Popularne artykuły

PASZTET DOMOWY
Diety

PASZTET DOMOWY 

Pasztet to znakomity sposób na przemycenie wątróbki, dla tych którzy za nią nie przepadają. Doskonale smakuje z surówką, jak i w towarzystwie keto pieczywa i warzyw. Przygotowując pasztet osobiście w domu jesteście pewni jego składu, jakości oraz makro, a tym samym macie pewność że jest LCHF. W tych sklepowych znajduje się niestety bułka i inne wypełniacze i zagęszczacze oraz konserwanty. Ten z mojego przepisu jest przepyszny, bardzo sycący i ma znakomite makro: 100 g: 310 kcal, B 13,3 g, T 28g, W 0,8 g. Idealne  dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu i laktozy.

Składniki:

  • karczek wieprzowy – 1kg
  • boczek surowy bez kości – 500g
  • wątroba wieprzowa – 400 g
  • słonina – 200 g
  • podgardle – 200 g
  • udko kurze – 500g
  • żółtka 12 szt
  • białko jaja 10 szt
  • cebula 3 szt
  • sól
  • pieprz w ziarnkach
  • gałka muszkatołowa – starte 2/3 – 1 sztuka
  • pieprz mielony
  • tłuszcz do foremek (u mnie smalec)
  • łupiny babki jajowatej lub mąka kokosowa do obsypania foremek

Mięso umyć, pokroić na małe kawałki i ułożyć na dnie garnka: słoninę, podgardle i karczek. Następnie udka kurczaka.

Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki i położyć na wierzchu.

Dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i zalać 1/2 szklanki wody.

Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę i 45 minut.

Po tym czasie dodać oczyszczoną wątróbkę i gotować przez 15 minut.

Ciepłe mięso posolić a następnie wystudzić.

Chłodne mięso skręcić w maszynce do mielenia 3 razy.

Dodać pieprz mielony, sól, świeżo startą gałkę muszkatołową oraz żółtka.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do mięsa. Delikatnie i dokładnie wymieszać całość.

Formę (u mnie keksówki) wysmarować tłuszczem i wysypać łupinami babki jajowatej lub mąką kokosową.

Mięso wyłożyć do foremek i posypać mąką/łupinami po wierzchu.

Pasztet piec przez 60 minut w temperaturze 180°C.

Pasztet należy dobrze wystudzić przed krojeniem aby dobrze stężał.

Smacznego!

BTW całości bez łupin i mąki: waga 3060 g, 9494 kcal, B – 408 g, T – 862 g, W – 25 g. W 100 g: 310 kcal, B 13,3 g, T 28g, W 0,8 g.

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *