Wielkanoc tuż tuż a z nią tradycyjne wypieki czyli babki, mazurki, serniki itp. Dla tych, którzy marzą aby zjeść wielkanocną babkę a jednocześnie chcą przestrzegać dietę niskowęglowodanową i wysokotłuszczową jak ketogeniczna czy LCHF podaję przepis na przepyszną, aromatyczną, babkę LCHF i przy okazji życzę Wam zdrowych i radosnych Świąt! ?
Składniki na ciasto:
- 500-600 g pomarańczy (po obraniu ok 400g)
- 150 g mąki kokosowej
- 30 g mąki migdałowej
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- tłuszcz do posmarowania formy - u mnie olej koksowy
- 6 jajek
- opcjonalnie stewia lub inny słodzik erytrol/ksylitol do smaku (dieta optymalna (DO), keto, paleo – bez jakichkolwiek słodzików i cukru)
Składniki na polewę:
- mleko kokosowe – koniecznie wysokiej jakości
- ziarenka z laski wanilii
- opcjonalnie stewia/ksylitol lub inny słodzik (DO, paleo – bez jakichkolwiek słodzików, keto, LCHF – stewia)
Pomarańcze umyć i włożyć do gotującej się wody na 10 minut.
Następnie owoce zalać zimna wodą, wystudzić, obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki.
Formę na babkę (polecam silikonową) dokładnie posmarować tłuszczem odpowiednim do pieczenia (masło klarowane – DO, olej kokosowy-keto, LCHF, paleo) a następnie oprószyć mąką kokosową.
Za pomocą blendera lub robota kuchennego zblendować dokładnie jajka, wanilię oraz sodę a następnie dodać kawałki pomarańczy. Opcjonalnie dodać stewię lub inny słodzik do smaku (jeśli Twój model żywienia na to pozwala).
Następnie dodawać po trochu mąkę koksową i migdałową do momentu uzyskania gęstej masy.Ciasto przełożyć do formy umieścić w rozgrzanym do 180° C piekarniku. Piec przez 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim ciasto na 10 minut a następnie na kolejne 10 minut przy uchylonych drzwiach.
Ciasto wyjąc z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Polewę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, żeby się zsiadła i stała bardziej kremowa.
Zebrać z wierzchniej części mleka masło kokosowe i umieścić w miseczce.
Następnie podgrzać 3-4 łyżki mleka kokosowego z ziarenkami wanilii i opcjonalnie stawią lub innym słodzikiem (patrz zasady Twoje diety!)
Całość odstawić do wystygnięcia wstawiając najlepiej do lodówki na min. 2-3 godziny lub na całą noc.
Wystudzone ciasto polać lub posmarować gotową polewą (w zależności od jej konsystencji).
Smacznego! ?
—
BTW całości bez polewy: 960 g, 1747 kcal, B 66 g, W 51 g, T 131 g. W 100 g: 182 kcal, B 7 g, W 5 g, T 14 g.
AleksandraLCHF
Related posts
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Nie wiem jak zareagowaliby goście, gdybym podała im taką babkę. Jestem tradycjonalistką i stawiam na potrawy, które od zawsze w mojej rodzinie były na wielkanocnym stole. Nawet jeżeli są tłuste i wysokokaloryczne to mogę sobie na nie pozwolić, ponieważ regularnie ćwiczę, na co dzień trzymam dietę i stosuję slimunox na podkręcenie metabolizmu. Jakoś nie martwi mnie odłożony tłuszczyk po świątecznym obżarstwie, bo i tak spalę go w dość krótkim czasie.
moznaby dodac 400 g musu jabłkowego zamiast pomarańczy?
Oczywiście, można. Przepis ciut się zmieni ale główna kompozycja pozostanie niezmienna.