Popularne artykuły

Jasna strona cukru
Ciekawostki kulinarne

Jasna strona cukru 

Czy cukier, który dla wielu jest złem absolutnym, może mieć jakieś dobre strony? Okazuje się, że tak. Zespół prowadzony przez Konstantinosa Mantantzisa, doktoranta na Uniwersytecie Warwick, udowodnił, że cukier poprawia pamięć u starszych osób. Dodatkowo działa motywująco podczas wykonywania zadań, zachęca do podjęcia większego wysiłku i zwiększa zadowolenie w trakcie pracy.

Badacze podzielili badanych na kilka grup – młodzież od 18 do 27 lat i seniorzy od 65 do 82 lat. W obu ekipach połowa dostała napój z niewielką ilością glukozy, a pozostali napój ze słodzikiem (grupa placebo). Po wypiciu napoju uczestnicy mieli wykonać zadanie, które sprawdzało ich zaangażowanie, pamięć, nastrój, oraz obiektywną opinię na temat ilości włożonej pracy. U wszystkich badanych, którzy byli po napoju z glukozą, stwierdzono większe zaangażowanie w wykonywane zadanie. To jedyny efekt jaki zaobserwowano w grupie młodzieży. Ale nie u seniorów! W tej grupie odnotowano polepszenie pamięci i lepszy nastrój. Poza tym nie dość, że mocniej angażowali się w wykonanie zadania, to sami stwierdzili, że nie starali się bardziej niż zwykle.

Zwiększony poziom glukozy we krwi daje krótkotrwały zastrzyk energii. Naukowcy uznali, że właśnie ta energia jest głównym czynnikiem, który motywuje starsze osoby do wzmożonej pracy. Dzięki podwyższonej motywacji lepiej się czuły w trakcie pracy, co sprawiło, że nie dostrzegały włożonego wysiłku.

Badania Konstantinosa Mantantzisa pokazały, że cukier ma jakieś pozytywne cechy. Dalej odpowiada za wiele żywieniowych grzechów. Dalej wywołuje poważne choroby. Ale też może pomóc osobom starszym. Dzięki niemu dostają energii. Dzięki energii łatwiej im wykonywać swoją pracę. Dzięki tej łatwości są bardziej zadowoleni. To dobrze. Należy przyklaskiwać każdemu odkryciu, które ułatwia życie ludziom. Badania pokazały jednak jeszcze jedną rzecz. Dodatkowy cukier właściwie nie ma pozytywnego wpływu na osoby młodsze. Owszem, krótkotrwały skok energii dodaje motywacji do pracy, ale to tyle. Nic więcej. Co w związku z tym? Tylko tyle, że nie ma żadnych powodów, by młode osoby ładowały w siebie cukier. Wnioski? Zabierzmy młodzieży cukier i dajmy go seniorom! Z pewnością ich organizmy lepiej go wykorzystają.

źródło: https://warwick.ac.uk/

Related posts

1 Comment

  1. Karina

    Jednak podziękuję za te „dobre” właściwości cukru. Mam problemy z niekontrolowanymi skokami wagi, więc wolę trzymać się zbilansowanej i zdrowej diety. Do tego regularnie biegam i stosuję Alphamind V2, żeby wchłaniać mniejsze ilości tłuszczu oraz podkręcać metabolizm. Dzięki temu już od dłuższego czasu moja sylwetka jest szczupła.

Dodaj komentarz

Required fields are marked *