Kiszona kapusta tak jak i inne kiszonki to źródło wielu witamin a także jeden z najlepszych naturalnych probiotyków. Oto kilka dobroczynnych właściwości kiszonej kapusty, która zawiera:
- witaminy B1, B6, B9, C, K
- mangan, wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo,
- bogate źródła błonnika pokarmowego,
- doskonałe źródło przeciwutleniaczy i składników odżywczych,
- bogata jest w indol-3karbinol.
Październik to cas gdy w moim domu kisimy kapustę. Polecam i wam taką domową, która naprawdę jest bardzo łatwa do przygotowania. Warto ukisić ją samodzielnie zamiast kupować i zastanawiać się czy na pewno, nie ma w niej octu i innych „ulepszaczy”. Domowa kapusta kiszona ma zupełnie inny smak a nawet kolor niż ta, którą możemy kupić w sklepach więc warto przygotować ją samodzielnie.
Składniki:
- 20 kg kapusty szatkowanej
- 50 g startej marchewki
- 250 g soli himalajskiej
- 6 liści laurowych
- 20 g kminku całego
Przygotować beczkę lub kamienny garnek o pojemności 30 litrów.
Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
Poszatkowaną kapustę wsypywać warstwami do beczki, przesypując każdą warstwę solą, liśćmi laurowymi i marchewką.
Każdą warstwę ubijać tak długo, aż na powierzchni pojawi się sok. Dopiero po tym można układać kolejną warstwę. Jest to bardzo ważne by podczas nakładania kapusty dobrze ją ubijać i wycisnąć spomiędzy pokrojonych liści jak najwięcej powietrza. Kiszenie to proces fermentacji beztlenowej, trzeba więc zadbać o to, aby kapusta nie miała kontaktu z powietrzem, inaczej zgnije, zamiast się ukisić.
Pod wpływem soli kapusta puści sok, który ją zabezpieczy przed dostępem tlenu. Nie należy wypełniać naczynia do samego brzegu. Pozostawić ok 5 cm wolnego miejsca, ponieważ sok będzie kipieć podczas fermentacji i może wypłynąć z naczynia.
Gotową kapustę nakryć talerzem o nieco mniejszej średnicy niż otwór naczynia w którym kiszona jest kapusta.
Pojemnik przykryć gazą lub ściereczką lnianą i pozostawić w temperaturze 20-22° C.
Gdyby kapusta była sucha dolać trochę lekko osolonej przegotowanej zimnej wody.
Trzeciego dnia tłuczkiem przebić kapustę do samego dna,aby ulotniły się zbierające się gazy.
Po godzinie ponownie przykryć i obciążyć talerzyk czymś ciężkim np.kamieniem .
Nakryć szczelnie lub zakręcić beczkę i odstawić w chłodne miejsce (u nas na balkon).
Nad kapustą powinna być zawsze warstwa soku.
Gdyby pojawił się kożuch lub pleść należy je jak najszybciej usunąć wraz z częścią kapusty.Nie powinno do tego dochodzić jeśli kapusta jest dobrze ubita i nie zbiera się w niej powietrze.
Po ok 2 tygodniach kapustą jest ukiszona.
AleksandraLCHF
Related posts
Nie wpadnij w paleo pułapkę!
POMYSŁY NA ZDROWE I PYSZNE ŚNIADANIA
Kebab – ile to kalorii?
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Pamiętam jak jako dziecko deptałam kapustę bo tylko moje nogi mieściły się w garnku.
Ja tez siostrą a teraz rolę przejęła moja córka 😉