Pasztet to znakomity sposób na przemycenie wątróbki, dla tych którzy za nią nie przepadają. Doskonale smakuje z surówką, jak i w towarzystwie keto pieczywa i warzyw. Przygotowując pasztet osobiście w domu jesteście pewni jego składu, jakości oraz makro, a tym samym macie pewność że jest LCHF. W tych sklepowych znajduje się niestety bułka i inne wypełniacze i zagęszczacze oraz konserwanty. Ten z mojego przepisu jest przepyszny, bardzo sycący i ma znakomite makro: 100 g: 310 kcal, B 13,3 g, T 28g, W 0,8 g. Idealne dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu i laktozy.
Składniki:
- karczek wieprzowy – 1kg
- boczek surowy bez kości – 500g
- wątroba wieprzowa – 400 g
- słonina – 200 g
- podgardle – 200 g
- udko kurze – 500g
- żółtka 12 szt
- białko jaja 10 szt
- cebula 3 szt
- sól
- pieprz w ziarnkach
- gałka muszkatołowa – starte 2/3 – 1 sztuka
- pieprz mielony
- tłuszcz do foremek (u mnie smalec)
- łupiny babki jajowatej lub mąka kokosowa do obsypania foremek
Mięso umyć, pokroić na małe kawałki i ułożyć na dnie garnka: słoninę, podgardle i karczek. Następnie udka kurczaka.
Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki i położyć na wierzchu.
Dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i zalać 1/2 szklanki wody.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę i 45 minut.
Po tym czasie dodać oczyszczoną wątróbkę i gotować przez 15 minut.
Ciepłe mięso posolić a następnie wystudzić.
Chłodne mięso skręcić w maszynce do mielenia 3 razy.
Dodać pieprz mielony, sól, świeżo startą gałkę muszkatołową oraz żółtka.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do mięsa. Delikatnie i dokładnie wymieszać całość.
Formę (u mnie keksówki) wysmarować tłuszczem i wysypać łupinami babki jajowatej lub mąką kokosową.
Mięso wyłożyć do foremek i posypać mąką/łupinami po wierzchu.
Pasztet piec przez 60 minut w temperaturze 180°C.
Pasztet należy dobrze wystudzić przed krojeniem aby dobrze stężał.
Smacznego!
—
BTW całości bez łupin i mąki: waga 3060 g, 9494 kcal, B – 408 g, T – 862 g, W – 25 g. W 100 g: 310 kcal, B 13,3 g, T 28g, W 0,8 g.
AleksandraLCHF
Related posts
Waniliowe placki z bananami
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….