Mam dziś dla Was przepis na smaczne ciastka, które robi się w niecałe 10 minut, a później kolejne 10 minut się piecze:D.
Zrobiłam je na nasz wyjazd na Zjazd treningowo-dietetyczny Krutyń 2017, razem ze znanym Wam już przepisem na pierniczki w kształcie misia (przepis TU).
Ciastki bardzo zasmakowały naszej wesołej ekipie :), były trochę wkupnym dla kierowcy ;P.
Do wykonania ciastek potrzebujemy jedynie:
- 2 białka jaj (dużych L)
- 2 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
- 3 czubate łyżki masła migdałowego (można zamienić na krem kokosowy, jeśli chcecie by ciastki były bardziej paleo approved ;))
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- szczypta soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki sody
- kilka kostek poszatkowanej czekolady (u mnie 35g bez mleka COCOA) lub możecie dodać kawałki Yambama 😉
Co robimy:
- rozgrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół
- przygotuj blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, można nasmarować ją olejem kokosowym, choć ciastka nie powinny przywrzeć
- W misce miksujemy masło orzechowe, białka jaj, olej kokosowy.
- W osobnej misce łączymy mąkę kokosową, sól i sodę.
- Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy.
- Dodajemy poszatkowaną czekoladę, delikatnie łączymy z ciastem.
- Na blaszce pokrytej papierem układamy równe kulki z podzielonego ciasta. Spłaszczamy je w kształt okrągłych ciastek. Mi wyszło 12 sztuk .
- Pieczemy ok 8-10 minut, aż do momentu kiedy zaczną brązowieć brzegi
- Pozostawcie 3 minuty na blaszce, by wystygły, po czym ostrożnie odłóżcie na kratownice do pełnego ostygnięcia. Ciastki najlepiej smakują po paru godzinach, choć u nas się nie udało tyle przeczekać;).
Makro 1 ciastka to 9g T, 5gW, 3g B
8 sztuk zabrałam w trasę, a 4 zostawiłam dla Mariusza:)
P.S> Chciałabym na koniec Was uprzedzić, że nie powinniśmy za często poddawać obróbce termicznej orzechów. Oczywiście jeśli zrobimy raz na jakiś czas tego typu przepis, nic się nie stanie. Szczególnie jak jemy czysto w 90% - a nawet z tego co widzę i czytam w 99%. Nie ma też co popadać w paranoję, ale warto być świadomym.
Dlaczego trzeba uważać? Zarówno orzechy jak i pestki (wyjątek stanowi kokos) – mają zbyt dużą zawartość kwasów wielonienasyconych (głównie omega 6) na 100g produktu. Jeśli zjesz garść orzechów/ziaren, nie zaszkodzi, jeśli raz na jakiś czas upieczesz taki chlebek z mąki migdałowej czy masła orzechowego, nic się nie stanie, ale jak ktoś nadużywa oleje roślinne, piecze non stop na mąkach z orzechów, pije mleko roślinne własnej produkcji, to może to być już mniej bezpieczne. „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną”. To tylko kwestia dawki. Po prostu musimy znać umiar. Umiar we wszystkim najważniejszy.
A w takim pięknym mazurskim otoczeniu spędziliśmy 3 dni szkoleń dietetycznych, treningowych, medytacyjnych :
(ten kapselek mierzy non stop mój poziom glukozy przy cukrzycy typu 1 - pisałam Wam o tym TU)
Karola Kocieda
Related posts
Jak usmażyć pożywny omlet
Proteinowy omlet sernikowy
5 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Super lubię takie ciastka i podoba mi się twój przepis. Chętnie wypróbuję
super wpis, mnóstwo ciekawych rzeczy 🙂
Wyglądają pysznie, ale niestety, zawierają jajka. Nasz młodszy syn jest silnym alergikiem i od lat nie piekę niczego z jajami. Chyba w tym przepisie trudno je zastąpić.
Nie mam masła migdalowego. Jest jakis zamiennik?
Dowolne masło orzechowe 😉
A masło migdałowe znajdziesz tutaj:
https://www.muscle-zone.pl/zdrowe-tluszcze/almond-butter-500g