Kup dziadkowi białko na święta!
Podczas gdy miłośnicy ćwiczeń od dawna stosowali suplementy białkowe, aby zwiększyć masę mięśniową, nowe badania z McMaster University sugerują, że jedno źródło białka, w szczególności białko serwatki, jest najbardziej skuteczne dla seniorów zmagających się z odbudową mięśni utraconych w związku z brakiem aktywności. Sytuacja ta często powodowana jest chorobą lub długimi pobytami w szpitalu.
Badanie, opublikowane w The American Journal of Clinical Nutrition, porównało wpływ różnych form suplementów białkowych na starszych dorosłych, rosnącą populację. Często spotykanym problemem jest utrata mięśni i siły lub sarkopenia, co z kolei może wpłynąć na równowagę, chód i umiejętność wykonywania prostych zadań dnia codziennego.
Naukowcy odkryli, że białko nie powstrzymało utraty masy mięśniowej spowodowanej bezczynnością, jednak suplementy serwatkowe pomogły odbudować mięśnie po wznowieniu aktywności uczestników badania.
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
"Ważną wiadomością jest to, że nie wszystkie białka są sobie równe. Serwatka jest jednym z białek o najwyższej jakości i jest idealna dla osób starszych", mówi Stuart Phillips, profesor kinezjologii w McMaster.
Naukowcy postanowili porównać wpływ serwatki i białka kolagenu na utratę masy mięśniowej w okresach braku aktywności, a następnie podczas regeneracji.
Serwatka jest uznawana za białko wysokiej jakości lub kompletne, co oznacza, że jest bogata we wszystkie niezbędne aminokwasy i ma wysoki poziom leucyny, która jest jednym z niezbędnych aminokwasów, których organizm nie może sam wyprodukować i dlatego musi pobierać je z pożywienia.
Dla porównania, peptydy kolagenowe mają znacznie niższą zawartość leucyny, brak lub zawierają mało niezbędnych aminokwasów.
W celu przeprowadzenia badania naukowcy rekrutowali mężczyzn i kobiety, którzy nie byli palaczami, nie chorowali na cukrzycę i byli w wieku między 65 a 80 lat. Jedna grupa badanych spożywała białko serwatkowe, inna peptydy kolagenowe, podczas całego badania.
Przez pięć tygodni kontrolowano ich dietę, w tym dwutygodniowe ramy czasowe, w których ich codzienne czynności były ograniczone do 750 kroków dziennie, a ich spożycie kalorii zmniejszono do 500 kalorii dziennie. Są to warunki, które mogą naśladować to, czego starsi ludzie często doświadczają podczas pobyt w szpitalu.
Uczestnicy powrócili do normalnego poziomu aktywności podczas tygodniowego okresu rekonwalescencji.
Zespół przewidywał, że grupa peptydów kolagenowych odczuje znacznie większą utratę mięśni niż grupa białek serwatkowych, ale tak się nie stało. Obie grupy straciły tyle samo mięśni.
"Chociaż wiemy już, że kompletne źródła białka są silniejsze w pobudzaniu procesów budowlanych, z zaskoczeniem odkryliśmy, że po dwóch tygodniach ograniczania kroków wśród uczestników nie zaobserwowano widocznych różnic w utracie masy mięśniowej między obiema grupami" - mówi Sara Oikawa główny autor i doktorant w Kinesiology w McMaster.
Chociaż białko było nieskuteczne w łagodzeniu utraty mięśni, twierdzą badacze, gdy uczestnicy powrócili do normalnej aktywności mięśniowej, grupa „serwatkowa” odzyskała więcej mięśni szkieletowych w krótszym czasie.
"Kiedy rozważamy środki, które można podjąć, aby pomóc seniorom, jasne jest, że serwatka jest ważnym składnikiem. Z drugiej strony powinniśmy unikać kolagenu w preparatach skierowanych do osób starszych, ponieważ nie jest tak efektywny", mówi Oikawa.
W przyszłych badaniach Oikawa planuje skoncentrować się na kobietach, które mają większe trudności z odbudową siły i masy mięśniowej.
Przeczytaj również, dlaczego białko jest tak ważne w naszej diecie i jak objawiają się jego niedobory!
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
- Sara Y Oikawa, Chris McGlory, Lisa K D'Souza, Adrienne K Morgan, Nelson I Saddler, Steven K Baker, Gianni Parise, Stuart M Phillips. A randomized controlled trial of the impact of protein supplementation on leg lean mass and integrated muscle protein synthesis during inactivity and energy restriction in older persons. The American Journal of Clinical Nutrition, 2018; DOI: 1093/ajcn/nqy193 [/bg_collapse]
Sylwia Lelonek
Related posts
Osteoporoza obawia się probiotyków
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….