Popularne artykuły

Białko sojowe – wygodna alternatywa
Soy - a vegetable source of protein. The concept of a healthy diet.
Badania suplementów

Białko sojowe – wygodna alternatywa 

Białko sojowe jest to najlepsza proteina wśród dostępnych form białka pochodzenia roślinnego. Ma niezwykle bogaty aminogram i dużą zawartość argininy. Same ziarna soi zawierają duże dawki witaminy grupy B, takie pierwiastki, jak fosfor, magnez, wapń, żelazo i potas. Ze względu na dużą ilość wielonasyconych kwasów tłuszczowych jest doskonała na walkę z cholesterolem.

Dla wszystkich sportowców będących wegetarianami to właśnie białko sojowe stanowi podstawę uzupełniającą dietę. Podobnie jak serwatka zawiera komplet aminokwasów egzogennych. A czym się różni to białko roślinne od zwierzęcego? Wartością biologiczną związaną z ilością pobranego azotu i zapewnienia równowagi azotowej. Dla serwatki jest to BC- 104, dla izolatu sojowego-74. Wydajność wzrostowa, a więc przyrost masy ciała w stosunku do ilości spożywanego białka. Białko serwatkowe-3,2, sojowe 2,2. Jeśli chodzi o NPU czyli wykorzystane białka netto dla serwatki jest to 92, dla proteiny sojowej 61. I na końcu strawność białka, serwatka 99%, sojowe białko 95%.

    Działanie, dawkowanie, zalety

    Białko sojowe ma niezwykle szerokie zastosowanie zdrowotne. Liczne prowadzone badania potwierdziły, iż spożywanie go obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo- naczyniowych, wykazuje działanie antykancerogenne, a także minimalizuje objawy menopauzy. Białko sojowe wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej, a także ma wpływ na budowanie masy mięśniowej.

    Nie ma jednej określonej dawki, jaką dana osoba powinna przyjąć, dlatego że zależne jest to przede wszystkim od zapotrzebowania na białko, a więc tego ile dana osoba waży, jakie treningi wykonuje, co chce osiągnąć. Maksymalna dawka na bazie soi wynosi 50 g na dobę. Jeśli stosujemy jej zbyt dużo, mogą pojawić się wole tarczycowe.

    Do głównych zalet stosowania białka sojowego zalicza się między innymi stosunkowo niską cenę, bardzo dobrą wchłanialność w szybkim czasie, wysoką zawartość l-argininy, której jest dwa razy więcej, niż w białkach serwatkowych. Co więcej białko soi jest pełnowartościowym białkiem, który zmniejsza katabolizm mięśniowy, nawet o 40%, walczy z cholesterolem, obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego. Jest szczególnie polecany przeciwko wystąpieniu nowotworów, szczególnie damskich narządów. Białko soi zwiększa poziom hormonów tarczycy, wpływa pozytywnie na redukcję tkanki tłuszczowej i zwiększa wrażliwość mięśni na insulinę. Bez wątpienia jest najlepszym białkiem dla wegetarian.

    Dla kogo białko sojowe?

    Stosowanie białka sojowego sprawdza się przede wszystkim u osób trenujących, którzy są wegetarianami. Nie mogą ona spożywać białka w postaci serwatki dlatego też soja jest idealnym zamiennikiem pochodzenia roślinnego. Suplement ten sprawdza się także w przypadku osób wykazujących nietolerancję na laktozę. Jest to dobre rozwiązanie dla ludzi chcących zredukować tkankę tłuszczową, pozbyć się wysokiego stężenia cholesterolu we krwi, dla tych, którzy pragną postawić na zdrowie i dobre samopoczucie. Choć nie można w żaden sposób zyskać takich właściwości w tym białku, jak w przypadku tego pochodzenia zwierzęcego, to mimo wszystko ten produkt jest wartą uwagi opcją, jeśli białka serwatkowego zażywać nie możemy.

    Białko sojowe - redukcja

    Jak wspomnieliśmy powyżej, to właśnie białko sojowe jest doskonałym suplementem w walce z redukcją nadmiaru kilogramów. W przypadku białka pochodzenia zwierzęcego, ma ono zdecydowanie więcej kalorii, niż to, które nie posiada laktozy. Wybierając taki suplement uzupełniamy brak białka, ale jednocześnie prowadzimy do redukowania tkanki tłuszczowej. A w jaki sposób? Nie ma ono laktozy i glutenu, ma niski IG, a więc zażywając go mamy mniejsze uczucie głodu i chęci podjadania. Poprzez zażywanie tego suplementu zwiększamy wrażliwość na insulinę, otrzymujemy zdecydowanie większą ilość l-argininy, a do tego zmniejszamy katabolizm w mięśniach i trenując w celu redukcji, szybciej możemy wrócić do treningu.

    Related posts

    Dodaj komentarz

    Required fields are marked *