Jesień za oknem, więc zapach jabłek z cynamonem w domu bardzo pożądany 🙂
Najlepszy jabłecznik robi moja mama i to jest fakt, ale spróbowałam go odchudzić i wyszło super ciasto.
Jabłecznik z dużą ilością jabłek z cynamonem na kruchym spodzie kokosowym z kruszonką.
Przepis:
Spód oraz kruszonka
- szklanka mąki kokosowej
- 3 jajka (jeśli chcecie aby było wegańskie to dodajcie więcej oleju bez jaj)
- 4 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
- erytrol/ksylitol i cynamon
Do mąki należy dodać jaja, olej i zacząć zagniatać ciasto. Składniki łatwo się łączą i otrzymujemy ciasto konsystencji kruchego. Dzielimy na 2 porcje, jedna to 2/3 ciasta na spód, druga 1/3 ciasta na kruszonkę i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Ciastem wykładamy formę na dnie oraz na bokach, nakłuwamy widelcem spód i wsadzamy do piekarnika na 15-20 min, 180 stopni, powinno delikatnie się przyrumienić. Gotowe ciasto, wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Do ciasta na kruszonkę dodałam trochę cynamonu oraz erytrolu aby była bardziej słodka.
Jabłka
- 5 średnich jabłek
- łyżka cynamonu
- łyżka erytrolu
- łyżka masła/oleju kokosowego
Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę, następnie roztapiamy masło/olej i prażymy jabłka do miękkości z dodatkiem cynamonu i słodzika, ale nie mogą się rozpadać (unikamy powstania musu). Studzimy i nakładamy na kruchy spód.
Ciasto na kruszonkę rozdrabniamy w palcach i posypujemy ciasto, następnie wsadzamy całość do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i trzymamy około 30 min do czasu zarumienienia się kruszonki.
Smacznego
Related posts
Jajka nadziewane pastą z tuńczyka
16 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
A jakbym starła jabłka? Pewnie też by wyszło ok 🙂
Oczywiście że można 😉
Ale radzę wtedy odcisnąć z nich sok, bo może puścić i z pysznej szarlotki zrobi się papka ?
jasne, ale szczerze to takie większe kawałki smakują lepiej i rozpływają się w ustach.
No to na weekend pichcę 😉
daj koniecznie znać jak wyszło 🙂
Jakiej średnicy jest forma?
Uwielbiam jabłeczniki w każdym wydaniu 🙂 pychota!!
Na jaki wymiar blaszki jest przepis?
Witaj, blaszka okragła tortownica średnica 16 cm 🙂
Super są te przepisy tutaj publikowane – na większość z nich mam niesamowitą ochotę! Muszę zacząć je przyrządzać i testować :-D.
Można zastąpić inną mąką? 🙂
Nie wiem jak to zrobiłaś ale mnie się nie udało zagnieść ciasta w jedną kulę,mimo że dodałam jeszcze oleju i jedno dodatkowe jajko. Musiałam dolać mleka ale to nicnie pomogło. Wszystko bardzo się kruszy.
Ile ww może mieć jedna porcja? Hmmm☺️
Ja robię już 4 raz z tego przepisu i mi się zawsze udaje zagnieść to ciasto, dodaje jeszcze bezę na gorę i wychodzi rewelacja:)
Bardzo optymistycznie podaeszlam do tego przepisu zwlaszcza ze mialam ogromna ochote na jablecznik. Przepis sam w sobie nie jest zly ale niestety ciasto jest strasznie suche bez popicia nie da sie go zjesc. Zastanawiam sie czy komus tez tak wyszedl I czy moze lepiej zeby jednak jablka byly bardziej w formie musu zeby jednak puscily sok na tarte
Pozdrawiam seedecznie