Jest piątek i jest rybka a że staram się raz w tygodniu zjeść coś co pływało to często sięgam po tłuste ryby i tu na ogół są to śledzie w wielu wersjach. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na śledzie pod śmietanowo-majonezową pierzynką. Przepyszne i bardzo sycące! A do tego mają zacne makro zgodne z dietami niskowęglowodnaowymi i wysokotłuszczowaymi jak ketogeniczna czy LCHF.: W 100 g: 233 kcal, B 11g, T 20g, W 2g.
Kolejnym argumentem przemawiającym za włączeniem śledzi do menu jest to że są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają witaminę A (wzrok i naskórek), witaminę D (budowa kości, gospodarka wapnia), witaminę E (stymuluje prawidłowy wzrost), witaminy z grupy B, a szczególnie B12 (chroniąca przed niedokrwistością). Ponadto znajdziemy w nich żelazo (zapobieganie i leczenie anemii) , jod (składnik hormonów) i cynk (ochrona przed infekcjami). Spożywanie śledzi wpływa również na zwiększenie produkcji serotoniny, czyli "hormonu szczęścia". Poza tym zawiera kwasy omega-3. Pomagają one przeciwdziałać zakrzepom krwi i nowotworom. Poprawiają pamięć, przyśpieszają krążenie krwi, redukują zmęczenie i depresyjny nastrój, a dodatkowo poprawiają kondycję skóry, zapobiegają bowiem jej nadmiernemu wysuszeniu.
Składniki:
- 400 g śledzi solonych
- 5 żółtek gotowanych – ok 100 g
- 200 g ogórków kiszonych
- 100 g cebuli czerwonej
- szczypiorek
- 100 g śmietany 30%
- 100 g majonezu
- 100 g sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez min 3-4 godziny a najlepiej całą noc.
Wymoczone śledzie opłukać i odsączyć z wody a następnie pokroić w drobną kostkę.
Ugotować 5 jajek na twardo, wystudzić a następnie pokruszyć same żółtka.
Pokroić drobno szczypiorek oraz w kostkę ogórki i cebulę.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W misce układać warstwami składniki oraz przyprawy wg preferencji smakowych: śledzie, śmietana, ogórek, majonez, żółtka, śmietana, cebula, majonez, ser żółty i szczypiorek. Można też całość wymieszać jeśli nie zależy nam na efekcie wizualnym ?
Gotowe danie wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach lub na drugi dzień gdy smaki „przegryzą się” ?
Smacznego! ?
—
BTW całości: 1110 g, 2586 g, B 126 g, T 222 g, W 19 g. W 100 g: 233 kcal, B 11g, T 20g, W 2g.
AleksandraLCHF
Related posts
Makaron orkiszowy z tuńczykiem
Fit Nutella
Które pokarmy najbardziej sycą?
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….