Piernik to jedno z najstarszych ciast, obecnych w polskiej tradycji od wieków. Wywodzi się ze znanych w średniowieczu miodowników wzbogaconych o przyprawy korzenne. Stąd też nazwa „piernik” od staropolskiego określenia „pierny”, czyli „pieprzny”. Cechy charakterystyczne piernika to ciemna barwa, intensywny korzenny zapach oraz słodko-pikantny smak. Najpopularniejszymi przyprawami dodawanymi do piernika są cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir oraz pieprz. Pierniki to nieodłączny element świątecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu. Stanowią bowiem symbol szczęścia i dostatku, ponieważ ze względu na koszt przypraw w przeszłości były synonimem dobrobytu i luksusu. U nas robienie pierniczków to już tradycja i doskonała okazja na wspólne spędzenie czasu z rodziną więc mamy przyjemne z pożytecznym 😉
Jeśli należycie do tych osób, które cenią tradycję ale nawet w święta trzymają się zasad zdrowego odżywiania (nie mylić z odchudzaniem) i nie chcecie sięgać po białą mąkę i cukier to mam dla Was doskonały przepis na przepyszne pierniczki. Dodatkowo śmiało mogą je przygotować osoby unikające glutenu i laktozy oraz będące na modelu LCHF, czyli niskowęglowodanowym i wysokotłuszczowym 🙂 Można je jeść zaraz po upieczeniu, kiedy są kruche lub przechowywać przez 7-10 dni w puszce, gdzie nieco zmiękną. Idealnie pasują do kawy kuloodpornej 😉
Składniki na 40 małych pierniczków:
- 90 g mąki kokosowej
- 80 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 30 g zmielonego na cukier puder ksylitolu lub erytrolu albo innego słodzika niskowęglowodanowego
- 30 g ksylitolu lub erytrolu
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 4 g – 1 łyżka zmielonego cynamonu
- 2 g – 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 g – 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1 g – 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 g – 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- ziarenka z 1 gwiazdki anyżu
- 3 g – 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli himalajskiej
- opcjonalnie 3-4 łyżki wody jeżeli ciasto jest zbyt suche
30 g wybranego słodzika zmielić blenderem lub w młynku na puder.
Dodać pozostałe suche składniki tzn. mąkę kokosową, resztę słodzika, proszek do pieczenia, sól i zmielone przyprawy a następnie wszystko dokładnie wymieszać.
Rozpuścić olej kokosowy i wystudzić ale tak aby nadal był płynny.
Połączyć olej oraz 3 całe jajka a następnie dodać do suchych składników i wyrobić ciasto rękami.
Opcjonalnie dodać wody jeśli ciasto jest zbyt suche lub mąki jeśli zbyt mokre.
Ciasto włożyć do folii spożywczej i umieścić na godzinę w lodówce lub zamrażarce tak aby stwardniało.
Na wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia stolnicy lub blacie, rozłożyć schłodzone ciasto i przykryć folią lub papierem aby rozwałkować przez nie ciasto na grubość ok 0,5 cm. Ciasto nie może być zbyt cienkie gdyż jest bardzo delikatne.
Najlepiej sprawdzą się foremki o prostych kształtach bez szczegółów tak aby łatwo było je wyciąć.
Wycięte pierniczki wyjąc na blachę wyłożoną papierem. U mnie sprawdziło się pozostawanie ciasta w foremce podczas wycinania i przenoszenie pierniczka bezpośrednio z foremki na blaszkę gdzie lekko wypycham go palcem. Dzięki temu nie muszę przenosić ciasteczek w ręku, co grozi ich uszkodzeniem ?
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 140°C (termoobieg).
Do miseczki wbić żółtko i roztrzepać widelcem. Następnie gotowe pierniczki smarować delikatnie pędzelkiem umoczonym w żółtku aby nadać pierniczkom złotego koloru i blasku.
Piec przez 20-25 minut obserwując by nie przypiekły się za bardzo.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystudzenia.
Zimne pierniczki można udekorować lukrem niskowęglowodanowym na bazie ksylitolu, czekoladą lub bez dekoracji umieścić w metalowej puszce.
Smacznego! ?
—
BTW całości: 442 g, 1515 kcal, B 41 g, T 115 g, W 80 g ( w tym 60 g to poliole z ksylitolu) czyli pozostaje mniej niż 20 g węglowodanów z innych składników. W 100g: 343 kcal, B 9 g, T 26 g, W 18 g ( po odjęciu ksylitolu – 4,5 g) .
AleksandraLCHF
Related posts
Ilość węglowodanów a ryzyko śmiertelności!
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….