Witamina A jest to zespół kilku substancji – retinolu i jego pochodnych, jak również i beta – karotenu oraz niektórych karotenoidów. Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, a więc odkłada się ona w tkance tłuszczowej oraz w wątrobie. W organizmie człowieka witamina A pełni szereg niezwykle ważnych funkcji, w tym między innymi działając na układ odpornościowy, a także odgrywając niezwykle ważną rolę w procesie widzenia. Jest także bardzo dobrze wykorzystywana w kosmetologii, w celu poprawy wyglądu skóry. W produktach zwierzęcych występuje pod postacią retinolu, z kolei w produktach roślinnych jako beta – karoten.
Działanie
Działanie witaminy A jest niezwykle szerokie. Bierze ona udział między innymi w syntezie białek, jak również i w przemianach lipidów. Uczestniczy w procesach wzrostowych i w zdolności komórek do regeneracji. Chroni przed rozwojem raka jelita grubego, piersi oraz płuc. Witamina A ma bardzo duże znaczenie dla naszego narządu wzroku, biorąc udział w procesach widzenia. Wspomaga ona odnowę naskórka, chroni skórę przed nadmierną utratą wody, jest składnikiem budującym skórę. Likwiduje zmarszczki i przebarwienia, nadaje skórze sprężystość i zdecydowanie lepszy wygląd. Co więcej, wspomaga leczenie trądziku.
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
Dawkowanie
Dawkowanie zależne jest między innymi od tego, w jakim jesteśmy wieku. I tak u dzieci od 1 – 3 roku życia jest to 400ug na dobę, do 6 roku życia – 450ug, a od 7 – 9 roku życia 500mg. W przypadku dorastających chłopców – 600 – 900ug, dziewcząt 600 – 700ug. Osoby dorosłe powinny zażywać 700 ug kobiety i 900ug mężczyźni. Jeśli chodzi o kobiety w ciąży dawka wynosi 750 – 770ug, a kobiety karmiące 1200 – 1300ug.
W jakich produktach znajduje się witamina A? Największe jej ilości znajdują się między innymi w wątróbce kurczaka, w wątróbce wieprzowej i wołowej, w serach topionych, jajach, maśle i węgorzu, a także w serkach twarogowych i homogenizowanych, w makaronie dwu i czterojajecznym, a także w pieczywie tostowym. Przy niedoborach warto jednak zwrócić się ku suplementom, o najlepszej jakości.
Niedobór
Przyczyną niedoboru są przede wszystkim problemy z jej wchłanianiem. Jeśli tak jest, konieczne jest sprawdzenie, co jest tego przyczyną. Innym problemem może być zbyt uboga lub źle skomponowana dieta, nadmiar spożywanego alkoholu, palenie tytoniu.
Objawami niedoboru są między innymi: szorstka skóra, problemy z widzeniem, szczególnie kurza ślepota oraz opóźniona akomodacja oka po ciemku. Przy niedoborze witaminy A może wystąpić suchość gałki ocznej, niska odporność i podatność na infekcje, zmiany w układzie nerwowym, a także bardzo często występujące zahamowanie wzrostu. W przypadku kobiet może dojść do zaburzeń cyklu miesiączkowego oraz do problemów z płodnością.
Nadmiar
Jeśli witamina A przyjmowana jest w ilościach większych, niż zalecana ilość staje się ona toksyczna dla organizmu. Może pojawić się więc drażliwość, problemy żołądkowe, zmiany na skórze, powiększenie się śledziony oraz wątroby. Bardzo często występuje świąd skóry, bóle głowy, drgawki, a także światłowstręt i problemy z wypadającymi włosami i łamiącymi się paznokciami.
W przypadku kobiet w ciąży nadmiar witaminy A może spowodować rozwój wad wrodzonych u płodu. W przypadku diety, nie można przedawkować witaminy A w postaci beta – karotenu.
Polecane preparaty
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
Na rynku znaleźć można wiele produktów bogatych w witaminę A. Jednym z lepszych jest witamina A w kroplach firmy Seeking Health. Jest to połączenie dwóch form witaminy A w odpowiedniej formule (rozpuszczone w oleju) i właśnie dzięki temu jest to o wiele lepiej przyswajalne. Jest to bardzo przyjemna forma, zwłaszcza, że może wchłonąć się już w jamie ustnej. Będzie działać odpowiednio, wspierać prawidłowy wzrost, rozwój i zdrowie oczu (oczywiście nie tylko!).
Sylwia Lelonek
Related posts
Depresja – cicha morderczyni
DIETA KETOGENICZNA CZY KETOZA?
Jak pozbyć się migreny cz. 1
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….