Dziś kolejny omlet ale tym razem typowo białkowy, bez dodatku rodzynek idealny dla osób na dietach nisko węglowodanowych (Low Carb). Omlet bardzo przypomina swoim smakiem sernik, stąd też jego nazwa. Przygotowanie tego omletu wydaje się banalnie proste, niestety praktyka pokazuje, że usmażenie go z tych składników tak, aby zatrzymał swój jednolity kształt wcale nie jest takie proste. Bardzo ważna jest tutaj patelnia oraz pilnowanie proporcji. Ale o tym poniżej…
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki 1 omlet
- 100g chudego twarogu
- 45g odżywki białkowej o ulubionym smaku
- 4 średnie jajka (po ok. 80g)
- 30g suszonej żurawiny lub rodzynek
- tłuszcz kokosowy
- odrobina mleka
Przygotowanie
Pokrojony w kostkę twaróg, odżywkę oraz jaja miksujemy w blenderze aż do uzyskania jednolitej masy – jeśli jest zbyt gęsta, co zdarza się rzadko, dodajemy bardzo ostrożnie odrobinę mleka (zbyt rozwodniona masa uniemożliwi usmażenie omletu w całości). Na rozgrzanej teflonowej dość głębokiej patelni (nie może być płaska, jak typowa patelnia do omletów i naleśników) roztapiamy odrobinę tłuszczu kokosowego. Do masy w blenderze dodajemy rodzynki (przy diecie Low Carb, do pominięcia) i wylewamy wszystko na gorącą patelnię. Smażymy ok. 2 minut pod przykryciem, regulując odpowiednio ogień i sprawdzając czy omlet ścina się , jednocześnie się nie przypiekając. Po tych dwóch minutach należy przewrócić omlet na drugą stronę i to właśnie ta czynność jest najtrudniejsza. Ja robię to zawsze w następujący sposób: Przykrywam patelnię odwróconym talerzem, tak przykrytą patelnię chwytam z obu stron za pomocą rękawic kuchennych i zdecydowanym ruchem przewracam na drugą stronę po czym ponownie zsuwam omlet z talerza na patelnię smażę pod przykryciem kolejne 2-3 minuty. Talerz jest teraz ubrudzony od masy dlatego trzeba go opłukać. Gotowy omlet jest na tyle smaczny, że nie trzeba dodawać do niego dodatkowych substancji słodzących czy smarowideł. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
bez rodzynek
Białko: 87g
Węglowodany: 6g
Tłuszcz: 30g
Kalorie: 628 kcal
z rodzynkami
Białko: 87g
Węglowodany: 25g
Tłuszcz: 30g
Kalorie: 712 kcal
Related posts
Bananowo Migdałowe Babeczki
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….