Now Foods B-100 to suplement diety zawierający kompleks witamin z grupy B, które wspierają funkcjonowanie całego organizmu. Preparat skutecznie uzupełnia niedobory witamin, regeneruje układ nerwowy, usprawnia procesy energetyczne, wzmacnia krew, reguluje poziom cholesterolu oraz wpływa pozytywnie na wiele innych, tak samo ważnych dla utrzymania zdrowia i homeostazy funkcji organizmu.
Witamina B1 (Tiamina) – witamina rozpuszczalna w wodzie, pełni podstawową funkcję w procesie oddychania komórkowego, głównie w przemianie węglowodanów, gdzie bierze udział w procesie dekarboksylacji oksydacyjnej kwasu pirogronowego – produktu glikolizy i jednocześnie substratu w cyklu Krebsa. Tiamina jest bowiem częścią składową koenzymu karboksylazy – pirofosforanu tiaminy, który jest aktywną formą witaminy B1. Pobudza czynność acetylocholiny – ważnego neuroprzekaźnika odpowiedzialnego m.in. za skurcz mięśni szkieletowych oraz za funkcje pamięci i uwagi. Wzmaga również wydzielanie hormonów gonadotropowych z przedniego płata przysadki mózgowej – LH i FSH – które to biorą udział w produkcji hormonów płciowych i zapewniają zdolności rozrodcze. Niedobór Tiaminy prowadzi do zaburzenia funkcjonowania Ośrodkowego Układu Nerwowego, a tym samym powoduje osłabienie, zmęczenie, zaburzenia pamięci, koncentracji oraz depresję.
Witamina B2 (Ryboflawina) – witamina rozpuszczalna w wodzie, pełni ważną funkcję w reakcjach utleniania biologicznego prowadzącego do wytworzenia energii, gdzie jest prekursorem dwóch zasadniczych koenzymów-nukleotydów: FNN i FAD, które to są zarazem jej aktywną formą. Ryboflawina współdziała w zapewnieniu prawidłowych funkcji układu nerwowego oraz współpracuje z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, błon śluzowych w układzie oddechowym, nabłonka naczyń krwionośnych, a także śluzówki przewodu pokarmowego. Niedobór witaminy B2 może powodować stany zapalne błon śluzowych, zaburzenia funkcjonalne układu nerwowego, pogorszenie ostrości wzroku, uszkodzenie rogówki i gałek ocznych, a również dystrofię mięśni.
Witamina B3 (Niacyna) – nazywana też witaminą PP, występuje w dwóch formach: kwasu nikotynowego i nikotynamidu. Współuczestniczy w przemianach substratów energetycznych: węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, prowadzących do uwolnienia energii, gdzie wchodzi w skład koenzymów NAD i NADP. Pełni ważną funkcję w regulacji cholesterolu we krwi. Blokując rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej, prowadzi do obniżenia poziomu LDL (nazywanego złym cholesterolem), zmniejszenia ilości wolnych kwasów tłuszczowych we krwi oraz cholesterolu całkowitego, a co za tym idzie podwyższa poziom HDL (nazywanego dobrym cholesterolem). Meta-analiza badań klinicznych wykazała, że witamina B3 znacznie zmniejsza ilość przypadków miażdżycy oraz chorób wieńcowych. Niektórzy lekarze stosują z powodzeniem większe dawki niacyny w leczeniu schizofrenii, depresji oraz uzależnienia od alkoholu.
Witamina B-6 (Pirydoksyna) – witamina rozpuszczalna w wodzie, występuje w sześciu formach, które są przekształcane enzymatycznie do fosforanu pirydoksalu – aktywnej biologicznie witaminy B6. Jest prekursorem ważnych koenzymów, które biorą udział w wielu zasadniczych reakcjach biochemicznych. Niezbędna w syntezie aminokwasów, hemoglobiny (czerwony barwnik krwi), a przede wszystkim neuroprzekaźników, w tym dopaminy, serotoniny i noradrenaliny. Łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przy czym udowodniono, że zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona oraz wykazuje pozytywny skutek na zachowanie dzieci autystycznych. Ułatwia wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego.
