W stosunkowo nowym badaniu sprawdzano wpływ spożycia kofeiny podczas śniadania na apetyt i całkowite spożycie kalorii w ciągu dnia. Jego wyniki mogą okazać się dla Was interesujące.
Otyłość jest stale rosnącym problemem w krajach wysokorozwiniętych. Nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Suplementy diety pomagające zmniejszyć apetyt, redukujące łaknienie lub obniżające wagę zyskały bardzo dużą popularność. Kofeina jest powszechnie stosownym składnikiem tych suplementów, ponieważ uważa się, że ułatwia ona redukcję tkanki tłuszczowej.
Co właściwie wiemy o kofeinie?
Kofeina jest często spożywanym suplementem, a badania biochemiczne wykazały, że zwiększa ona wykorzystanie tłuszczu w produkcji energii u ludzi. Ta reakcja była różna w zależności od wskaźnika masy ciała (BMI), gdzie szczupli uczestnicy doświadczyli większego wzrostu wydatków na energię niż ich otyli koledzy. Badania epidemiologiczne wykazały również, że populacje, które regularnie spożywają kofeinę, mają niższy wskaźnik BMI. Stąd wnioski, że kofeina może pomóc w kontrolowaniu wagi w perspektywie długoterminowej. Kofeina ma również wpływ na różne hormony w organizmie, a zatem może odgrywać rolę w tłumieniu apetytu i zmniejszeniu całkowitego spożycia pokarmu w ciągu dnia. Jednak większość badań dotyczących wpływu kofeiny na apetyt i przyjmowanie pokarmu wykazuje zróżnicowane wyniki.
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
Potwierdzenie działania kofeiny
Niedawno naukowcy w Stanach Zjednoczonych opublikowali artykuł poświęcony badaniu spożycia kofeiny podczas śniadania oraz jego wpływ na spożycie kalorii zarówno podczas śniadania, jak i przez cały dzień. Chcieli zbadać, czy kofeina zmniejsza całkowite spożycie kalorii z powodu zmniejszenia apetytu i czy zmienia się to w zależności od indywidualnego BMI. Ich odkrycia zostały niedawno opublikowane w Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Uczestnicy zostali zwerbowani do badania, które odbyło się na Uniwersytecie w Buffalo w Buffalo, Nowy Jork, Stany Zjednoczone. Badanie obejmowało 50 dorosłych w wieku od 18 do 50 lat. Uczestnikom podano losowo napoje zawierające 0, 1 lub 3 mg / kg kofeiny. Trzydzieści minut później uczestnicy spożyli śniadanie w formie bufetu (szwedzki stół). Następnie do godziny przed snem uzupełniali oni ocenę apetytu i dziennik na temat nawyków żywieniowych. Wyniki te zostały następnie przeanalizowane za pomocą metod statystycznych.
Kofeina ma niewielki wpływ na zmniejszenie apetytu i spożywanie pokarmów
Wynik pokazał, że ci, którzy spożyli 1 mg / kg kofeiny, spożywają o 10% mniej energii podczas śniadania. Nie było żadnego wpływu na apetyt. Przez cały dzień nie było znaczących różnic między spożyciem kofeiny a apetytem lub spożyciem energii. Na to nie miały wpływu różnice w BMI. Im mniej kalorii spożywa się na śniadanie, tym więcej je się później w ciągu dnia. Wyniki sugerują, że kofeina ma tymczasowy i słaby wpływ na spożycie energii.
Suplementy diety i otyłość
Zmiany w nawykach związanych ze stylem życia i diecie mogą być wyzwaniem. Zwracamy się więc w stronę suplementów diety, których producenci obiecują nam, że zmniejszają apetyt i głód oraz czynią nas zdrowszymi. Kofeina jest popularnym składnikiem wielu z tych suplementów i powszechnie uważa się, że pomaga w utracie wagi.
Wyniki tego badania pokazują, że kofeina może mieć jedynie niewielki, tymczasowy wpływ na zmniejszenie spożycia kalorii, a efekt ten nie jest utrzymywany przez cały dzień. W związku z tym korzystne może okazać się dodatkowe rozważanie stosowania suplementów diety w celu zmniejszenia masy ciała. Zwiększenie wydatków energetycznych (np. poprzez ćwiczenia fizyczne) i jedzenie bardziej pożywnych produktów spożywczych pozostaje pewną i skuteczną metodą odchudzania.
[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
Panek-Shirley, L. M., DeNysschen, C., O’Brien, E., & Temple, J. L. (2018). Caffeine Transiently Affects Food Intake at Breakfast. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. http://doi.org/10.1016/j.jand.2018.05.015 [/bg_collapse]
Sylwia Lelonek
Related posts
proteinowe ptasie mleczko
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….