Popularne artykuły

ROSÓŁ, CZYLI ZUPA MOCY
Ciekawostki kulinarne

ROSÓŁ, CZYLI ZUPA MOCY 

LCHF to oczywiście nie tylko mięsa, ale i zupy a tu najlepiej sprawdza się rosół nazywany często "zupą mocy" 🙂 Podobno jest to najprostsza zupa i „sam się gotuje” a jednak ja sama nauczyłam się go gotować dopiero po przejściu na dietę niskowęglowodanową i wysokotłuszczową.  Rosół ma właściwości przeciwzapalne, rozgrzewające i stymulujące nasz układ odpornościowy. Od dawien dawna serwowany przy przeziębieniach łagodzi katar i kaszel, rozrzedzając śluz i ułatwiając jego wykrztuszanie. Zawarty w rosole kolagen wspaniale wzmacnia stawy, więc jest wskazany dla sportowców. Rosół to również skarbnica witamin i minerałów m.in. żelaza, witaminy A i E, beta-karotenu, potasu, fosforu, wapnia i magnezu. dlatego tak bardzo zalecany jest szczególnie u osób przechodzących keto-adaptację ponieważ dobrze osolony rosół działa jak najlepsze suple uzupełniając ewentualne niedobory, do których może dochodzić w tym etapie. A zatem pijmy rosół na zdrowie! 🙂

Składniki:

  • kura wiejska – 1/2 szt – 90 dag
  • porcja rosołowa z gęsi – 70 dag
  • szyja indycza – 50 dag
  • skrzydło indycze – 40 dag
  • opcjonalnie wołowina z kością – 30-50 dag (szponder, pręga, mostek) – dodając wołowinę należy zmniejszyć ilość kury do ćwiartki ok 50 dag
  • marchewka – 6 szt – ok 50 dag
  • korzeń pietruszki – 3 szt. – ok 200 g
  • mały seler
  • kawałek zielonej części pora
  • mała cebula
  • liść laurowy – 1 szt
  • ziele angielskie – 2 szt
  • pieprz czarny ziarnisty – 10 szt
  • lubczyk/maggi – szczypta
  • sól – 1,5- 2 łyżki
  • natka pietruszki
  • koper

Mięso drobiowe zalać zimną wodą i moczyć przez godzinę. Jeśli rosół zawiera również wołowinę wtedy mięso wołowe tylko umyć pod bieżącą wodą bez wcześniejszego moczenia.

Czyste mięso włożyć do garnka i zalać zimną wodą (ok 3-3,5 l) na ok 5-10 cm powyżej mięsa. Gotować na małym ogniu doprowadzając do wrzenia a w międzyczasie łyżką cedzakową zbierać z wierzchu pojawiające szumowiny (biało-brązowa piana).

Po zagotowaniu rosołu dodać sól (ok 1,5 – 2 łyżki na 7-litrowy garnek).

Po godzinie gotowania na małym ogniu (licząc od momentu wrzenia) dodać obrane i oczyszczone warzywa, opieczoną cebulę pieprz, ziele angielskie, lubczyk i liść laurowy.

Rosół gotujemy przez minimum 2,5 – 3 godziny na bardzo małym ogniu, aby wydobyć z niego cały aromat i smak. Im dłużej wolno-gotowany rosół, tym lepiej i ja staram się by stał na ogniu ok 5-6 godzin 😉

Gdy mięso jest miękkie (szczególnie wołowina, która wymaga dłuższego gotowania) należy sklarować rosół jeśli nadal są w nim szumowiny.

Aby sklarować rosół należy wyjąć mięso i warzywa, zwiększyć ogień aby rosół gotował się szybciej a wszelkie męty i drobiny wypłynęły na powierzchnię. Następnie wlać do rosołu 1 szklankę zimnej przegotowanej wody i wyłączyć ogień. Szumowiny opadną na dno garnka. Rosół przelać przez sitko do drugiego garnka, dzięki czemu oddzielone zostaną szumowiny, przyprawy oraz małe kostki.

Rosół podawać z mięsem, warzywami z których był gotowany oraz wedle upodobań z koperkiem i/lub pietruszką pamiętając, że na diecie LCHF nie ma miejsca na żadne makarony (chyba,  że LCHF np z jajek lub gotowych jak konjac) ?

Tak przygotowany rosół stanowi znakomitą fat bombę i jest wyśmienity sam w sobie czysty do picia ? Można go również wykorzystać jako bazę do innych zup po dodaniu odpowiednich warzyw niskowęglowodanowych ?

Related posts

7 Comments

  1. Arek

    Sensowny przepis i dobrze opisany, dobrze wyjdzie, nawet jak gotujesz rosół po raz pierwszy w zyciu.

  2. Marcin

    Do rosołu nie dolewa sie zimnej wody (bedzie metny), dolewamy tylko wrzatek.

  3. Małgorzata

    Po co moczyć mięso?

  4. Iwona

    super przepis, dziękuję
    Jak wliczać spożycie rosołu w dzienne makro?

    1. Jakub Kola

      Są gotowe wzroy, jednak są one często mocno orientacyjne…

  5. Izabella

    Bardzo dobrze opisany przepis, na pewno będę szukać Pani bloga

  6. Lucyna

    DZiękuję za przepis 🙂

Dodaj komentarz

Required fields are marked *