związki, które wyzwalają lub tłumią trądzik różowaty.

Pomimo tych ograniczeń, niniejsze badanie dostarcza nowych informacji o czynnikach związanych ze stylem życia, które wpływają na trądzik różowaty. Stanowi podstawę do dalszych badań nad tym, jak związki kofeinowe wpływają na stan.

Sprawdź też: Kofeina od A do Z

[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]

Li et al. Association of Caffeine Intake and Caffeinated Coffee Consumption With Risk of Incident Rosacea In Women. JAMA Dermatology. 2018. doi: 10.1001/jamadermatol.2018.3301 [/bg_collapse]

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *