Popularne artykuły

Insulinooporność – jak z nią walczyć?
Odchudzanie

Insulinooporność – jak z nią walczyć? 

Insulinooporność zakłóca naszą zdolność do skutecznego regulowania poziomu cukru we krwi. Może to w konsekwencji prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, zespół metaboliczny i cukrzyca. W poniższym artykule zamieściliśmy 5 praktycznych sposobów, które pozwolą Ci podnieść wrażliwość Twojego organizmy na insulinę – a co za tym idzie – obniżyć insulinooporność.


Czym jest insulinooporność?

Zidentyfikowano znaczący udział czynników genetycznych w oporności na insulinę [1]. Nie należy jednak informacji tej traktować jako wyroku, z którym musimy się bezapelacyjnie pogodzić. Uwarunkowania genetyczne to tylko część bardziej złożonego obrazka. Nasza wrażliwość na insulinę zależy bowiem od wielu czynników, także od naszej diety i poziomu aktywności fizycznej.

Dla szerszego poznania tematu insulinooporności, zapraszamy do naszego artykułu skupiającego się na tym temacie!

Oporność na insulinę, a zły stan zdrowia

Problemem nie jest insulina sama w sobie, ale to w jaki sposób nasz organizm sobie z nią radzi (a raczej nie radzi). Jeśli Twoje ciało jest oporne na insulinę, Twój mózg nie dostanie wiadomości, którą insulina stara się mu przekazać (że masz wysoki poziom cukru we krwi).

W ten sposób insulinooporność sprzyja ciągłemu odczuwaniu głodu. Jesz, insulina jest uwalniana, ale twoje ciało mówi ci, abyś jadł trochę więcej, pomimo zdolności insuliny do działania jako hormonu sytości. Z tego mechanizmu wynika właśnie bardzo duża korelacja między otyłością a insulinoopornością [2].

Jak wygląda insulina?
Jak wygląda insulina?

Insulina i insulinooporność

Podczas eksperymentu, w którym szczury miały usunięte receptory insuliny, zjadły więcej, następnie rozwinęły oporność na insulinę, a w końcu - stały się otyłe [3]. Istnieje również istotna korelacja pomiędzy opornością na insulinę a nagromadzeniem tłuszczu w wątrobie [4]. Wykazano, że oporność na insulinę jest bezpośrednio skorelowana z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby [5].

Wykazano także, że podwyższone ilości wolnych kwasów tłuszczowych we krwi (FFA) powodują oporność na insulinę [6]. U przypadku osób chorych na cukrzycę wykazano, że insulinooporność poważnie hamuje marker wydajności mięśniowej (synteza glikogenu i jego wychwyt) [7]. Ponadto obwód talii i uda (predyktory oporności na insulinę) były ujemnie skorelowane z odsetkiem włókien mięśniowych typu 1 [8]. Gdy szczury były karmione dietą wysokotłuszczową, oporność na insulinę występowała najpierw w tkance tłuszczowej i wątrobowej, a później w tkance mięśniowej [9].

U osób ze stwierdzonym stanem przedcukrzycowym insulinooporność była powiązana ze zmianami miażdżycowymi [10]. Poziomy TNF-a były związane z rozwojem insulinooporności u otyłych pacjentów. Wykazano, że TNF-a hamuje zdolność insuliny do wywierania wpływu na receptory insuliny w komórkach ciała [11].

Insulina jest jednym z podstawowych hormonów biorących udział w kontroli spożycia pokarmu
Insulina jest jednym z podstawowych hormonów biorących udział w kontroli spożycia pokarmu

IKKB (mediator produkcji zapalnej cytokiny Nf-kb) jest związany z rozwojem insulinooporności [12]. Cytokina przeciwzapalna (IL-10) jest w stanie przeciwdziałać insulinooporności powodowanej przez cytokinę zapalną (IL-6) [13]. Insulina jest w stanie indukować wydzielanie markera zapalnego (MCP-1), który może przyczyniać się do wielu chorób związanych z hiperinsulinemią [14].

Kilka badań przeprowadzanych na szczurach wykazało, że podanie im leptyny wpływa pozytywnie na uwrażliwienie na insulinę [15]. Leptyna hamuje zdolność insuliny do powodowania wychwytu glukozy i syntezy tłuszczu w tkance tłuszczowej [16]. U osób z niskim poziomem HGH (ludzki hormon wzrostu) suplementacja rHGH była w stanie obniżyć wrażliwość na insulinę [17].

Istnieje także bezpośredni związek między opornością na insulinę a przewlekłą chorobą nerek.

Metody zmniejszania oporności na insulinę

1) Utrata masy ciała zmniejsza oporność na insulinę

Wykazano, że utrata masy ciała poprawia wrażliwość na insulinę [18]. Jeśli masz nadwagę, najważniejszą rzeczą, jaką możesz zrobić dla siebie i swojego zdrowia, to schudnąć.

2) Ćwiczenie fizyczne zmniejszają oporność na insulinę

Badania naukowe wielokrotnie dowiodły, że ćwiczenia interwałowe o wysokiej intensywności (takie jak sprinty) były skorelowane z większą wrażliwością na insulinę [19].
Ćwiczenia fizyczne, nawet jeśli nie wiązały się z utratą masy ciała, uwrażliwiają nasze ciało na insulinę. Efekt ten jest bardzo dobrze obserwowalny zwłaszcza u osób dorosłych, prowadzących siedzący tryb życia[20].

3) Umiarkowane spożycie alkoholu zmniejsza oporność na insulinę

U kobiet po menopauzie umiarkowane spożycie alkoholu (30 g na dzień) wiązało się z większą wrażliwością na insulinę [21].

4) Błonnik zmniejsza oporność na insulinę

U zdrowych osób suplementacja błonnikiem była w stanie zwiększyć wrażliwość na insulinę [22].

5) Suplementy zmniejszające insulinooporność

Najczęściej rekomendowanymi substancjami na insulinooporność są cholina i inozytol. Dlatego proponujemy ich suplementację w formie wysokiej jakości suplementu łączącego te 2 składniki, w niskiej cenie!
Najczęściej rekomendowanymi substancjami na insulinooporność są cholina i inozytol. Dlatego proponujemy ich suplementację w formie wysokiej jakości suplementu łączącego te 2 składniki, w niskiej cenie!

Witaminy i minerały:

Inne suplementy:

  • Błonnik
  • Herbatka kombucha
  • Ocet jabłkowy
  • Ekstrakt z pestek winogron
  • Cynamon
  • Berberyna
  • Cholina i inozytol
  • Stabilizowany kwas R-liponowy

_______________________________________________________________________________________________________________________

Bibliografia

[bg_collapse view="button-green" color="#4a4949" expand_text="Show More" collapse_text="Show Less" ]

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27312935
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25028522
  3. http://science.sciencemag.org/content/289/5487/2122
  4. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep.20920/full
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7556964/
  6. http://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJM199001253220403
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1936601
  8. http://circ.ahajournals.org/content/101/9/975.short
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14704745
  10. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15047622
  11. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1016/S0014-5793(96)01477-9/full
  12. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0272638604014684
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2991639/
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12610001
  15. http://ajcn.nutrition.org/content/82/3/559.short

 

[/bg_collapse]

 

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *