LCHF to oczywiście nie tylko mięsa, ale i zupy a tu najlepiej sprawdza się rosół nazywany często "zupą mocy" 🙂 Podobno jest to najprostsza zupa i „sam się gotuje” a jednak ja sama nauczyłam się go gotować dopiero po przejściu na dietę niskowęglowodanową i wysokotłuszczową. Rosół ma właściwości przeciwzapalne, rozgrzewające i stymulujące nasz układ odpornościowy. Od dawien dawna serwowany przy przeziębieniach łagodzi katar i kaszel, rozrzedzając śluz i ułatwiając jego wykrztuszanie. Zawarty w rosole kolagen wspaniale wzmacnia stawy, więc jest wskazany dla sportowców. Rosół to również skarbnica witamin i minerałów m.in. żelaza, witaminy A i E, beta-karotenu, potasu, fosforu, wapnia i magnezu. dlatego tak bardzo zalecany jest szczególnie u osób przechodzących keto-adaptację ponieważ dobrze osolony rosół działa jak najlepsze suple uzupełniając ewentualne niedobory, do których może dochodzić w tym etapie. A zatem pijmy rosół na zdrowie! 🙂
Składniki:
- kura wiejska – 1/2 szt – 90 dag
- porcja rosołowa z gęsi – 70 dag
- szyja indycza – 50 dag
- skrzydło indycze – 40 dag
- opcjonalnie wołowina z kością – 30-50 dag (szponder, pręga, mostek) – dodając wołowinę należy zmniejszyć ilość kury do ćwiartki ok 50 dag
- marchewka – 6 szt – ok 50 dag
- korzeń pietruszki – 3 szt. – ok 200 g
- mały seler
- kawałek zielonej części pora
- mała cebula
- liść laurowy – 1 szt
- ziele angielskie – 2 szt
- pieprz czarny ziarnisty – 10 szt
- lubczyk/maggi – szczypta
- sól – 1,5- 2 łyżki
- natka pietruszki
- koper
Mięso drobiowe zalać zimną wodą i moczyć przez godzinę. Jeśli rosół zawiera również wołowinę wtedy mięso wołowe tylko umyć pod bieżącą wodą bez wcześniejszego moczenia.
Czyste mięso włożyć do garnka i zalać zimną wodą (ok 3-3,5 l) na ok 5-10 cm powyżej mięsa. Gotować na małym ogniu doprowadzając do wrzenia a w międzyczasie łyżką cedzakową zbierać z wierzchu pojawiające szumowiny (biało-brązowa piana).
Po zagotowaniu rosołu dodać sól (ok 1,5 – 2 łyżki na 7-litrowy garnek).
Po godzinie gotowania na małym ogniu (licząc od momentu wrzenia) dodać obrane i oczyszczone warzywa, opieczoną cebulę pieprz, ziele angielskie, lubczyk i liść laurowy.
Rosół gotujemy przez minimum 2,5 – 3 godziny na bardzo małym ogniu, aby wydobyć z niego cały aromat i smak. Im dłużej wolno-gotowany rosół, tym lepiej i ja staram się by stał na ogniu ok 5-6 godzin 😉
Gdy mięso jest miękkie (szczególnie wołowina, która wymaga dłuższego gotowania) należy sklarować rosół jeśli nadal są w nim szumowiny.
Aby sklarować rosół należy wyjąć mięso i warzywa, zwiększyć ogień aby rosół gotował się szybciej a wszelkie męty i drobiny wypłynęły na powierzchnię. Następnie wlać do rosołu 1 szklankę zimnej przegotowanej wody i wyłączyć ogień. Szumowiny opadną na dno garnka. Rosół przelać przez sitko do drugiego garnka, dzięki czemu oddzielone zostaną szumowiny, przyprawy oraz małe kostki.
Rosół podawać z mięsem, warzywami z których był gotowany oraz wedle upodobań z koperkiem i/lub pietruszką pamiętając, że na diecie LCHF nie ma miejsca na żadne makarony (chyba, że LCHF np z jajek lub gotowych jak konjac) ?
Tak przygotowany rosół stanowi znakomitą fat bombę i jest wyśmienity sam w sobie czysty do picia ? Można go również wykorzystać jako bazę do innych zup po dodaniu odpowiednich warzyw niskowęglowodanowych ?
AleksandraLCHF
Related posts
7 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Sensowny przepis i dobrze opisany, dobrze wyjdzie, nawet jak gotujesz rosół po raz pierwszy w zyciu.
Do rosołu nie dolewa sie zimnej wody (bedzie metny), dolewamy tylko wrzatek.
Po co moczyć mięso?
super przepis, dziękuję
Jak wliczać spożycie rosołu w dzienne makro?
Są gotowe wzroy, jednak są one często mocno orientacyjne…
Bardzo dobrze opisany przepis, na pewno będę szukać Pani bloga
DZiękuję za przepis 🙂