Popularne artykuły

WIELKANOCNA BABKA (bez glutenu, laktozy i cukru, LCHF, keto, paleo, optymalna)
Odżywianie

WIELKANOCNA BABKA (bez glutenu, laktozy i cukru, LCHF, keto, paleo, optymalna) 

Wielkanoc tuż tuż a z nią tradycyjne wypieki czyli babki, mazurki, serniki itp. Dla tych, którzy marzą aby zjeść wielkanocną babkę a jednocześnie chcą przestrzegać dietę niskowęglowodanową i wysokotłuszczową jak ketogeniczna czy LCHF   podaję przepis na przepyszną, aromatyczną, babkę LCHF  i przy okazji życzę Wam zdrowych i radosnych Świąt! ?

 

Składniki na ciasto:

  • 500-600 g pomarańczy (po obraniu ok 400g)
  • 150 g mąki kokosowej
  • 30 g mąki migdałowej
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • tłuszcz do posmarowania formy - u mnie olej koksowy
  • 6 jajek
  • opcjonalnie stewia lub inny słodzik erytrol/ksylitol do smaku (dieta optymalna (DO), keto, paleo – bez jakichkolwiek słodzików i cukru)

Składniki na polewę:

  • mleko kokosowe – koniecznie wysokiej jakości
  • ziarenka z laski wanilii
  • opcjonalnie stewia/ksylitol lub inny słodzik (DO, paleo – bez jakichkolwiek słodzików, keto, LCHF – stewia)

Pomarańcze umyć i włożyć do gotującej się wody na 10 minut.

Następnie owoce zalać zimna wodą, wystudzić, obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki.

Formę na babkę (polecam silikonową) dokładnie posmarować tłuszczem odpowiednim do pieczenia (masło klarowane – DO, olej kokosowy-keto, LCHF, paleo) a następnie oprószyć mąką kokosową.

Za pomocą blendera lub robota kuchennego zblendować dokładnie jajka, wanilię oraz sodę a następnie dodać kawałki pomarańczy. Opcjonalnie dodać stewię lub inny słodzik do smaku (jeśli Twój model żywienia na to pozwala).

Następnie dodawać po trochu mąkę koksową i migdałową do momentu uzyskania gęstej masy.Ciasto przełożyć do formy umieścić w rozgrzanym do 180° C piekarniku. Piec przez 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim ciasto na 10 minut a następnie na kolejne 10 minut przy uchylonych drzwiach.

Ciasto wyjąc z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.

Polewę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, żeby się zsiadła i stała bardziej kremowa.

Zebrać z wierzchniej części mleka masło kokosowe i umieścić w miseczce.

Następnie podgrzać 3-4 łyżki mleka kokosowego z ziarenkami wanilii i opcjonalnie stawią lub innym słodzikiem (patrz zasady Twoje diety!)

Całość odstawić do wystygnięcia wstawiając najlepiej do lodówki na min. 2-3 godziny lub na całą noc.

Wystudzone ciasto polać lub posmarować gotową polewą (w zależności od jej konsystencji).

Smacznego! ?

BTW całości bez polewy: 960 g, 1747 kcal, B 66 g, W 51 g, T 131 g. W 100 g: 182 kcal, B 7 g, W 5 g, T 14 g.

Related posts

3 Comments

  1. Renula

    Nie wiem jak zareagowaliby goście, gdybym podała im taką babkę. Jestem tradycjonalistką i stawiam na potrawy, które od zawsze w mojej rodzinie były na wielkanocnym stole. Nawet jeżeli są tłuste i wysokokaloryczne to mogę sobie na nie pozwolić, ponieważ regularnie ćwiczę, na co dzień trzymam dietę i stosuję slimunox na podkręcenie metabolizmu. Jakoś nie martwi mnie odłożony tłuszczyk po świątecznym obżarstwie, bo i tak spalę go w dość krótkim czasie.

  2. asia

    moznaby dodac 400 g musu jabłkowego zamiast pomarańczy?

    1. Jakub Kola

      Oczywiście, można. Przepis ciut się zmieni ale główna kompozycja pozostanie niezmienna.

Dodaj komentarz

Required fields are marked *