W grudniowym wydaniu magazynu Nutrients opublikowano wyniki badań niemieckich naukowców na temat znaczącej ilości niedoboru witaminy D w populacji osób starszych (powyżej 65 roku życia).
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
Abstrakt badania
W omawianym badaniu przeanalizowano dane pochodzące od 1079 uczestników, w wieku od 65 do 93 lat, z badania Cooperative Health Research w regionie Augsburg-Age (KORA-Age) z lat 2008/2009. Platforma KORA Cooperative Health Research oceniła zdrowie tysięcy ludzi żyjących na obszarze Augsburga w południowych Niemczech na przestrzeni ostatnich 30 lat, aby zrozumieć wpływ czynników środowiskowych, stylu życia i genetyki na ich kondycję. "W tym kontekście byliśmy również zainteresowani badaniem poziomu ważnych mikroelementów u starszych osób, w tym witamin" - wyjaśniła wiodąca badaczka Barbara Thorand z Instytutu Epidemiologii, Helmholtz Zentrum München. "Do tej pory w Niemczech dane z badań na ten temat były stosunkowo niewielkie i nie odzwierciedlały w pełni stanu faktycznego".
Wyniki badań
Próbki krwi pobrane w 2009 roku analizowano pod kątem witamin B12 i D, kwasu foliowego i żelaza. Stwierdzono, że połowa badanych ma suboptymalne poziomy witaminy D. "Wyniki są bardzo jasne" - donosił pierwszy autor Romy Conzade. "Pięćdziesiąt dwa procent badanych starszych osób dorosłych miało poziomy witaminy D poniżej 50 nmol / L [20 ng / ml], a zatem miało suboptymalny status witaminy D."
Ponadto 27,3% uczestników miało suboptymalne poziomy witaminy B12, 11% miało niski poziom żelaza, a 8,7% nieadekwatny poziom kwasu foliowego.
"Nasze badanie pokazuje również, że regularne przyjmowanie suplementów zawierających witaminy idzie w parze z poprawą poziomu odpowiednich witamin" - zauważa dr Thorand.
Podsumowanie
"Dzięki analizom krwi obecne badanie potwierdziło krytyczne wyniki ostatniego niemieckiego krajowego badania żywienia (NVS II), które ujawniło niedostateczne spożycie i przyswajania mikroelementów z żywności", stwierdziła współautorka Annette Peters. "Jest to bardzo istotna kwestia , szczególnie w świetle starzenia się populacji. "
Witamina D jest niezbędna dla zachowania zdrowia i dla prawidłowo funkcjonującego organizmu, zwłaszcza w wieku podeszłym.
Jakub Kola
Related posts
Jak przetrwać święta na diecie?
Chaga – siła natury!
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….