Lizyna to aminokwas białkowy, przynależący do grupy aminokwasów niezbędnych. Jest budulcem wielu ważnych białek, uczestniczy w syntezie hormonów, enzymów i przeciwciał, wywiera wpływ na produkcję kolagenu. Ponadto wzmacnia odpowiedź immunologiczną, wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe, łagodzi objawy przeziębienia i zwalcza wirusa opryszczki. Najlepszym naturalnym źródłem lizyny są produkty odzwierzęce, czyli mięso, jaja, mleko. Osoby, które świadomie z nich rezygnują są szczególnie narażone na niedobór lizyny i powinny rozważyć włączenie jej do diety w postaci suplementu.
Suplementacja preparatami z lizyną jest popularna wśród sportowców. Jak pokazują badania lizyna może pobudzać produkcję hormonu wzrostu (GH), co przekłada się na poprawę regeneracji i szybszy rozwój masy mięśniowej. Ponadto ma ona korzystny wpływ na układ kostno-mięśniowy. Dzięki uczestnictwu w syntezie kolagenu wzmacnia tkankę łączną, a usprawniając absorpcję wapnia zwiększa wytrzymałość kości. Niedobory lizyny potencjalnie mogą spowalniać powysiłkową odnowę biologiczną organizmu i zwiększać ryzyko urazów aparatu ruchu.
Suplementy z lizyną są pomocne w przypadku zakażenia wirusem opryszczki pospolitej HSV. Wyniki badań wskazują, że lizyna może skrócić czas trwania aktywnej opryszczki nawet o dwa tygodnie. Sprawdza się również w przypadku grypy i przeziębienia – łagodzi objawy choroby i przyczynia się do ich szybszego ustąpienia.