PEA jest to fenyloetyloamina będąca pochodną aminokwasu fenyloalaniny. Jest naturalnie syntetyzowana w układzie nerwowym odpowiadając za stymulację mózgu do uwalniania takich neuroprzekaźników, jak dopamina, serotonina, jak również i norepinefryna. Podnosi ciśnienie krwi, pozwala kontrolować apetyt, a także regulować poziom glukozy. Duże ilości fenyloetyloaminy znajdują się między innymi w czekoladzie, w kabanosach, w pestkach dyni, w świeżym łososiu, w orzechach włoskich, czy też w soczewicy czerwonej.
Działanie PEA
Związek ten dociera do ośrodkowego układu nerwowego przekraczając barierę krew – mózg. Dzięki niemu uwalniane są endorfiny odpowiadające na odczuwanie przyjemności. Ponadto wpływa na zdolność uczenia się i zapamiętywania, a także koncentrowania uwagi. Poprawia nastrój, redukuje stres, pozwala zyskać więcej energii i motywacji do działania. Działa na zmęczenie i osłabienie organizmu. Poprawia pamięć, zmniejsza objawy choroby Parkinsona, a do tego jest doskonały na redukcję masy ciała, gdyż pozwala spalać tłuszcz.
Dawkowanie
Dzienna dawka wynosi od 250-500 mg dziennie, w zależności od masy ciała i dolegliwości. Nie można przekraczać wartości maksymalnej - 1000 mg. Początkowo warto brać mniejsze ilości, a następnie powoli je zwiększać. Dodatkowo warto łączyć fenyloetyloaminę z johimbiną lub kofeiną oraz z aniracetem luboksyracetem. Nie stosuje się tego związku przez cały czas, ale jedynie okazjonalnie w sytuacjach zmniejszonej energii, osłabienia, złego nastroju, czy też spadku koncentracji i problemów z pamięcią.
Sylwia Lelonek
Related posts
SOCZYSTA KARKÓWKA DUSZONA
5 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Dzięki za artykuł.
Witam
Mam pytanie , przeczytałam gdzieś, ze PEA działa przeciwbólowo, szukam czegoś dla osoby z RZS
Ale jest bardzo chuda, a tu jest napisane, że pomaga spalac tkankę tłuszczową.
Czy suplenen ten sie nadaje dla niej?
W tym przypadku pea może nie przynieść odpowiednich korzyści. W tym przypadku proszę rozważyć suplementację: ekstraktów z boswelli i kurkumy.
Przecież suplementowanie PEA nie ma najmniejszego sensu, bo po dostaniu się do układu pokarmowego jest bardzo szybko metabolizowana przez enzym MAO-B i finalnie do mózgu dociera zbyt mała ilość, żeby przynieść jakieś wyraźne efekty. Jest co prawda sposób aby to obejść, ale nie będę pisał jaki żeby ktoś sobie krzywdy tym nie zrobił. 🙂
A ja napiszę. Kupcie Seligilinę i zjedzcie razem z PEA. Nie ma za co 🙂