Kwas foliowy – nazywany też witaminą B9 lub B11, syntezowany przez bakterie jelitowe. Aktywną postacią kwasu foliowego jest kwas lewomefoliowy (5-MTHF), pełniący zasadniczą funkcję w syntezie DNA (m.in. reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek), metabolizmie cysteiny, produkcji ważnych neuroprzekaźników (dopaminy, norepinefryny i serotoniny) oraz umożliwia konwersje homocysteiny do metioniny. Pobudza procesy krwiotwórcze poprzez swój udział w powstawaniu czerwonych krwinek (erytrocytów).
Witamina B12 (Cyjanokobalamina) – witamina rozpuszczalna w wodzie, reguluje produkcje czerwonych ciałek krwi (erytrocytów), a jej niedobór powoduje niedokrwistość. Jest istotnym koenzymem w procesach metylacji zachodzących w organizmie. Bierze udział w reakcji metylacji homocysteiny do metioniny, w przemianach energetycznych oraz reguluje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – m.in. uczestniczy w produkcji otoczki mielinowej, która pełni funkcje ochronne w stosunku do komórek nerwowych.
Biotyna (witamina B7, witamina H) – witamina rozpuszczalna w wodzie, produkowana przez bakterie jelitowe, jest koenzymem enzymu karboksylazy, co oznacza, że bierze udział w przenoszeniu grupy karboksylowej na różne związki organiczne – m.in. w procesie glukoneogenezy, cyklu Krebsa (cyklu kwasu cytrynowego) oraz syntezie wielu kwasów tłuszczowych. Wspiera funkcjonowanie tarczycy oraz wpływa na właściwości skóry i włosów.
Kwas pantotenowy (witamina B5) – po wchłonięciu ulega przemianie m.in. do aktywnej biologicznie postaci - koenzymu A (CoA), który pełni funkcję przenośnika grup acylowych w wielu ważnych procesach metabolicznych. Umożliwia prawidłowy przebieg procesu uwalniania energii oraz wspiera prawidłową pracę układu nerwowego, układu pokarmowego oraz układu krążenia.
Cholina – substancja rozpuszczalna w wodzie, uważana za witaminę ze względu na jej istotne znaczenie biologiczne. Jest prekursorem acetylocholiny – neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za funkcje pamięci, logicznego rozumowania i zdolność koncentracji. Dostarcza grup metylowych w syntezie betainy.
Inozytol (witamina B8) – nazywany witaminą płodności lub witaminą szczęścia, wpływa na odżywianie komórek Ośrodkowego Układu Nerwowego, w tym mózgu oraz obniża poziom „złego” cholesterolu LDL. Ze względu na te właściwości ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco - obniża ciśnienie tętnicze powstałe wskutek stresu.
PABA (witamina B10) - kwas para-aminobenzoesowy zaliczany do aminokwasów. Uczestniczy w metabolizmie białek. Stosowany w maściach zapobiegających przed nadmiernym promieniowaniem ultrafioletowym. Korzystnie oddziaływuje na strukturę skóry i włosów.
Podsumowując, Now Foods B-100 to suplement diety przeznaczony dla każdej osoby w celu uzupełnienia niedoborów witamin z grupy B. Szczególnie polecany sportowcom, którzy pod wpływem dużej ilości treningów przemęczają układ nerwowo-mięśniowy. Preparat wypada również polecić dla osób żyjących w pośpiechu i ciągłym stresie, a także w celach terapeutycznych przy różnych stanach chorobowych po konsultacji ze specjalistą.
w 1 tabletce | zawartość | RWS* |
---|---|---|
Tiamina (Witamina B1) | 100 mg | 8333% |
Ryboflawina (Witamina B2) | 100 mg | 7692% |
Niacyna (Witamina B3) | 100 mg | 625% |
Witamina B6 | 100 mg | 5882% |
Kwas Foliowy | 400 mcg | 170% |
Witamina B12 | 100 mcg | 4167% |
Biotyna | 100 mcg | 333% |
Kwas pantotenowy | 100 mg | 2000% |
Dwuwinian Choliny | 35 mg | - |
Inozytol | 100 mg | - |
PABA | 10 mg | - |
Celuloza (składnik kapsułki), proszek celulozowy, stearynian magnezu (pochodzenia roślinnego), krzemionka
Biuro obsługi klienta
Pomoc i konsultacje
Reklamacje